Paiporta llança els Rogles de Babel per a dinamitzar l'intercanvi de llengües i cultures

Guardar

rogles de babel
rogles de babel

La regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Paiporta posarà en marxa els Rogles de Babel, un projecte de dinamització i intercanvi de llengües i cultures basat en la participació i l'aprenentatge i la pràctica d'idiomes. Els Rogles de Babel consistiran en grups de persones que es reuniran en cercles que esdevindran plataformes d'intercanvi lingüístic i cultural, que poden cristal·litzar en formats diversos com grups de conversa, alfabetització d'altres escriptures, iniciació puntual a algunes llengües o cogestió del voluntariat o bancs lingüístics.

El termini per a formar part dels Rogles de Babel ja s'ha iniciat, i estarà obert fins al pròxim 3 de febrer. Les persones interessades poden proposar les llengües que desitgen practicar, i la forma en què volen fer-ho. Les possibilitats són de moment grups de conversa en diferents idiomes, o bé projectes propis, que poden adoptar diferents formes.

Els grups de conversa hauran de tindre una participació mínima de cinc persones, a més d'un professor o professora guia, i es podran desdoblar si sobrepassen els 10 membres. Altres iniciatives de persones o col·lectius de Paiporta es tindran en compte si encaixen amb la filosofia dels Rogles de Babel.

Els objectius del projecte són fomentar el plurilingüisme, afavorir la integració de la població estrangera, valorar la diversitat lingüística i cultural de la població, afavorir relacions del poble amb altres països i localitats d'Europa i el món i fomentar el voluntariat i els intercanvis lingüístics entre la ciutadania.

A més, es pretén ajudar a consolidar el Voluntariat pel Valencià i, per tant, la incorporació del valencià a la població no-valencianoparlant, donar suport als grups de conversa i compensar problemes d'aculturació de col·lectius immigrants amb tallers d'alfabetització en la llengua d'origen.

Aquests rogles, que en principi es reuniran una hora a la setmana per a desenvolupar la seua activitat, es posen en marxa, d'una banda, per la necessitat d'adaptar-se a una realitat plurilingüe com és la Unió Europea, així com per l'impuls que mostra la ciutadania de Paiporta per aprendre idiomes, explicitat a través de l'existència d'un aulari de l'Escola Oficial d'Idiomes al Centre de Formació de Persones Adultes (CFPA), o dels cursos de diferents nivells que s'imparteixen en aquest centre.

Als centres educatius de Paiporta, a més, s'ensenyen curricularment un mínim de dues llengües comunitàries, mentre que als instituts es programen intercanvis europeus, que són també lingüístics, i s'ha rellançat l'agermanament amb la localitat italiana de Soliera. "Són totes aquestes potencialitats plurilingües les que pretenem catapultar amb el projecte Rogles de Babel", ha explicat el regidor d'Educació, Toni Torreño.

Altre dels aspectes que es reforçarà és el de la transmissió generacional del valencià, assegurat als centres educatius, majoritàriament en valencià però, segons ha dit el regidor, "amb dificultats" en altres trams d'edat a causa del creixement de la població a la localitat des dels anys 60 i 70. "Els Rogles de Babel -ha conclòs Toni Torreño- són una oportunitat magnífica d'enriquiment personal i col·lectiu i un antídot contra la intolerància i la xenofòbia".

Destacats