caixa popular

Paiporta celebrarà el Dia de la Dona amb exposicions, literatura, tallers de teatre i grafitis

Paiporta celebrarà el Dia de la Dona amb exposicions, literatura, tallers de teatre i grafitis
23/02/2018 -

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Paiporta ha preparat un complet programa d’activitats per a celebrar el 8 de Març, Dia de la Dona. En la programació s’inclou la inauguració d’una exposició sobre 40 dones protagonistes de la València republicana, presentacions de llibres, tallers de teatre, grafiti, boixets i patchwork, dansa i contacontes coeducatius per a la població escolar.

Aquesta exposició, que serà itinerant però s’estrena oficialment a Paiporta aquest dimecres 28 de febrer, està comissariada per la investigadora i activista feminista Cristina Escrivá, i recull trajectòries en femení d’un període de la història on es pogueren aconseguir nombrosos avanços, i que es va frustrar amb el colp d’estat militar i la posterior Guerra Civil. En aquest moment històric i crucial de la història d’Espanya, València fou l’encreuament de camins de múltiples trajectòries professionals, polítiques i artístiques que han quedat en l’oblit i són dignes de reivindicar.

Escrivá presentarà també, el 5 de març, el seu llibre ‘Dones plenes de somnis’, fruit de la investigació promoguda per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Paiporta i que ha realitzat els últims anys sobre la ‘Residencia de señoritas’, una llar femenina d’estudiants que va funcionar mentre València fou capital de la II República, situada a prop de Paiporta, i per on passaren nombroses dones com la mateixa Maria Moliner Ruiz, en el marc d’un sistema educatiu modern i transformador que també va frustrar l’arribada del feixisme al poder. La presentació del llibre se celebrarà el 5 de març al Museu de la Rajoleria.

Dins d’aquestes activitats pel 8 de Març, Dia de la Dona, ja han començat els tallers de contacontes coeducatius per a escolars, i de grafitis, per a l’alumnat dels instituts. També s’ha iniciat la inscripció del taller de teatre amb dones del 27 de març, tràmit que es pot formalitzar a l’Oficina UNICA o a l’adreça de correu igualtat@paiporta.es. La següent activitat programada és la inauguració de l’exposició de dones a la València republicana, al Museu de la Rajoleria, aquest dimecres 28 de febrer, a les 19.30 hores.

“Malauradament, continuem vivint en una societat masclista on les dones som discriminades. Necessitem reivindicar el nostre paper en la societat, els nostres drets, la nostra història i la nostra identitat. I fer partícip a la joventut d’aquestes necessitats”, ha explicat la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Paiporta, Maribel Albalat. “Els actes de celebració del 8 de Març que hem preparat van enfocats a aquesta finalitat, a valorar el paper de les dones, a alçar la veu sobre el nostre paper en la història, en el present i en el futur”, ha conclòs la dirigent.

Les activitats continuaran el 8 de març, jornada central, quan l’Ajuntament convoca a la població a una concentració a l’esplanada de la casa consistorial, on es llegirà un manifest. Així mateix, es convoca a la manifestació de centenars d’entitats prevista per a les 18.00 hores a València.

Els actes amb motiu del Dia de la Dona a Paiporta continuaran el 9 de març, primer (16.30 hores), amb el taller de boixets i patchwork al Museu i, després, amb el lliurament dels premis Carolina Planells de narrativa curta contra la violència de gènere, a les 19.00 hores, a l’Auditori Municipal. Els guardonats enguany són Ernesto Tubía, Etna Miró, Celia Carrasco i Laura Cabedo. L’entrega es completarà amb una actuació musical, ‘Mujeres bolero’, que recupera les dones invisibilitzades de la història.

L’Auditori Municipal oferirà també, el dissabte 10 de març, l’espectacle de dansa ‘Pélvico’, de la companyia Otra Danza, pensada i interpretada per dones, des de la dona, amb la seua construcció i el seu moviment com a premissa.
L’última activitat pel Dia de la Dona tindrà lloc la vesprada del 27 de març a L’Auditori, amb el taller de teatre amb dones, per al que es necessita inscripció prèvia a l’Oficina UNICA o el correu igualtat@paiporta.es. En la mateixa inscripció es pot sol·licitar servei de ludoteca per a poder deixar als xiquets i xiquetes mentre es realitza el taller.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou − quatre =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
decidim vlc
Semana mobilidad Valencia 2018
festes xirivella 2018