25n
25N
25N

L'oposició creu que el gran acord de reconstrucció ha de donar-se en Corts i demana aprimar el Consell

PSPV insisteix que cal escoltar a especialistes, Compromís planteja 3 eixos i UP posa com a premissa protegir a la majoria social

L'oposició creu que el gran acord de reconstrucció ha de donar-se en Corts i demana aprimar el Consell
27/04/2020 -

PP i Ciutadans han insistit aquest dilluns que el pacte valencià per a l’eixida de la crisi generada pel coronavirus ha d’estar residenciat en Les Corts, on pots mostrar les seues diferents perspectives agents socials i econòmics, i també han incidit, com Vox, en la necessitat de reestructurar el Consell i eliminar alts càrrecs i fins i tot departaments per a destinar aqueixos recursos a la lluita contra la pandèmia i els seus efectes.

Així ho han indicat els seus portaveus en entrevistes concedides a les Notícies del Matí d’À Punt, recollides per Europa Press, en ser preguntats per aqueix gran pacte al qual va convocar la setmana passada el president, Ximo Puig.

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha incidit en el seu suport a Puig per al pla de reactivació de la Comunitat Valenciana però ha demanat “passar als fets ja”. Així mateix ha recalcat que el parlament valencià “és el fòrum adequat” per a treballar sobre aquest pacte perquè és allí on estan tots els partits en representació de la societat valenciana, encara que s’ha mostrat partidària que participe també la societat civil.

“Qui ha de capitanejar el gran pacte és la societat civil en la seu del poble valencià, que són Les Corts. Tota la resta és màrqueting polític i no ho acceptarem. Els sindicats, patronal, indústria, tothom pot passar per les Corts. Ve una crisi econòmica sense precedents que requereix que tots anem en la mateixa direcció”, ha aclarit.

Bonig també ha considerat “absolutament necessari” aprimar l’estructura política del Consell perquè es va fer pensant en una situació que ha canviat i fins ara no ha vist cap gest en aquest sentit.

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha defensat aqueix gran pacte entre partits i societat civil que pose fi a “les ocurrències i les improvisacions dels governs” i ha incidit en la seua proposta de comissió mixta per a dur-ho a terme.

“La ciutadania necessita percebre que existeix un pla”, ha dit, i aquest ha de tindre quatre eixos: sanitari, econòmic, social i europeu. Al seu judici, la millor fórmula per a buscar solucions és que les forces polítiques, els empresaris, sindicats i experts treballen junts en una comissió mixta en Les Corts.

Així mateix, ha proposat també aprimar l’Administració per a crear un fons de 3.000 milions d’euros per a donar resposta a la crisi del coronavirus. Ha defensat la urgència d'”aplicar un ERTO a les Administracions i als polítics”, suprimint, per exemple, algunes conselleries “innecessàries” com la de Transparència.

Per part seua, la portaveu de Vox, Ana Vega –que ha anunciat que va donar positiu a Covid-19 fa una setmana però no ha acudit a les Corts per estar embarassada i pertànyer, per tant, a un grup de risc– ha explicat que encara no pot dir si donaran suport o no a aqueix pacte perquè Puig no els ha anomenat per a reunir-se i no se’ls han comunicat les condicions d’aqueix acord.

En tot cas, ha afirmat que Vox té la predisposició a asseure’s a parlar i ha indicat que algunes de les propostes que realitzaran, i esperen ser escoltats, van en la línia de reduir els càrrecs públics de la Generalitat i el nombre de conselleries, eliminar subvencions a partits, sindicats i altres associacions per a destinar els diners a lluitar contra la crisi del coronavirus, o revisar els decrets d’ajudes aprovats, que són “insuficients i generen desigualtats”, entre altres.

EL BOTÀNIC VOL QUE S’ESCOLTE I PROTEGISCA A la SOCIETAT

El portaveu socialista, també en una entrevista en el mateix espai d’À Punt, ha considerat que el president té “tota la legitimitat per a intentar buscar un gran acord valencià lluny del partidisme més groller”.

Ha destacat la necessitat de crear “un gran acord valencià de reconstrucció per a dissenyar un futur col·lectiu” en el qual s’escolte als especialistes, als tècnics, a la societat i “no solament les forces polítiques”.

Ha remarcat que, abans de prendre decisions, el president Puig “escolte a molta gent i tinga un contacte periòdic amb oposició, sindicats, empresaris i especialistes” i que “s’ha de seguir en aqueixa direcció” perquè la Comunitat “ha anat avançant-se en moltes ocasions amb les seues mesures”. “Hem de pensar en les generacions futures, cal resoldre les qüestions relacionades amb el sector econòmic amb una premissa: ningú es pot quedar arrere”, ha subratllat.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha incidit en la seua aposta per vehicular tres espais de treball en el si de les Corts: un al voltant del paper de “la sanitat universal, els serveis públics i els drets socials”; un altre sobre “reindustrialització i transició ecològica de l’economia” i finalment un sobre “finançament, governança territorial i agenda valenciana”.

També ha respost a Cs respecte al fons de 3.000 milions d’euros que proposa crear assegurant que “són retallades” en realitat i el seu grup no vol que l’administració valenciana tinga que “autorecortar-se”, sinó que aposta per demanar al Govern central, “que rebrà molts milions d’Europa, que distribuir els diners entre les comunitats”.

Naiara Davó (Unides Podem) ha assegurat que ara és necessària la unitat i qualsevol partit que “es vulga sumar als pactes del Botànic serà benvingut”. Al seu judici, aqueix gran acord ha d’incloure necessàriament als actors socials i econòmics i tindre com a premissa irrenunciable “posar l’economia al servei de la vida”.

“Cal protegir a les majories socials”, ha dit, perquè després de la batalla sanitària arribarà l’econòmica i “hi haurà qui intente traure rèdit” i això és el que no es pot permetre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + quatre =