25n
25N
25N

Ontinyent inaugura el memorial a les víctimes del franquisme que "reconeix als qui van lluitar per drets i llibertats"

Ontinyent inaugura el memorial a les víctimes del franquisme que "reconeix als qui van lluitar per drets i llibertats"
15/12/2019 -

Ontinyent ha inaugurat el memorial a les víctimes del franquisme que recordarà a les persones que van ser afusellades fa 80 anys en el municipi, un monument que “fes valdre a aquelles persones a les quals se’ls va arrabassar la seua vida per lluitar pels nostres drets i llibertats”.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat al costat de l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, en la cerimònia d’inauguració del cenotafi i l’acte de lliurament a les famílies de les restes de les persones represaliades, una vegada concloses les tasques d’exhumació i identificació, que han portat tres anys de treballs, segons ha explicat la Generalitat en un comunicat.

La consellera ha destacat que “és un dia molt important per al nostre país però sobretot per a la ciutat d’Ontinyent”, i ha subratllat la “importància” de “dignificar la memòria del municipi i de les seues veïnes i veïns que van patir tota classe de càstigs, inclosa la mort, per part de la dictadura”.

Durant l’acte, que coincideix exactament amb la data dels afusellaments fa 80 anys, el 15 de desembre de 1939, s’ha entregat a les famílies les restes de les persones afusellades en el mateix cementeri municipal i que fins ara es trobaven en fosses comunes, de manera que “podran rebre a la fi un enterrament digne”, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Per part seua, l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat que “hui vivim un dia històric perquè 80 anys després s’ha fet justícia i la ciutat d’Ontinyent és més digna, perquè un poble que té mal enterrades a persones que van ser afusellades per a defensar la legalitat vigent i la llibertat de totes i tots no és un poble digne”.

“Tanquem un procés molt important iniciat fa tres anys amb l’exhumació de les restes dels nínxols 266 i 267 del cementeri, procés que ha sigut possible des d’un treball conjunt molt important”, ha afegit.

En aquest sentit, Rodríguez “no ha oblidat als familiars que des de feia tants anys esperaven aquest moment”, i ha agraït a “totes les persones que formen part de la Comissió per a la recuperació de la Memòria Històrica, i a Rosa Pérez Garijo“, a la qual ha agraït la seua “implicació”.

“Donar a conéixer allò que va passar és fonamental perquè fets com els que es van produir no es tornen a repetir mai més, per això vull agrair el treball conjunt que s’ha fet pel record d’aquells, gràcies als quals, hui podem gaudir de la llibertat i la democràcia”, ha afegit.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres − 1 =