25n
25N
25N

Paiporta fomenta la preservació de la cultura etnobotànica

Paiporta fomenta la preservació de la cultura etnobotànica
25/11/2019 -

La regidoria de Participació Ciutadana ha organitzat aquest cap de setmana un recorregut per alguns dels racons naturals de Paiporta per tal de conéixer les diverses plantes i espècies vegetals del seu entorn.

La passejada, de quatre kilòmetres de distància, ha seguit les traces fins a l’Horta marcades per l’estudi d Àngles Codoñer i Simón Fos sobre ‘Les plantes del nostre entorn. Flora silvestre de Paiporta’, guanyador de la primera edició del Premi d’Estudis Locals de Paiporta. Els autors han anat explicant al llarg del recorregut al grup d’assistents les diferents flors i espècies que s’han anat trobant.

“Amb aquesta passejada hem descobert la flora i les plantes que podem trobar a Paiporta, una diversitat i riquesa natural que de no ser per un estudi com aquest i una iniciativa participativa com el Premi d’Estudis Locals passaria desapercebuda per a la ciutadania”, ha explicat la regidora de Transparència, Comunicació i Participació Ciutadana, Esther Torrijos.

L’inici de la ruta, que eixia des de l’esplanada de l’Ajuntament, tenia com a primera parada el barranc de Xiva, on destaca el baladre. El desbrossament regular d’aquest llit afavoreix el creixement d’algunes plantes espitoses. A conseqüència de la concentració urbanística, les plantes han hagut de buscar estratègies per a viure a l’entorn, i ho han aconseguit florint i reproduint-se amb les mínimes condicions possibles tan prompte com es donen. Aprofiten especialment les pluges de tardor.

“Àngels i Simó ens han mostrat que l’entorn natural que trobem al voltant del nostre poble no només és brossa o espècies silvestres, sinó que moltes d’elles tenen propietats curatives o fins i tot gastronòmiques i es poden utilitzar per a especiar els nostres menjars”, ha afirmat la regidora. De fet, els assistents han pogut emportar-se algunes receptes que es poden preparar amb plantes que es troben en la zona.

Quant a la vegetació de la zona de l’horta, el grup participant ha pogut comprovar la diferència entre parcel·les cultivades, amb plantes i arbres de creixement ràpid i de curta durada, i les àrees sense cultius, amb plantes de creixement més lent. “L’expansió urbana, el desenvolupament d’infraestructures i la transformació industrial ha reduït la nostra superfície agrícola, caracteritzada pels cultius d’hortalisses, melons o faves. La progressiva urbanització dels nostres entorns ens ha allunyat de la natura, per això hem de tractar de recuperar la cultura etnobotànica i que no es perden els usos culturals i populars de la nostra flora i plantes. Gràcies al treball d’aquests dos investigadors i a la seua difusió fem camí perquè això no passe”, ha conclòs Torrijos.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 5 =