25n
25N
25N

Paiporta realitzarà una radiografia de l'estat de la seua horta gràcies a l'Obsertavori

L’Observatori de l’Horta planificarà les eixides durant el mes de febrer i març

Paiporta realitzarà una radiografia de l'estat de la seua horta gràcies a l'Obsertavori
18/01/2018 -

L’associació ‘Per L’Horta’ ha impulsat l’Observatori de l’Horta, un interessant projecte que permetrà conéixer quin és l’estat real de les nostres hortes. Una iniciativa a la qual s’ha sumat l’Ajuntament de Paiporta, i que té com a objectiu tant conéixer l’estat actual, en relació a la vegetació, els elements hidràulics, les agressions patides o els usos del sòl, a través de les dades arreplegades, així com disposar d’una eina de sensibilització perquè els ciutadans puguen protegir i defensar l’horta, que forma part de la nostra cultura i el nostre paisatge.

L’Observatori es desenvoluparà durant els pròxims quatre mesos, en els quals es realitzaran diferents accions per a descobrir els secrets de les nostres hortes, com les eixides per a cartografiar i identificar els elements del paisatge o la jornada d’anàlisi i participació ciutadana, entre altres.

I per a conéixer més detalls sobre l’Observatori de l’Horta, València Extra ha parlat amb Pep Val, Regidor d’Urbanisme, Medi ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Paiporta, que ha assegurat que volen ‘implicar a col·lectius i a instituts per a estendre aquest gran projecte’.

Com va sorgir aquest Observatori?

En principi, és un projecte de l’associació ‘Per L’Horta’, que està formada per un col·lectiu de gent que reivindica la protecció de l’horta, i porta molts de temps treballant i impulsant accions. Van començar a Torrent i, al principi, era una iniciativa que s’emmarcava dins de les seues pròpies activitats per a fer una radiografia de l’horta, però amb les seues eines i les seues limitacions.

Més endavant, van veure que hi havia administracions que estaven receptives. Així, li’l van proposar a València ciutat, que allí ja ho estan fent com a programa pilot en algunes zones, i també s’han sumat altres municipis com Museros o Paiporta. A nosaltres ens va semblar molt interessant aquesta iniciativa, vam contactar amb ells i vam coordinar el seu projecte, que és cartografiar l’horta, amb l’interés que tenim des del Consistori a conéixer com i en quines condicions tenim la poca horta que ens queda.

Aquest projecte se centrarà en zones específiques o en tota l’horta de Paiporta?

El nostre terme és bastant reduït. En principi, la proposta era escollir una zona en concret per a cartografiar-la, però al final hem decidit fer-ho de tota l’horta de Paiporta, que no és molta comparada amb altres municipis. A més, també cercarem que aquest projecte tinga una continuïtat, per exemple, fer-ho, el primer any, dues vegades perquè el que fem a l’estiu o a l’hivern en l’horta canvia, i després ja realitzar una revisió anual per a anar actualitzant les dades, i que sempre coneguem l’estat de la nostra horta.

Què representa l’horta per als paiportins?

Com a paisatge és molt especial tant en l’àmbit agrícola, com en el cultural. De fet, podem pensar que paisatges com aquest queden molt pocs, i estem convençuts de la seua importància. El problema és que, hui dia, l’horta està perillant perquè està patint diferents agressions urbanístiques i d’especulació i, per tant, necessita la nostra protecció.I, d’altra banda, també necessitem que l’activitat que es realitzava en l’horta continue perquè seguisca sent un element de convivència i de producció social.

Amb l’Observatori de l’Horta, s’utilitzarà un sistema contrastat per a determinar l’estat real de la nostra horta. A més, està obert al fet que tots aquells que vulguen participar, puguen fer-ho. Dimarts passat vam fer una presentació del projecte a la ciutadania perquè la gent interessada s’apuntara. Així, des de l’Observatori es coordinaran les accions, però el que volem és que la visió de l’horta no solament siga tècnica, sinó també tinga una visió ciutadana.

Com es poden apuntar els veïns interessats?

Anem a fer eixides durant els quatre dissabtes del mes de febrer i dos dissabtes de març. I cada dissabte anirem a una partida diferent. Per tant, la gent es podrà apuntar a aquelles accions que li interessen o a totes les que puguen i vulguen anar. De moment està tenint un gran acolliment, ja que, durant la presentació, ja es van apuntar al voltant de 50 persones, i pensem que s’aniran unint més veïns.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − un =

Valencia activa
bombers
bombers
Valencia activa