"La pandèmia no ha fet desaparéixer el càncer infantil, només l'ha fet menys visible"

El càncer infantil afecta, cada any, entorn de 130-140 menors de la Comunitat Valenciana

Guardar

Menors amb càncer al 'Jardín de mi Hospi' de Juegaterapia
Menors amb càncer al 'Jardín de mi Hospi' de Juegaterapia

"La pandèmia no ha parat el càncer infantil, no l'ha fet desaparéixer, només l'ha fet menys visible". Hui, 15 de febrer, es commemora el Dia Internacional del Càncer Infantil i, un any més, associacions com Aspanion, s'uneixen per a "fer-nos sentir. És a les nostres mans que no s'oblide el càncer infantil", una patologia que afecta, cada any, entorn de 130-140 menors de la Comunitat Valenciana, però que, a més, és la primera causa de mort per malaltia en menors de 0 a 18 anys.

Per això, com expliquen a aquest diari, des d'Aspanion, "és fonamental comptar amb la col·laboració ciutadana per a poder continuar investigant i que associacions com nosaltres puguem continuar desenvolupant projectes de suport". En aquest sentit, conten que, encara que la societat cada vegada està més conscienciada, "la col·laboració d'entitats a penes arriba al 10%". Així, enguany, han centrat tots els seus esforços a visibilitzar aquesta malaltia, que ha quedat oculta per la pandèmia, i donar veu, a través d'un vídeo, a les persones afectades pel càncer infantil.

En el manifest expliquen que "tindre un fill en tractament per càncer és dur. Tindre un fill en tractament per càncer durant una crisi sanitària a escala mundial és pitjor". I no perquè s'hagen produït retards en tractaments o diagnòstics – perquè com asseguren des d'Aspanion l'atenció mèdica continua sent excel·lent –, sinó perquè "la soledat a l'hospital es fa més insuportable quan no pots eixir a compartir un moment de respir, o no poden entrar a regalar-te una abraçada", però també perquè aquests menors estan més exposats a qualsevol infecció.

Així i tot, malgrat la pandèmia, els afectats per aquesta dura malaltia continuen lluitant. Per aquest motiu, els pares i mares reclamen que no se'ls oblide, i demanen més suport al personal mèdic i auxiliar, millor qualitat assistencial, majors recursos per a les famílies afectades, suport psicològic de qualitat i, per descomptat, "ser la veu dels xiquets, xiquetes i adolescents amb càncer per a mantenir la qualitat d'atenció sociosanitària aconseguida al llarg de 35 anys".

Aspanion porta des de 1985 acompanyant als menors que pateixen aquesta malaltia, però també a totes al seu entorn per a millorar la seua qualitat de vida. Per això, "oferim programes d'oci terapèutic, suport psicològic, apostem per la investigació i desenvolupem projectes d'investigació de treball social".

Però no és l'única, la Casa Ronald McDonald també treballa per a oferir benestar i suport a les famílies amb menors afectats per aquesta malaltia, proporcionant-los allotjament quan és necessari que es desplacen per a rebre el tractament. En aquest sentit, expliquen que més de 680 famílies de tota Espanya s'han trobat en aquesta tessitura. I, per descomptat, Juegaterapia continua la seua tasca per a, a través del joc, minimitzar l'impacte psicològic que pot tindre aquesta malaltia en els menors.

A la Comunitat Valenciana, moltes entitats lluiten per seguir avant i oferir suport a les famílies afectades pel càncer infantil. El seu treball és essencial i, per això, no només és necessari que compten amb el suport de la societat, sinó que, en un moment en el qual només es parla del coronavirus, es fa necessari fer-se sentir perquè el càncer infantil continua afectant centenars de menors.

Destacats