25n
25N
25N

L'oposició defensa el divendres les seues esmenes a la totalitat als pressupostos del Botànic

Tant de PP, Vox i Ciutadans manifesten el seu rebuig a uns pressupostos que consideren “irreals, ficticis i imprudents”

L'oposició defensa el divendres les seues esmenes a la totalitat als pressupostos del Botànic
11/11/2019 -

PP, Ciutadans (Cs) i Vox defensaran aquest divendres en el ple de les Corts les esmenes a la totalitat al projecte de Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2020, amb les quals insten a retornar al Consell aqueixos comptes que consideren “irreals, fictícies i imprudents“.

El Butlletí Oficial de les Corts publica precisament aquest dilluns les tres esmenes, que coincideixen en les crítiques als pressupostos en qüestions com la previsió d’ingressos, en recórrer novament el Consell als 1.325 milions reivindicatius per la infrafinançament.

El PP sol·licita la devolució “per un suposar una reculada en la projecció de creixement econòmic de la Comunitat Valenciana, aprofundint en les retallades en les partides pressupostàries destinades a projectes d’inversió pública”.

Segons destaca, “un any més el Govern valencià presenta a aquesta cambra uns comptes públics de dubtosa credibilitat, tan quant a la previsió d’ingressos públics que contempla, amb els quals el Consell pretén garantir el sosteniment de les despeses públiques pressupostades, com amb relació a l’execució de les partides pressupostàries consignades i, per tant, de les polítiques de despesa”.

El PP qüestiona que s’aposta pel sector públic empresarial, a l’incrementar les dotacions pressupostàries destinades al mateix “en detriment de les polítiques destinades a favor de les persones i les que haurien de preservar l’estat del benestar social”.

Així mateix, critica que els comptes “provocaran importants desequilibris territorials, trencant la cohesió dels municipis i províncies que conformen la comunitat, sense atendre les particularitats i necessitats de la nostra diversitat i riquesa territorial”.

“D’igual manera a com ha succeït en altres exercicis, es tracta d’uns comptes irreals, poc fiables, basades en falses expectatives, que contemplen partides pressupostàries no aprovades ni comunicades pel Ministeri d’Hisenda i que, com succeeix tots els exercicis, en basar-se el pressupost en ingressos ficticis, es traduirà en mancada d’execució pressupostària, retallades per a ajustar la despesa als ingressos efectius, a més deute i dèficit públics”.

Per tot això, considera que “no permetrà instrumentar unes polítiques públiques, econòmiques i socials que contribuïsquen al creixement econòmic ni a garantir l’estabilitat de l’economia valenciana, no atenen les demandes i necessitats de la societat valenciana en el seu conjunt, ni solucionaran els problemes dels ciutadans, ni contemplen un projecte de futur per a la comunitat”.

Ciutadans, per part seua, comença l’esmena recordant que els pressupostos de 2020 s’emmarquen en un sistema de finançament “injust” per a la Comunitat i que ni PP ni PSOE han reformat. “No obstant això, aquest fet inqüestionable no hauria de ser la principal excusa de l’actual Consell per a elaborar els pressupostos de la triple I: irresponsables, imprudents i inversemblants”, agrega.

Per la part dels ingressos, Cs considera que “inclou determinades quanties que, més que previsiblement, no es materialitzaran i que podrien ascendir fins als 2.000 milions d’euros”. Creu que la previsió de recaptació tributària és excessiva “donat el context de desacceleració econòmica actual i vist el percentatge d’execució de la recaptació en el present any 2019, que està molt per davall de l’any 2018”.

“Molt al contrari, la previsió d’endeutament que ha realitzat el Consell és, lamentablement, molt inferior a les futures necessitats reals. Això és del tot visible observant la seua evolució durant els dos últims exercicis. En breu, el deute acumulat aconseguirà els 50.000 milions d’euros: 10.000 euros per valencià”, assenyala la formació taronja.

Respecte de les despeses, el Botànic II “augmenta desmesuradament l’arquitectura institucional i continua oblidant-se de mirar a llarg termini”, critica Cs, que veu necessàries mesures “que creen riquesa, ocupació de qualitat i assenteixen les bases d’una Comunitat Valenciana pròspera, així com incidir en una correcta planificació de les inversions”.

Al seu judici, aquests comptes “emmalalteixen d’aquesta mena de mesures” i demana la devolució al Consell del pressupost perquè és “irresponsable i imprudent, i ofereix un marc econòmic inestable i insegur”.

Finalment, Vox creu que són uns pressupostos “ficticis i irreals quant a la previsió d’ingressos i ineficient quant a les partides de despeses”.

“Els ingressos que sostenen aquest projecte en alguns casos són irreals i mai es rebran, com els 1.325 milions d’euros del model de finançament autonòmic”, recorda, i agrega que l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) en els seus informes reitera que aqueixos ingressos tenen una alta incertesa i, de fet, “en cap pressupost dels últims quatre exercicis s’ha rebut aquest import”.

També qüestiona que es comptabilitzen 400 milions d’ingressos provinents de dependència, calculats en un 50% “quan l’Estat no transfereix més d’un 12% com a màxim”, per la qual cosa “es tracta d’una política pressupostària inviable quant a ingressos”.

Quant a les despeses, les polítiques suposen “un fre per al progrés i el benestar dels ciutadans”. “Es tracta d’un pressupost que té unes prioritats antagòniques al benestar de la ciutadania, com augmentar la despesa total d’alts càrrecs i assessors en un 53% més que l’exercici 2019”, sosté Vox.

Al seu judici, “és necessari per a la Comunitat Valenciana treballar en un canvi cultural profund que permeta canviar el subsidi i la subvenció per la productivitat i la inversió com a eixos del desenvolupament social econòmic”. Es mostren, d’aquesta manera, “en contra d’una llei que consolida les subvencions ideològiques, frena la llibertat i adoctrina a la societat; una llei que inverteix en subvencions a entitats catalanes abans que destinar-ho a millorar la qualitat de vida de la nostra societat”.

“No trobem mesures que ajuden al creixement de l’economia. Està enfocat al fet que l’economia decresca, en tant que no inverteix en polítiques que donen suport i ajuden als agents econòmics que són els generadors de riquesa i ocupació, com són els autònoms, les pimes i les empreses”, agrega la formació.

Per tot això, “i tenint en compte que es tracta d’un pressupost sectari, ineficaç, fictici i que no aporta benestar a la societat valenciana”, sol·liciten la seua devolució al Consell.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × un =