PAELLA FÒRUM, una iniciativa per a impulsar la icona de la gastronomia valenciana

Guardar

paella_forum_10
paella_forum_10

El clúster d'innovació i formació gastronòmica Veles e Vents ha acollit la presentació de PAELLA FÒRUM, una iniciativa en la qual col·laboren Turisme València, Amstel i l'Associació Wikipaella per a impulsar el plat més destacat de la gastronomia valenciana a través de diferents activitats.

Sandra Gómez, Primera Tinent d'Alcalde de l'Ajuntament de València i Presidenta de Turisme València, ha inclòs PAELLA FÒRUM entre les activitats del Pla Estratègic de Turisme per a la ciutat. "El 30% de la despesa mitjana de les estades turístiques en la ciutat es destina a la gastronomia, per això és important articular una oferta gastronòmica de qualitat que dinamitze el consum. Comptar amb un dels plats més reconegut a nivell internacional, com és la paella, és un avantatge competitiu per a posicionar a València com a destinació gastronòmica referent, i hem de ser capaços d'aprofitar-la", ha afirmat Gómez.

Des de HEINEKEN Espanya, el seu Manager de Relacions Institucionals en Llevant, Alejandro Rodríguez ha afirmat que "és un plaure impulsar aquest tipus d'iniciatives perquè estem molt compromesos amb la gastronomia com a avantguarda de l'hostaleria, un pilar fonamental per al nostre negoci i l'economia de la nostra regió". Rodríguez ha recordat que Amstel és l'única cervesa de marca que s'elabora a la Comunitat Valenciana, que té una forta implantació en els seus bars i restaurants i que desenvolupa un paper molt actiu en iniciatives que afavoreixen el seu desenvolupament, com Tros al Plat, Amstel Or Pintxos Experience i Fans de l'Esmorzaret. O la pel·lícula, El Pilotari i La Fallera, una pel·lícula escrita i dirigida per Julio Medem que el seu objectiu és posar en valor la gastronomia espanyola i, especialment, la de la Comunitat Valenciana.

"A més, en el Veles e Vents tenim la seu a València de l'Escola d'Hostaleria Fundació Cruzcampo, un puntal en el foment de la formació i l'excel·lència entre els professionals del sector, perquè estem convençuts del potencial de la gastronomia per a dinamitzar econòmicament i culturalment a la societat", ha defensat Rodríguez.En aquest sentit treballa l'Associació sense ànim de lucre Wikipaella, que compta amb 17 socis d'honor, entre els quals es troben professionals del sector i referents destacats de la gastronomia Valenciana presents hui en la presentació, als quals se suma Jose Andrés, amb 26 restaurants a tot el món i 2 Estels Michelin. "Per a nosaltres suposa de nou un pas avant en la posada en valor de les autèntiques Paelles de la Comunitat Valenciana cercant l'EXCEL·LÈNCIA com a objectiu prioritari, des dels productes, l'elaboració i el servei", ha afirmat Guillermo Navarro, president de l'associació.

'SETMANA DE LA PAELLA' I UNA EXPOSICIÓ PER A POSAR EN RELLEU LA FACETA ESTÈTICA D'AQUESTA ICONA DE LA GASTRONOMIA VALENCIANA

paellaforum_-cartelAmb la participació d'11 restaurants especialitzats i localitzats en diferents barris de la ciutat així com en zones on tradicionalment s'ha elaborat la paella, com Pinedo, El Saler o El Palmar, del 3 al 7 de juliol s'engega la Setmana de la Paella.

Aquesta iniciativa en la qual col·laboren Turisme València, Amstel i Wikipaella consisteix en la creació d'un circuit en el qual es podrà escollir local a través de la web www.semanadelapaella.com i fer una reserva per a gaudir d'un menú especial que inclou una amanida, autèntica Paella Valenciana en el centre de la taula, postres i una Amstel Or a un preu de 20€ per persona (amb un mínim de dos comensals).

A més d'en línia, totes les Oficines de Turisme València i el Veles e Vents van distribuir informació sobre aquesta iniciativa el propòsit de la qual és oferir la possibilitat als veïns i visitants de València de gaudir d'una elaboració de qualitat i genuïna.

Tots els restaurants que participen han sigut distingits per Wikipaella, un segell de garantia que decideixen els usuaris, seguint l'esperit col·laboratiu de les iniciatives "wiki". Són ells els qui aporten (aquesta vegada a través de xarxes socials) suggeriments i comentaris sobre locals que destaquen pel seu respecte a la recepta, elaboració i servei tradicionals. I l'Associació ho contrasta, abans d'atorgar aquesta distinció amb la qual ja expliquen uns 300 locals de tota Espanya i alguns internacionals, de punts tan distants com Las Vegas, Costa Rica, l'Havana o Londres.

Una altra de les iniciatives presentades en aquesta primera edició de PAELLA FÒRUM és l'exposició d'Amstel PAELLA BÀSICS, realitzada en col·laboració amb Wikipaella i instal·lada en el Veles e Vents.

La mostra aprofundeix en aquest plat, un dels més populars i reconeguts de la gastronomia espanyola, però del que existeixen mil versions. És per açò que l'Associació va engegar un estudi en el qual van participar més de 200 destacats cuiners per a fixar i definir els ingredients i receptes d'aquest plat a la Comunitat Valenciana. Aquesta documentació és la matèria primera amb la qual ha treballat el fotògraf Juan Terol per a crear unes imatges en les quals els ingredients fonamentals d'aquest plat es transformen en colorits paisatges, dibuixant textures i formes que posen en relleu la faceta estètica d'aquesta icona gastronòmica.

EL CONGRÉS 'LA PAELLA EN EL S.XXI' ANALITZA EL PRESENT I FUTUR D'AQUEST PLAT, AIXÍ COM L'HARMONIA DELS SEUS SABORS

PAELLA FÒRUM compta amb un vessant d'anàlisi i divulgació dirigida, principalment, als professionals de l'hostaleria i gastronomia, que acaben sent els ambaixadors d'aquest plat. En la seua primera edició celebra el Congrés 'La Paella en el S.XXI', que també allotja el Veles e Vents el 3 de juliol.

A través de tres eixos fonamentals, producte, elaboració i servei, s'analitza la situació actual i el futur d'un plat carregat d'història. L'enginyer agrònom i investigador castellonenc Héctor Molina (Premi de l'Acadèmia de Gastronomia de la Comunitat Valenciana), exposa el tema de la recuperació d'ingredients autòctons en una interpretació de la paella com a plat de proximitat. Mentre que l'alacantina Mª José San Román (Estel Michelin) defensa les aportacions de l'ús de condiments tradicionals, com l'oli d'oliva i el safrà natural.

L'ús de la llenya per a l'elaboració a foc és analitzat pels xefs valencians Rafa Margós i Rafa Vidal, dues demostracions que, dins de la tradició, la innovació és possible i quasi necessària. Finalment, Javier d'Andrés (Millor Director de Sala 2013 per la Real Acadèmia de la Gastronomia), assenyala l'excel·lència que s'obri pas progressivament en el servei de la paella, revalorant-la com a plat de la gastronomia popular que avança cap a un futur de dignificació.

Per a concloure, el xef José Andrés (26 restaurants mundials i Doble Estel Michelin), en una intervenció telemàtica comenta el seu treball per la internacionalització de la paella, portant-la en el seu format original, cuinada a llenya, als seus locals de Las Vegas, New York o Disney World.

El segon bloc del congrés és el Workshop l''Harmonia de Sabors – Maridatge amb Paella'. El President de l'Associació de Sumillers d'Euskadi i Beer Coach, Iñaki Suárez, aborda el tema de l'acompanyament i el paper de la cervesa en l'impuls dels sabors i matisos d'aquest plat. El Mestre Cerveser d'Amstel a València, Rafael Sánchez, explica els diferents tipus d'elaboració i les claus de l'ús de productes de proximitat. El xef especialitzat en paella a llenya, Toni Novo, aporta la seua experiència en la innovació dins d'un negoci basat en un plat tradicional. Finalment, Alejandro Rodríguez, Manager de Relacions Institucionals Llevant de HEINEKEN Espanya, realitza un dibuix de la relació d'Amstel amb hostaleria valenciana aquesta i la gastronomia autòctona, impulsant al sector.

Destacats