Nervis a flor de pell per les oposicions per a cos docent del pròxim curs escolar

La convocatòria ofereix 3.000 places per a Infantil, Anglès, Educació Física, Música, Audició i Llenguatge, Pedagogia terapèutica i Educació Primària

Guardar

Un grup d'alumnes durant un examen
Un grup d'alumnes durant un examen

Totes aquelles persones que anhelen exercir com a docents en un centre educatiu públic hui defensaran tot el seu treball i esforç. Després de l'anunci a l'abril de la convocatòria, començaran les oposicions a la Comunitat Valenciana per a accedir al cos docent del pròxim curs. En total, hi ha 3.000 places en joc que es distribueixen en diverses especialitats, segons l'ordre per la qual la Conselleria d'Educació va convocar aquest procés selectiu, i es presentaran al voltant de 17.300 opositors.

Les places, d'una banda, es desglossen segons els aspirants. Cada especialitat contempla l'accés lliure a les vacants i la reserva del 7% per a persones amb diversitat funcional intel·lectual, de les quals el 2% és per a aquells que acrediten un grau de diversitat igual o major al 33% i la resta, per a qui acredite qualsevol altre tipus de discapacitat. D'altra banda, les vacants es divideixen segons les especialitats: Educació Infantil (675 places en total), Llengua estrangera: Anglès (400), Educació Física (180), Música (150), Audició i Llenguatge (500), Pedagogia terapèutica (120) i Educació Primària (975). Del total, 2790 places serien per a l'accés lliure, 59 per a la reserva per diversitat funcional intel·lectual i 151 per a les persones amb un altre tipus de discapacitat, encara que si no es completara tot el contingent, se sumarien les restants a les de lliure accés i viceversa.

Hui començarà la primera prova de la fase d'oposició, un examen escrit on es desenvolupa un dels 3, 4 o 5 temes teòrics (depenent del nombre de temes que entre a examen en cada especialitat) donats per sorteig, amb la posterior lectura pública davant del tribunal. La novetat d'aquest any és que s'oferirà un tema més, ja què anteriorment sols es treien dos, tres o quatre. El pas següent serà el de l'examen amb cas pràctic, on cada candidatura ha de demostrar que té la formació científica i el domini de les habilitats tècniques necessàries per a abordar diferents situacions en les aules. També s'haurà de llegir al tribunal.

La segona prova consistirà, en primer lloc, en la presentació i defensa oral d'una programació didàctica pròpia. Aquesta ha de fer referència a l'actual currículum vigent d'una àrea, matèria o assignatura relacionada amb l'especialitat a la qual s'opta. A continuació, els opositors hauran de defensar una unitat didàctica de la seua programació o del temari oficial de l'especialitat, que podrà triar d'entre tres donats per sorteig. L'objectiu, segons la conselleria, és que argumenten els objectius, continguts, activitats i sistemes d'avaluació que plantejaria dur a terme si aconseguira entrar en el cos de mestres.

En concret, totes les persones hauran d'obtenir una nota mínima igual o superior a cinc en cada fase per a poder passar a la següent. El tribunal que puntue les diverses parts tindrà en compte que els aspirants tinguen coneixements tècnics i metodològics suficients de l'especialitat a la qual es presenten, així com les habilitats i competències necessàries per a poder posar-los en pràctica en el context de la docència. Una vegada publiquen les seues puntuacions, els aspirants que hagen aprovat presentaran els seus mèrits en la fase de concurs per a obtenir més puntuació. És a dir, poden aconseguir un màxim de sis punts sols amb la fase d'oposició, però gràcies als cursos, idiomes o experiència laboral que puguen acreditar, sumaran fins a quatre punts més. Segons les sol·licituds presentades i la nota final de cada aspirant, es completaran les places de cada especialitat per ordre de puntuació.

Vicent Marzà, conseller d'Educació, explica que es tracta de la convocatòria amb major nombre de places en oferta per a docents de l'última dècada "perquè es prioritza la gestió dels serveis públics que beneficien als valencians i les valencianes de forma directa i l'estabilitat en educació és un dels serveis fonamentals". Per això, en 2019 hi haurà una nova convocatòria amb 5.000 places per a Educació Secundària i altres cossos docents; en 2020 hi haurà 2.500 places més i en 2021 es convocaran altres 2.500 per a Educació Infantil i Primària.

No obstant això, l'anunci de la convocatòria a l'abril no va començar bé. Enguany la inscripció a les proves va ser telemàtica i, segons denuncia la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), centenars de persones es van quedar fora del procés malgrat haver pagat les taxes corresponents. Finalment, el sindicat va aconseguir que els admeteren en els llistats definitius. Amb motiu d'aquests problemes tècnics, ara reclama a la conselleria de Marzà que "done indicacions clares" en les seus dels exàmens i que també facilite per via telemàtica les qualificacions, convocatòries o informació d'interés per als opositors i evitar aglomeracions.

Arxivat a:

Destacats