L'operatiu espera arribar a Julen en 35 hores "si tot és molt favorable" després de començar la perforació

Guardar

operativo_rescate_totalan
operativo_rescate_totalan

El representant del Col·legi d'Enginyers de Camins, l'enginyer Ángel García Vidal, ha explicat aquest dissabte en una roda de premsa que comença la perforació vertical per a arribar fins a Julen, el menor de dos anys que va caure diumenge passat a un pou de més de 100 metres de profunditat en Totalán (Màlaga), per la qual cosa esperen aconseguir al xicotet en unes 35 hores "si és tot molt favorable".

L'enginyer ha precisat que ja s'ha arribat a la cota de menys 23 metres, després que aconseguiren travessar un massís rocós que ha dificultat les tasques durant la nit, quan havien previst el divendres que podrien iniciar la perforació.

"Per tant, estem esperançats que aquest treball perquè puga portar-nos el menor temps possible dins que les condicions a partir d'ara siguen una mica més favorables de les que ens hem trobat fins ara", ha afegit.

En aquest sentit ha precisat que "a partir d'ara si les condicions són favorables o normals d'execució tenim una oscil·lació del voltant d'unes quinze hores, dotze quinze hores llevat que pel camí ens tornem a trobar algun problema que torne a alentir el treball", ha detallat sobre la perforació, que haurà de penetrar 60 metres de terra.

A això s'afig, una vegada finalitzada la perforació vertical, l'excavació d'una galeria horitzontal que arribe fins al tap situat a uns 70 metres dins del pou, lloc on creuen que es troba Julen, operació que "també en unes condicions favorables" pot durar unes 20 hores, ha explicat. "Intentarem que siga el menor temps possible", ha ressaltat.

"Aqueix treball que serà desenvolupat pel Servei de Rescat de Miners d'Astúries també té per descomptat les seues complexitats i s'empraran mètodes que tenen uns rendiments menors dins de la complexitat que comporten. Seran mitjans mixtos, manuals, amb pistoles, martells pneumàtics, però amb rendiment molt menors que els que utilitza la maquinària", ha precisat sobre aquest tema.

Per a aquests treballs s'ha fabricat "un útil" pel qual poden baixar dos operaris, "encara que es remena la possibilitat d'un tercer o que estiga en una cota superior de treball a la dels altres dos", ha indicat.

En aquest sentit ha explicat que "l'objectiu principal de la perforació i de tot el treball que estem fent és arribar a la cota menys, 71 que és on està la terra que creem cobreix a Julen", encara que ha assenyalat que "no coneixem l'altura del tap ni tan sols si és un tap, és a dir, la terra segueix fins al fons, perquè la profunditat del pou segons el maquinista que el va fer era de 110 metres, però la dada objectiva que tenim a la mà és que a les menys 71 està aqueix tap".

"Amb la galeria horitzontal aconseguirem aproximadament tres metres d'accés al pou, perquè aqueixa galeria horitzontal es farà en la menys 72 i per tant tindrem un metre per a dalt; el metre aproximadament de finestra que tindrà aqueixa galeria horitzontal enfront del pou i un altre metre per a baix que podrà tindre aqueixa galeria horitzontal que executaran els miners", ha detallat.

Així mateix, ha apuntat que "això de fer segones galeries s'haurà d'avaluar segons anem estant allí" i que "fer una segona galeria davall de la primera té un risc afegit i aqueix risc caldrà avaluar-lo en funció de la geologia".

ELS ÀNIMS CONTINUEN

El tècnic també ha ressaltat que l'"ànim en el pou és extraordinari, el nostre únic objectiu és arribar a Julen com més prompte millor", per la qual cosa ha indicat que "no pesen les hores, el cansament, no dormir" i ha assegurat que "tenim l'esperança d'arribar com més prompte millor".

D'altra banda, en ser preguntat pels periodistes sobre si tenen constància de crítiques al treball de l'operatiu ha afirmat que "no podem estar en tot, l'única cosa que puc dir és que des que es van deixar les labors de succió, que en una altra ocasió hauria tingut èxit, a partir d'aqueix moment nosaltres entrem a treballar".

"Va deixar de ser una obra de rescat i salvament per a ser una operació d'enginyeria civil, anomenem-la humanitària, i des d'aqueix moment no s'ha deixat de treballar", ha subratllat.

Destacats