Ontinyent presenta un pioner Pla d’Actuació Municipal de prevenció dels suïcidis

Jorge Rodríguez destaca que administracions i societat han de deixar de donar l’esquena a un problema que suposa la primera causa de mort violenta a tota Espanya

Guardar

DSC00196
DSC00196

«Les administracions i la societat han de deixar de donar l’esquena a un problema que suposa la primera causa de mort violenta a Ontinyent i a tota Espanya». Amb aquest plantejament l’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, presentava hui junt a la regidora de Política de les Persones, Paula Soler el nou Pla d’Actuació Municipal per a la Prevenció de les Conductes Suïcides 2020/2021. Un pla que el primer edil explicava que «atén un problema que s’evidència amb les dades replegades per la Policia Local i Nacional a l’últim trienni: 87 temptatives i 6 suïcidis consumats a la ciutat. Dades que afegint els casos als quals no ha hagut intervenció policial, de segur serien molt més elevades», assenyalava l’Alcalde.

Per afrontar aquesta problemàtica, a les últimes setmanes es posava en marxa un grup de treball municipal interdisciplinar, i amb l’assessorament tècnic d’ADIEM s’ha redactat aquest Pla d’Actuació per al període 2020/2021. Un pla que Paula Soler explicava que és pioner «ja que en buscar models a nivell municipal només hem trobat que algunes poques capitals de província com València, Càceres o Salamanca -totes amb més de 300.000 habitants- anunciaven a finals de 2019 que estaven treballant en esta línia, però en cap cas ha trascendit un Pla d’Actuació amb accions concretes com el nostre, i menys en ciutats menudes o mitjanes».

Els 6 eixos de treball en el que va a treballar-se inclouen la creació d’un reglament d’actuació davant possibles casos de suïcidi o intent; accions de formació específica als diferents sectors professionals implicats; la creació d’un protocol de comunicació que implicarà als mitjans locals; l’impuls a una campanya en xarxes per atendre i deixar d’estigmatitzar la conducta suïcida; la realització de xarrades informatives per a joves i escolars; i la intervenció en llocs estratègics i espais on són més freqüents les conductes suïcides, com ara els ponts de la ciutat.

De l’aplicació d’estos eixos de treball farà un seguiment el grup de treball municipal posat en marxa el passat mes de gener, que com ja es va anunciar està presidit per l’Alcalde, i on participen les regidores de Política per a les Persones i Igualtat; Policia Local, Nacional i Guàrdia Civil; L’Associació ADIEM per a la defensa i integració del malalt mental; tècnics municipals de Serveis Socials, Educació i el Gabinet Psicopedagògic; responsables sanitaris d’Urgències i Atenció Primària i també de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives.

L’alcalde i la regidora tenien especials paraules d’agraïment per a ADIEM, associació que ha redactat el document base per donar forma al Pla d'Actuació i que va a ser clau en el desenvolupament d’aspectes com el protocol de comunicació o la campanya en xarxes socials. Tots dos coincidien també en assenyalar el problema com a «molt complex» però que sense l’existència d’un Pla Estatal, i amb la transcendència que mostren les estadístiques a tots els nivells, fan necessària l’actuació no sols des dels àmbits autonòmics, sinó també dels locals. Segons les últimes dades de l’INE, cada 2 hores i mitja mor una persona per suïcidi a Espanya, on les morts per suïcidis dupliquen a les dels accidents de trànsit, superen en 11 voltes a les d’homicidis i en 80 voltes a les de violència de gènere.

Destacats