25n
25N
25N

Els pacients amb VIH són víctimes freqüents d'abusos

Els pacients amb VIH són víctimes freqüents d'abusos
12/11/2019 -

Els pacients amb VIH són víctimes freqüents d’abusos i maltractaments, segons un estudi espanyol presentat en la 17th ‘European AIDS Conference’ que, en concret, apunta que un 24,4 per cent dels pacients enquestats havia sigut víctima de violència domèstica, el 31,4 per cent de les dones havia patit violència de gènere, i un 16,4 per cent dels homes que tenen sexe amb homes havia patit violència per part de la seua parella.

En aquest sentit, els pacients víctimes d’abús presentaven majors problemes d’adherència (57% enfront de 32%, autoevaluada mitjançant qüestionari SMAQ) i pitjor situació virològica (càrrega viral detectable en el 19,2% dels casos enfront del 4,4%).

Es tracta de resultats procedents d’adults infectats per VIH en tractament antiretroviral des de feia més d’un any que han sigut seguits en tres hospitals d’Alacant. De febrer a juny de 2019 es van reclutar 94 adults infectats pel VIH, amb una edat mitjana de 49 anys. El 37,2 per cent del total eren dones, i el 21,3 per cent, migrants; d’altra banda, el 39,4 per cent eren homes que practiquen sexe amb altres homes (HSH), i el 38,3 per cent, heterosexuals.

Entre ells, 26 pacients (27,7%) havien patit abús alguna vegada en la seua vida: 20 abusos emocional, 8 abusos físic, cap abús sexual. Quatre (4,3%) patien violència en l’actualitat i un va ser considerat en risc extrem.

En l’estudi també destaca la prevalença de situacions d’abús entre dones, que era significativament major que entre homes (34,3% enfront de 23,7%). En concret, la duració mitjana d’eixes situacions era de 36 mesos i l’edat mitjana en la qual els pacients van ser víctimes d’abús era de 28 anys.

L’estudi observacional, finançat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, també mostra una alta prevalença de violència domèstica, violència íntima en la parella i violència de gènere.

Concretament, el 24,4 per cent dels pacients havia patit violència domèstica (34,3% en dones, 18,9% en HSH i 18,1% en homes no-HSH) i el 19,2 per cent violències de parella (31,4% de dones [violència de gènere], 16.2% HSH i 4.5% homes no-HSH). L’abús va ser exercit per 13 parelles masculines, 3 exparelles masculines, 1 parella femenina, 1 exparella femenina, 1 pare, 1 fill, 3 parents masculins i 4 homes no familiars. L’estat de VIH de la víctima va ser considerat una causa de violència per l’11,5 per cent de les víctimes.

El document, la investigadora principal del qual és Jara Llenas-García, de l’Hospital Vega Baixa d’Oriola (Alacant) i membre de GeSIDA (Grup d’Estudis de la SIDA de la SEIMC), demostra que aquestes situacions d’abús no són innòcues ni irrellevants per a la situació del pacient. En una anàlisi multivariant dels factors associats a tindre una càrrega viral detectable, ser víctima d’abús es va associar a un augment del risc de 9,9 vegades, mentre que els factors associats significativament a una mala adherència al tractament antiretroviral van ser tant ser víctima d’abús (que augmentava el risc 3,1 vegades) com el fet d’haver estat prèviament a la presó (que l’augmentava 4,1 vegades).

Per tot això, els autors de la investigació exhorten a incorporar eines de detecció d’abús en l’atenció de rutina de les persones que viuen amb el VIH.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 11 =