25n
25N
25N

Els pacients amb VIH són víctimes freqüents d'abusos segons un estudi

Els pacients amb VIH són víctimes freqüents d'abusos segons un estudi
27/11/2019 -

Els pacients amb VIH són víctimes freqüents d’abusos, la qual cosa dificulta l’adherència al tractament i la seua situació virològica. Així ho constata un estudi dut a terme amb 94 pacients infectats i que es troben en tractament antiretroviral des de fa més d’un any en tres hospitals d’Alacant.

La investigació revela que les situacions d’abús són rellevants per a la situació del pacient, ja que altera la presa del tractament. En aquest treball han participat investigadors i investigadores de l’Hospital Vega Baixa d’Oriola, de l’Hospital General Universitari d’Elx i de l’Hospital Universitari d’Elda i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio).

De la mostra analitzada, el 24,4% dels pacients ha sigut víctima de violència domèstica, és a dir, la que es pateix dins de la llar, i el 31,4% de les dones ha patit violència de gènere.

A més, la prevalença de situacions d’abús cap a les dones és més alta que cap als homes, un 34,3% enfront del 23,7%, i la duració mitjana d’aqueixes situacions arriba als 36 mesos.

La investigadora principal de l’estudi, la doctora Jara Llenas-García, de l’Hospital Vega Baixa d’Oriola i membre de GeSIDA (Grup d’Estudis de la SIDA de la SEIMC), remarca que aquest és el primer estudi realitzat a Espanya sobre com afecten els casos d’abús en els pacients amb VIH.

A més, destaca que en la investigació, no sols es posa de manifest l’elevada prevalença de la violència de gènere –quasi 1 de cada 3 dones l’havien patida–, sinó també la prevalença en els casos de violència entre parelles d’homes que té sexe amb homes (patida per 1 de cada 6), violència que té conseqüències en la presa del tractament enfront del VIH.

Els i les pacients víctimes d’abús presenten, segons aquest estudi, majors problemes per a seguir al tractament. Alguns, de forma autoevaluada, afirmen que no prenien la medicació, oblidaven la dosi diària o no seguien un horari estricte per a la seua presa.

Per això, el percentatge de pacients amb càrrega viral del VIH detectable en sang en els pacients era superior (19,2%) en les víctimes d’abusos respecte als quals no pateixen cap mena de violència (4,4%).

Aquests resultats, que són preliminars atés que l’estudi continua en marxa, s’han presentat en la 17h European AIDS Conference, celebrada durant la primera setmana de novembre a Basilea (Suïssa).

Les dades es van obtindre després d’incloure 94 pacients afectats pel VIH, entre febrer i juny de 2019. L’edat mitjana dels i les participants en la investigació és de 49 anys. Del total, el 37,2% són dones i el 62,8% són homes, detallen responsables de l’anàlisi a través d’un comunicat.

Dins dels grups de transmissió del VIH, el 39,4% són homes que practiquen sexe amb altres homes (HSH), el 38,3% són heterosexuals (dones i homes) i el 12,8% són usuaris de drogues intravenoses (UDI).

En aquest estudi s’ha comprovat que, dels 26 pacients que havien patit abús, en 20 dels casos es tractava d’abús emocional i en 8 es tractava d’abús físic. L’edat mitjana en la qual aquests pacients havien patit l’abús se situa entorn dels 28 anys.

RISC EXTREM

A més, es va revelar que, durant el moment de la investigació, quatre dels pacients patia violència i, en concret, un d’ells va ser considerat abús de risc extrem.

Els autors d’aquest estudi observacional, que ha sigut finançat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i esport de la Generalitat Valenciana, afirmen que és necessari que s’incorporen eines de detecció d’abusos en l’atenció de rutina de les persones que viuen amb el VIH.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − 2 =

museo prehistoria