L'Ajuntament de Paiporta referma el seu compromís contra la violència masclista en la moció amb motiu del 25N

L'equip de govern, format per Compromís i PSPV-PSOE, i Ciudadanos, aproven el text, que també compromet la institució a reforçar les polítiques de prevenció dels maltractaments i la desigualtat, especialment, en temps de pandèmia

Guardar

_DSC6965
_DSC6965

El ple de Paiporta ha aprovat aquest dijous la moció de l'equip de govern, format per Compromís i PSPV-PSOE, amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència Contra les Dones.

En el text, que també ha rebut el suport de Ciudadanos, la institució es compromet a reforçar les polítiques de prevenció de la violència masclista i la desigualtat, arrel d'aquesta xacra social que enguany ha costat la vida a 80 dones a mans de les seues parelles. La proposta també incideix en les condicions especialment favorables a l'aïllament i la violència sobre les víctimes en els actuals temps de pandèmia.

La moció qualifica les polítiques d'igualtat com "transversals" i insta a que "impregnen totes les polítiques desenvolupades per totes les regidories". El consistori es compromet a dissenyar pressupostos amb perspectiva de gènere, a impulsar campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre homes i dones, i a no subvencionar actes en què les entitats organitzadores utilitzen com a reclam el cos de les dones de forma sexista.

Hi ha també entre els compromisos de la moció l'obligació de dissenyar un pla d'acció específic per a la prevenció "amb els valors del feminisme, la coeducació, la cooperació i el respecte a la diversitat afectivo-sexual, fent especial incís sobre la incidència de la violència masclista en l'adolescència".

L'Ajuntament de Paiporta posa l'accent sobre el perill del confinament, que augmenta els nivells de violència sexual i de gènere contra les dones, i recorda que és necessari garantir que la igualtat i els drets de les dones es mantenen en l'agenda política com a factor essencial per a fer front a la crisi derivada de la Covid-19 a curt i a llarg termini, per una recuperació igualitària.

Així mateix, reclama al govern de l'Estat que es desenvolupe i implemente el Conveni d'Istanbul, que es reformen les lleis perquè estiguen reflectides totes les formes de violència contra les dones i que s'eliminen traves a les dones migrants en situació irregular per a accedir a les mesures d'atenció integral.

Per últim, es reivindiquen les competències municipals en matèria d'igualtat, prevenció i ajuda contra la violència de gènere durant i després de la crisi de la Covid-19, i el seu corresponent finançament.

"No són només els colps"

En la defensa de la moció, la regidora d'Igualtat, Esther Coronado, de Compromís, ha denunciat que la violència masclista "no són només els colps, són també les actituds prepotents, denigrar a les dones en públic, qüestionar la seua legimitat per parlar d'alguns temes, estereotipar-les o etiquetar-les". Coronado ha afegit que "és urgent combinar les mesures que busquen frenar la propagació del virus amb l'erradicació de les conductes que reprodueixen i perpetuen la desigualtat i amb la protecció dels que pateixen les conseqüències".

La pandèmia, ha continuat, "està aprofundint la bretxa de gènere tant en l'ús de recursos públics com en l'accés a l'ocupació, dificultant la independència econòmica de les dones". Per això, "des de les administracions públiques hem de garantir la continuïtat en la prestació de serveis".

Per la seua banda, la regidora d'Innovació i Atenció Ciutadana, Maria Jesús López, del PSPV-PSOE, ha afegit que "la violència masclsita és la demostració més cruel de la desigualtat", i que "la pandèmia s'ha convertit en la situació perfecta per a exercir el comportament controlador" de banda dels homes maltractadors sobre les dones que es troben ara més aïllades. "Hui més que mai -ha conclòs López, ens refermem en que no podem pegar ni un pas enrere en la lluita contra la violència masclista".

Destacats