25n
25N
25N

Paiporta lluita contra el canvi climàtic

Paiporta lluita contra el canvi climàtic
03/10/2019 -

L’Ajuntament de Paiporta reduirà un 40% les emissions de gasos d’efecte hivernacle procedents de la seua activitat abans de 2030. A més, el consistori millorarà un 27% la seua eficiència energètica, i comptarà amb un 27% d’energia procedent de fonts renovables. Així ha quedat reflectit en l’auditoria externa a què s’ha sotmés per tal de complir els termes del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia, a la qual es va adherir l’abril de 2018.

Dins del PACE, que ha compromés 7.750 ajuntaments de més de 50 països i més de 230 milions de persones a tot el món, hi ha cabuda també per a la participació ciutadana, un procediment que ha començat aquesta setmana a Paiporta. Tant de manera presencial com a través d’una enquesta en línia, la ciutadania pot dissenyar la forma en què l’Ajuntament complirà els objectius, prioritzarà vies per a aconseguir-los i modularà la reconversió i la millora en l’eficiència.

A la trobada, que tindrà continuïtat en els pròxims mesos, varen assistir les AMPAs d’escoles i instituts, associacions locals, com Aldis, el Grup Scout Gaia o El Barranc, partits polítics i persones a títol individual. Com que el procés està obert, encara es poden sumar més entitats i persones en futures cites.

La Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat mantindrà les trobades ciutadanes per tal d’anar adaptant les solucions a les necessitats de cada moment, i perquè la ciutadania conega els avanços que s’estan portant a terme. De fet, l’Ajuntament de Paiporta reconvertirà en breu a energia solar fotovoltaica cinc dependències municipals: la casa consistorial, el Centre Cultural, l’Auditori Municipal, i els CEIPs Lluís Vives i Ausiàs March.

Altres mesures que s’han implantat recentment són l’adquisició de 7 furgonetes i vehicles 100% elèctrics per a la brigada municipal i l’empresa pública de serveis ESPAI. A més, s’ha apostat per una mobilitat més sostenible seguint les directrius del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), que ha suposat la construcció de 3 quilòmetres de carrils bici per a connectar els existents, dins del nucli urbà, i unir Paiporta amb localitats veïnes com Picanya i Benetússer, a més d’habilitar l’accés al futur anell verd metropolità.

Els compromisos

Per a establir els objectius, s’ha analitzat el consum energètic derivat de l’activitat de l’Ajuntament, és a dir, en edificis públics, enllumenat i flota municipal de vehicles. El punt de referència és l’any 2010, i l’objectiu és que el 2030 s’haja augmentat l’eficiència energètica un 27%. Així, es passarà d’un consum total de 151.660,13MWh a 110.711,89MWh, amb una reducció de 40.948,23MWh.

Quant a la quota d’energies renovables, fins ara, Paiporta no generava cap quantitat amb aquest tipus d’energies. Amb la reconversió de cinc dependències municipals es començarà el camí per a complir amb l’objectiu per a 2030, que fixa en 29.495,77MWh la quota. D’altra banda, les emissions derivades de l’activitat de l’Ajuntament han de reduir-se un 40%. Així, l’any 2010 es generaven 31.344 tones de CO₂ a l’any, i s’ha d’arribar, com a mínim, a les 18.806,5 tones, amb una disminució de 12.537,66.

A més, el PACE també compromet l’Ajuntament a iniciar campanyes de conscienciació de la població, ja que està demostrat que la major part de les emissions de gasos d’efecte hivernacle provenen d’activitats privades, que no depenen directament del consistori. «Els objectius son ambiciosos, però hem de prendre mesures valentes, perquè està en joc el nostre futur i el de les nostres filles i fills, nets i netes», va explicar el regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Pep Val.

«Cada any, la contaminació provoca milers de morts sols al nostre país. Hem d’agafar-nos seriosament la declaració d’emergència climàtica, els senyals d’alarma de la comunitat científica, i les evidències que veiem cada dia, i combatre el canvi climàtic amb totes les armes al nostre abast», va afegir l’alcaldessa, Isabel Martín.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − sis =

museo prehistoria