Sarrià ha recordat el cas de l'operació urbanística de Tabacalera

Guardar

Edifici municipal de Tabacalera
Edifici municipal de Tabacalera

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, ha recordat hui que en el cas de l'operació urbanística de l'edifici de Tabacalera, «la sentència es limita a anul·lar el canvi de planejament, però no entra a qualificar el conveni que va permetre la permuta: sobre açò no s'ha pronunciat cap jutge». El regidor ha respost a les preguntes dels periodistes sobre aquest assumpte, després de la presentació d'un incident d'execució de sentència per part de l'agrupació Salvem Tabacalera.

«L'actual equip de Govern, quan estàvem en l'oposició i es va dur a terme l'operació de canvi de planejament i permuta, ja ho denunciàrem i ho qualifiquem de 'pelotazo'. Però el jutge no es va pronunciar sobre la permuta; només va anul·lar el canvi de planejament». El regidor Sarrià ha recordat hui, davant les preguntes dels periodistes, les dificultats que es deriven de l'actuació de l'anterior govern del PP, que s'ha concretat en nombroses accions ja executades, i la reparació de les quals obri un camp d'actuacions molt complex des del punt de vista legal, urbanístic i social.

Davant la sol·licitud al jutge per part de Salvem Tabacalera d'un incident d'execució de sentència, el regidor Sarrià ha recordat que l'Ajuntament ja va acatar la sentència i va indicar, a través d'un acord plenari per unanimitat, com anava a executar-la. Tal com ha explicat l'edil, el que ha fet ara el jutjat, després de la sol·licitud de Salvem, és traslladar-nos el citat incident perquè expressem el que considerem sobre aquest tema. «Pot semblar que el jutjat ha pres alguna resolució, però no és el cas», ha assegurat el regidor, qui ha explicat que es donarà trasllat de nou de l'acord plenari «que estableix com entén el Consistori que es pot acomplir a la sentència, d'acord amb els serveis jurídics municipals, en allò que es puga complir, i també en allò en què no n'hi haja lamentablement marge de maniobra», en paraules de l'edil.

Respecte als fets que es van produir amb posterioritat al canvi de planejament (construcció d'edificis, venda d'habitatges, enderrocaments...) Sarrià ha manifestat que «una altra cosa seria que la sentència haguera entrat en el conveni de la permuta, però sobre açò no s'ha pronunciat cap jutge», ha conclòs. L'Ajuntament, per a complir a la sentència en allò en què es poguera, va aprovar setmanes enrere un acord per tornar a iniciar tots els canvis de planejament, en virtut dels drets consolidats que reconeixen els servicis jurídics municipals. «La quantificació d'eixos drets és el que es veurà en el moment en què es faça el conveni amb les parts». Sarrià ha recordat que, «com en qualsevol altre canvi de planejament en la ciutat, els veïns poden fer les al·legacions que consideren oportunes, i l'Ajuntament ha de vetlar per l'interés general».

L'EDIFICI DEL MINISTERI D'HISENDA

També ha respost el regidor les preguntes dels periodistes sobre l'edifici del Ministeri d'Hisenda del carrer de Guillem de Castro. Vicent Sarrià ha recordat que en aquests moments, l'immoble «té un caràcter dotacional públic, i com a tal està en l'esborrany del Pla Especial de Ciutat Vella, i així continuarà». Una vegada el Pla siga sotmés a exposició pública, el Ministeri d'Hisenda pot presentar al·legacions per sol·licitar el seu canvi d'ús, una vegada ha comunicat la seua desafectació d'ús per la seua banda. «Però eixe canvi d'ús -ha subratllat el regidor- no implica necessàriament que siga per a hotel».

El regidor de Desenvolupament Urbà ha aclarit que la destinació final de l'edifici «haurà de ser valorat en el seu moment. En el planejament previst (Pla Especial), l'edifici continua com a dotacional, i quan s'avance en la proposta de modificació que faça el Ministeri veurem quines opcions tenim de possibles canvis d'ús».

Així mateix, Sarrià ha recordat que des del principi de la tramitació del Pla Especial s'ha insistit en la necessitat «de preservar el caràcter residencial de determinats barris de Ciutat Vella, la qual cosa, en gran mesura, implica limitar el creixement exponencial que podien tenir els usos turístics en habitatges. Aquesta és la filosofia que impregna el Pla Especial de Ciutat Vella i eixa és la norma genèrica». «El Govern Municipal valorarà en el seu moment si escau o no un nou ús», ha conclòs.

COMISSIÓ D'URBANISME

Vicent Sarrià ha presidit aquest matí la reunió de la Comissió de Desenvolupament Urbà i Habitatge, en la qual s'ha abordat una modificació puntual del PGOU que permetrà ampliar les instal·lacions de la residència d'ancians Santa Teresa Jornet. S'ha aprovat obrir el procés d'exposició pública i consultes d'aquesta modificació, que inclou determinats condicionants, com ara l'obertura viària que connectarà els carrers Almassora i Miraculosa, «la qual cosa contribuirà a millorar la connectivitat d'ambdues zones del barri, amb la corresponent cessió de viaris a l'Ajuntament, i urbanització i tanca perimetral, a càrrec de la congregació», ha explicat el regidor, el qual ha qualificat l'acord de «satisfactori, ja que permetrà ampliar les instal·lacions sense perjudici per a la ciutat, i avançar en la regulació de la situació del mateix edifici des del punt de vista del planejament».

La Comissió ha aprovat també, de manera provisional, i després de l'informe favorable de la Conselleria de Cultura, el Pla de Protecció de l'entorn BIC de Sant Miquel, Sant Sebastià, Torres de Quart i el Botànic. Com es recordarà, ja va haver-hi una primera exposició pública amb importants al·legacions, que va portar a modificar el règim d'ordenació del Pla i substituir-lo per un de règim transitori que, a l'efecte del planejament, segueix mantenint la intenció de limitar a futur el nombre d'altures de l'entorn. Després d'una segona exposició en la qual ja no va haver-hi cap al·legació, només restava l'informe favorable de Cultura. Aquest únicament estableix la correcció d'alguns errors materials d'identificació d'edificis, i obliga a ampliar de la zona de vigilància arqueològica, que haurà d'abastar la totalitat de l'àmbit del pla.

Finalment, la Comissió ha debatut la proposta del Grup Ciutadans sobre la naturalesa i integrants de la Comissió Municipal de Patrimoni, que plantejava ampliar aquesta Comissió amb col·lectius ciutadans, associacions i universitats... Però el regidor d'Urbanisme ha explicat que, atés que es tracta d'una comissió merament tècnica, que es reuneix amb periodicitat setmanal per tractar sobre temes edificatoris relacionats amb llicències i intervencions, aquesta ampliació suposaria una llosa que «faria inviable el seu treball». Per això, s'ha aprovat la proposta alternativa del regidor, que preveu modificar la citada comissió, de manera que s'ampliarà a la presència de serveis municipals que fins ara tenien presència ocasional i que seran membres titulars.

Arxivat a:

Destacats