25n
25N
25N

El Palau de la Música ret homenatge a Iturbi

@victorgvalero

El Palau de la Música ret homenatge a Iturbi
24/11/2020 -

El 28 de novembre de 1895 va nàixer el músic valencià José Iturbi, i el pròxim dissabte i coincidint amb el 125 aniversari d’aquest fet, el Palau de la Música ha programat un recital del pianista Joaquín Achúcarro, que tindrà lloc al Teatre Principal i on el concertista bilbaí interpretarà algunes de les obres més populars del repertori d’Iturbi. Un recital que vindrà precedit per una altra actuació d’Achúcarro, dins del concert que oferirà demà l’Orquestra de València i amb la direcció de Josep Vicent, a l’Auditori de Les Arts.

La regidora de Cultura i presidenta del Palau, Gloria Tello, ha volgut destacar que amb estos dos programes “encetem una setmana musical de sincer homenatge a un dels més grans músics valencians de tota la història com és José Iturbi, just en la setmana en la qual es compleix el 125 aniversari del seu naixement”. “Cal recordar”, ha afegit la regidora “que aquesta setmana d’important homenatge s’emmarca dins d’un projecte més ambiciós, mitjançant el qual, el Palau de la Música ha dedicat tota la present temporada 2020/21 a reconéixer i fer valdre la figura d’Iturbi”. Un homenatge que per a Tello “s’estén musicalment al Premi Iturbi, establint sinergies amb la Diputació, i artísticament amb la regidoria de Cultura, ja que aquest divendres també inaugurarem una important exposició commemorativa”.

El concert de demà, porta per títol “Iturbi solidari. La gira de 1957”, i en ell es recordarà el paper solidari d’Iturbi, afavorint la gira realitzada amb la formació simfònica valenciana, per a recaptar fons a favor dels damnificats per la riuada del Túria el 1957. En aquella gira va participar un jove Joaquín Achúcarro, que torna a tocar amb l’Orquestra en aquesta ocasió tan especial, per a interpretar el Concert per a piano núm. 20 de Wolfgang Amadeus Mozart i “Noches en los jardines de España” de Manuel de Falla. El mateix Achúcarro recorda aquest fet: “quan em disposava jo per a anar a Viena, va sonar el telèfon de ma casa. Era Iturbi, anava a fer uns concerts amb l’Orquestra de València, aquelles terribles inundacions. ¿Voldria jo ser el seu solista a Bilbao i a Burgos? Quant vaig aprendre i quant vaig gaudir d’aquells dies”. El públic assistent també podrà escoltar les suites núm. 1 i núm. 2 de “El sombrero de tres picos” de Falla, totes elles obres que figuraven en els concerts de la gira.

Ja el dissabte, que coincidirà exactament amb el dia del seu naixement, el públic podrà escoltar el programa (València 28-XI: 1895-2020). Achúcarro interpretarà la titànica Sonata en fa menor, op. 5 núm. 3 de Johannes Brahms. Després, tocarà algunes de les obres més populars i admirades del repertori d’Iturbi com són el “Clar de lluna” de Claude Debussy, els “Tres preludis” de George Gershwin, el “Liebestraum núm. 3” de Franz Liszt, i la “Fantasia Impromptu” i “Polonesa en la bemoll major, op. 53” de Frédérick Chopin.

Per la seua part, el director del Palau, Vicent Ros ha volgut destacar la presència de Joaquín Achúcarro, un concertista “molt volgut pel nostre públic i pel professorat de l’Orquestra, que sempre l’han admirat en cada una de les seues 23 visites al Palau, pel seu altíssim nivell interpretatiu i per la seua simpatia i presència escènica”. Ros ha recordat que el pianista ha col·laborat amb l’OV en 19 ocasions, la primera d’elles en novembre de 1957, precisament amb la gira solidària amb Iturbi per a recaptar fons per als damnificats de la riuada.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

set + onze =