El Palau planteja obrir subseu en l'Almudí per al Cicle de Cambra i altres concerts per l'èxit de públic

El nou cicle tindrà 33 recitals dedicats a Beethoven i comptarà el pianista internacional Boris Giltburg

Guardar

Façada de l'Almodí de València
Façada de l'Almodí de València

El Palau de la Música es planteja obrir en l'Almudí una subseu fixa per a acollir de manera definitiva el cicle 'Cambra al Palau' i altres concerts de música íntima davant l'èxit de públic que s'està registrant en aquest espai, una vegada s'apliquen "xicotetes mesures" de millora de la seua sonoritat, ja que es tracta d'un Palau del segle XV.

Així, ho han confirmat aquest dimarts la presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello i el director del Palau, Vicent Ros, en la roda de premsa del Cicle "Cambra al Palau", que en la seua segona edició estarà dedicat al compositor Ludwig van Beethoven i comptarà amb la presència del pianista internacional Boris Giltburg.

Sobre aquest tema, ha explicat que "la gran resposta del públic" a aquest canvi d'ubicació els porta a plantejar-se la continuïtat del cicle en l'Almudí una vegada concloguen les obres de reforma de la sala Rodrigo, així com per a altres concerts de música "no amplificada".

Per això, ha confirmat que ja han encarregat un estudi al departament d'acústica de la Universitat Politècnica de València (UPV) per a veure quines mesures es pot adoptar per a millorar la sonoritat de "marc incomparable" per a albergar aquests concerts, en tractar-se d'un Palau del segle XV, encara que molt remodelat en el XVII.

En aqueix sentit, ha assenyalat que acústica actual "no és dolenta" però que amb "xicotetes mesures podria sonar molt millor" i que "fins i tot" seria més adequat que el mateix Palau per a albergar concerts de música més íntima com aquest de cicle de cambra. "Com em va dir el mestre Pablo Heras-Casado, l'acústica és com la vista, quan entres a un lloc fosc no veus res, però després vas aguditzant el sentit i veus coses encara millor", ha recordat.

A més, ha destacat que no hi hauria problemes administratius en ser també un espai de propietat municipal i tampoc suposaria un obstacle per als visitants del museu quan no hi haguera concert.

33 CONCERTS EN LA SEGONA EDICIÓ DEL CICLE

La segona edició del cicle 'Cambra al Palau', que se celebrarà del 22 de febrer al 19 de desembre, està dedicat com en l'abonament al compositor alemany amb motiu del 250 aniversari del seu naixement i comptarà amb tres àrees temàtiques molt determinades: "La Cambra de Beethoven", les "Sonates per a piano de Beethoven" i "Música de Cambra".

Enguany s'amplia a 33 concerts, nou més que en la passada edició, amb músics de l'Orquestra de València, com d'altres vinculats amb la ciutat i la Comunitat, i amb la presència del pianista internacional Boris Giltburg.

Sobre aquest tema, Tello ha ressaltat la necessitat d'incorporar la música de cambra, que es va recuperar l'any passat després de set d'absència fixa en la programació, perquè és "essencial" per a la formació dels músics i un "luxe" per al públic. Així, ha ressaltat el gran acolliment d'aquesta iniciativa amb més de 3.000 assistents en la primera edició i concerts plens, la qual cosa ha atribuït també a aquest emplaçament, ja que en estar en una zona "més transitada" es converteix també en reclam per a valencians i turistes.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha ressaltat que es tracta també d'"una oportunitat única" per a implicar els alumnes centres docents i conservatoris en aquest gènere, que els permet "desenvolupar la seua oïda musical".

'La Cambra de Beethoven' està integrada per 15 concerts, 11 de format tradicional i quatre d'ells amb un Beethoven experimental. Destaca la presència del pianista internacional Boris Giltburg el 28 de maig, artista resident del Palau de la Música, que interpretarà de Beethoven la Sonata per a piano núm. 23 i amb professores i professors de l'Orquestra el Quintet per a vents, així com el Quintet de cordes de Johannes Brahms.

Pels concerts de format tradicional desfilaran, a més, professores i professors de la formació simfònica valenciana i formacions com el Trio Iturbi, Jacobo Christiansen i el Duo Apellániz, Ensemble Scherzo de València, B3: Brouwer Trio i Muset Septet. Així mateix, en els quatre experimentals estaran els pianistes Lucca Chiantore, Germán Alcantara, Knut Jacques i Joana Gama amb la coreògrafa Tania Carvalho, i el Tropos Ensemble.

Per part seua, 'Les Sonates per a piano de Beethoven' aconsegueixen la integral de les sonates beethovenianes, que només s'havien tocat una vegada al Palau fa 33 anys. Seran interpretades pels pianistes Adolfo Bueso, Antonio Galera, Marisa Blanes, Pablo García-Berlanga, Marina Delicat, Aida Velert, Xavier Torres, Carlos Apellániz, Antonio Morant i Óscar Oliver.

'Música de Cambra' també està format per integrants de l'Orquestra i amb projectes i grups com Libert-Quartet, Basso Continu, Zinger Septet, Finmark amb Joan Cerveró, Quintet Cuesta, Naka Ima i Percussió I +, .

Les professores i professors de l'Orquestra que participaran en tot el cicle són (violins): Anabel García del Castillo, Enrique Palomares, Raúl Arias, Esther Vidal, Jenny Guerra, Julio Imbert, Julio Pino i Casandra Didu.(Violes): Santiago Cantó, Traian Ionescu i Pilar Marín. (Violoncel·listes) Gustavo Nardi, David Forés, Mariano García i Iván Balaguer. (Contrabaixos) Javier Sapiña. Flautes: Anna Fazekas. (Oboés): Roberto Turlo. (Clarinets): José Vicente Herrera. (Fagots): Juan Sapiña i Ignacio Soler. (Timbaler) Javier Eguillor. (Trompes): María Rubio, Santiago Pla i Jesús Sánchez. (Percussió): Josep Furió i Lluis Osca.

Destacats