caixa popular

Els pacients podran triar on morir amb la nova Llei de Mort Digna

El projecte de Llei es debat en les Corts Valencianes i es troba en la fase de pariticipación ciutadana

Els pacients podran triar on morir amb la nova Llei de Mort Digna
20/02/2018 -

El projecte de Llei de Mort Digna presentat pel Consell ja es debat en les Corts Valencianes. És una norma pionera que pretén dignificar “la persona en el procés final de la seua vida”, atenent inicialment a la seua voluntat i respectant la seua llibertat d’elecció, així com garantint el dret a rebre cures pal·liatives integrals. Per exemple, la Llei preveu que els pacients puguen triar el lloc on rebre aquestes cures per a possibilitar “una mort en pau”.

És la primera vegada que la Comunitat Valenciana podrà tindre una regulació sobre aquest assumpte i amb aquestes característiques, i ara mateix es troba en la fase de participació ciutadana.

Altra de les principals mesures és la Planificació Anticipada de Decisions (PAD). I és que, segons el document, “tota persona té dret a planificar l’atenció futura” conjuntament amb el personal que li atén habitualment. D’aquesta forma, els pacients podran formar part de la presa de decisions, un procés en el qual poden intervenir també familiars o representants si així ho desitja la persona.

Com s’ha dit, la norma és un gran avanç quant a l’atenció integral pal·liativa en aquestes situacions, i “siga el que siga el lloc en què es tracten”: un departament de salut, una institució social, una residència, el mateix domicili, etcètera. A més, també es regula l’anomenat dret a l’alleujament del dolor i del patiment, en els casos de malaltia terminal o procés sobtat.

Però en el procés final de la vida, els pacients no estaran sols, perquè la Llei estableix el dret a l’acompanyament permanent familiar o d’una persona propera, que els treballadors sanitaris hauran de no solament permetre, sinó facilitar. També s’inclou l’atenció al dol.

I en tot aquest procés, les institucions i centres hauran de garantir a la persona afectada una habitació d’ús individual, per a assegurar el confort i intimitat que requereixen la persona i els acompanyants.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + setze =

sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
Decidim VLC