Paiporta s'agermana amb la localitat sahrauí de Lemsid, a la província de Boujdour

Guardar

paiporta
paiporta

Paiporta està, des de fa tan sols uns dies, agermanada oficialment amb la localitat sahrauí de Lemsid, campament pertanyent a la 'wilaya' o provincia de Boujdour. Així es va aprovar en una moció promoguda per la Regidoria de Benestar Social, que tots els grups adoptaren com a pròpia i es va convertir en institucional. Al ple assistiren el delegat sahrauí a València, Habibulah, acompanyat per Lourdes Crespo, presidenta de la Federació d'Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià (FSPS-PV), i Yolanda Chávarri, presidenta de l'Associació Humanitària de Paiporta (APAHU), que coordina la campanya 'Vacances en Pau' a la localitat.

La 'daira' de Lemsid es troba a la 'wilaya' o província de Boujdour, on viuen 150.000 sahrauís. Lemsid és una de les últimes 'daires' creades per a acollir a refugiats i refugiades, i la seua població és la que major ritme de creixement té. L'agermanament se signarà entre l'alcaldessa de Lemsid, Embarka Bamajruta, i l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín.

En la defensa de la moció, la regidora de Benestar Social de Paiporta, Maribel Albalat, va recordar que la situació del poble sahrauí i les duríssimes condicions de la seua vida al desert es perllonga ja més de 42 anys. "Els refugiats i refugiades sahrauís són els nostres refugiats i refugiades", va comentar la regidora, al mateix temps que va explicar com va visitar mesos enrere terres sahrauís, acompanyada pel primer tinent d'alcaldia i regidor d'Ocupació i Comerç, Vicent Ciscar.

Paiporta té una llarga història de col·laboració amb el poble sahrauí. De fet, es va sumar a la campanya 'Vacances en Pau' l'any 1996, té signat un protocol de col·laboració amb APAHU per a aquesta campanya, i atén totes i cadascuna de les demandes de pronunciaments oficials de banda de l'entitat o les delegacions sahrauís a València.

Tots els grups amb representació al ple de l'Ajuntament de Paiporta expressaren la seua conformitat amb la moció, i la necessitat d'instar al govern d'Espanya a prendre mesures per a contribuir a millorar les condicions de vida del poble sahrauí, així com per a trobar una eixida política al conflicte que aquest poble manté amb Marroc.

Protocol d'agermanament

El protocol d'agermanament que se signarà de seguida entre Paiporta i Lemsid contempla una sèrie de punts enfocats a estretir els lligams entre ambdues localitats, per a aconseguir i mantenir l'harmonia, l'amistat i la solidaritat entre els dos pobles. En primer lloc, es dóna suport al poble sahrauí en la seua "justa lluita contra l'expansionisme i l'agressió marroquina, així com en el seu dret a l'autodeterminació".

El segon punt explicitat el suport a les iniciatives tendents a "una solució justa, pacífica i duradora del conflicte". Així mateix, declara la "ferma decisió de mantenir vincles de solidaritat, pau i benestar entre pobles".

El protocol també estableix cooperació en el desenvolupament de relacions socioculturals, econòmiques i educatives, i d'intercanvi entre els municipis.

Es procurarà també posar en marxa activitats que fomenten les relacions, i els governs municipals difondran entre les seues col·lectivitats "l'ideal de solidaritat que ha d'inspirar els comportaments dels seus veïns i veïnes, aprenent a compartir i adoptar els instruments disponibles per a solucionar problemes comuns".

Arribada de 18 xiquets i xiquetes

L'aprovació d'aquest agermanament s'ha produït pocs dies abans que arriben a Paiporta 18 xiquets i xiquetes sahrauís, gràcies a la campanya 'Vacances en Pau' de la FSPS-PV, en la qual col·labora APAHU i desenes de famílies paiportines. L'Ajuntament de Paiporta també té signat un conveni de col·laboració amb APAHU amb aquesta finalitat. Les xiquetes i xiquets sahrauís arriben aquest divendres de vesprada, i seran rebuts al saló de plens de la casa consistorial.
Destacats