25n
25N
25N

Ontinyent restaura la històrica Senda dels Enginyers amb ajuda de la Diputació

S’ha actuat en 140 punts repartits al llarg dels 21 quilòmetres d’un recorregut inclòs al Paratge Natural Serra de l’Ombria-Pou Clar

Ontinyent restaura la històrica Senda dels Enginyers amb ajuda de la Diputació

Ontinyent ha finalitzat les obres de restauració de la Senda dels Enginyers, un dels espais naturals més transitats del Paratge Natural Municipal Serra de l’Ombria-Pou Clar, rehabilitat amb una ajuda de 42.000 euros de la Diputació de València, a través de l’àrea de Medi ambient.

L’alcalde d’Ontinyent i president de la Diputació, Jorge Rodríguez, ha coincidit amb el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, a l’hora de destacar l’interès de l’actuació en una via utilitzada per veïns de vàries localitats i que va ser una de les demandes ciutadanes  més votades al procés ‘Ontinyent Participa 2015’. “És una senda molt estimada per la ciutadania que s’ha estabilitzat i que ja pot ser gaudida tant per veïns procedents d’Ontinyent com de Bocairent o Fontanars”, ha manifestat Rodríguez, que ha visitat hui la zona acompanyat del propi Josep Bort; els regidors Jaime Peris (Territori), Manuel Cuesta (Serveis Municipals) i Patricia Folgueras (Sostenibilitat) i diversos tècnics.

En paraules del diputat de Medi Ambient, Josep Bort, “és una satisfacció veure com es fan realitat projectes com aquest, molt interessants des de diversos punts de vista, tant pel que representa aquest paratge natural municipal com pel valor afegit de ser un projecte que naix de la participació ciutadana”. I ha afegit, “gaudir el medi ambient és gaudir d’una vida més sana, i si a més és més democràtica i participativa, encara millor”.

Per la seua banda, el cap de la secció de Medi Natural i Gestió Forestal de la Diputació, Salvador Bru, ha explicat que s’ha actuat en 140 punts repartits al llarg dels 21 quilòmetres d’aquest recorregut inclòs en Paratge Natural Serra de l’Ombria-Pou Clar, “una via històrica, que era utilitzada el segle passat perquè les brigades de repoblació arribaren a peu de muntanya, i d’ací el seu nom”. Els murs de pedra actuals de la Senda dels Enginyers es van construir a principis del segle XX per a facilitar els treballs de reforestació i prevenció després de les riuades de meitat del segle XIX. Per açò, el traçat de la senda no té un origen-destinació definit, però permet recórrer d’est a oest pràcticament tot el Paratge Natural.

 

Un terreny molt deteriorat

Les tres zones on s’ha actuat es trobaven deteriorades pel pas dels anys, el trànsit freqüent de persones i bicicletes i els cursos d’aigua pluvial que, per falta d’una coberta vegetal adequada, produeixen més danys ara que en temps anteriors. En el tram inicial de la senda, a més, no existia pràcticament traçat, per la qual cosa la gent que transitava per allí utilitzava en major mesura el del xicotet barranc existent en la zona.

En el transcurs de les obres executades en els últims mesos, s’han rehabilitat els murs de pedra seca dels trams que van des del Barranc dels Tarongers fins a Gamellons i del Cementeri a la Casa del Torrater, on s’han realitzat nous passos d’aigua transversals a la senda per a evitar problemes d’erosió. Prèviament, es va realitzar una neteja d’herbes en la zona i es va buidar la superfície en la qual s’han construït els nous murs, a més de condicionar-se el paviment. Quant a l’inici de la Senda, s’ha millorat l’accés amb nous trams de senda, mitjançant la construcció de murs, i s’han construït guals inundables per a permetre tant el pas de vianants com d’aigua.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + vint =

museo prehistoria