25n
25N
25N

Ontinyent elaborarà un protocol per als mitjans de comunicació dins del seu Pla Municipal de Prevenció dels Suïcidis

Es treballarà amb la participació d’ADIEM i serà presentat coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental

Ontinyent elaborarà un protocol per als mitjans de comunicació dins del seu Pla Municipal de Prevenció dels Suïcidis
30/07/2020 -

L’Ajuntament d’Ontinyent elaborarà un protocol per als mitjans de comunicació locals al marc del seu Pla Municipal per a la Prevenció de les Conductes Suïcides 2020/2021, que es preveu presentat al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental, que es celebra el 10 d’octubre.

La regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, explicava que per a l’elaboració d’aquest protocol es comptarà amb la participació activa de L’Associació ADIEM per a la defensa i integració del malalt mental i dels mitjans de comunicació locals, junt amb el departament de premsa municipal, “per tal de debatre al voltant de com s’ha de tractar una problemàtica que existeix a escala mundial però que es concreta als municipis, i cap a la qual s’acostuma a mirar cap a altre costat”.

L’elaboració d’aquest protocol és un dels eixos de treball al marc del Pla, que va suposar la posada en marxa a principis d’any d’una Comissió Interdepartamental presidida per l’Alcalde, Jorge Rodríguez, i que compta amb la participació de les regidores de Política per a les Persones i Igualtat; representants de la Policia Local, Nacional i Guàrdia Civil; ADIEM; tècnics municipals del departament de Serveis Socials, Educació i el Gabinet Psicopedagògic; responsables sanitaris d’Urgències i Atenció Primària i també de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives.

Altres aspectes a abordar al marc del Pla són la creació d’un reglament d’actuació davant possibles casos de suïcidi o intent; accions de formació específica als diferents sectors professionals implicats; l’impuls a una campanya en xarxes per atendre i deixar d’estigmatitzar la conducta suïcida; o la intervenció en llocs estratègics i espais on són més freqüents les conductes suïcides, com ara els ponts de la ciutat.

A Ontinyent, segons un informe estadístic elaborat per la Policia Local respecte al període 2017-2019, hi ha constància a la ciutat de 87 temptatives i 6 suïcidis consumats. D’estos 96 casos entre temptatives i suïcidis, 52 són homes i 41 dones. Per edats, 10 persones tenien menys de 20 anys; 13 entre 20 i 30; 11 entre 30 i 40; 22 entre 40 i 50; 17 entre 50 i 60; 6 entre 60 i 70; 3 entre 70 i 80; i 1 entre 80 i 90. Dels casos consumats, 4 van ser homes i 2 dones.

Paula Soler explicava que a estes dades caldria afegir els casos als quals no hi ha hagut intervenció policial, el que dona idea d’un problema “davant el qual, en l’àmbit municipal, només algunes grans capitals de província com València, Cáceres o Salamanca amb més de 300.000 habitants han anunciat que estan treballant en esta línia, però sense que hi haja transcendit un Pla d’Actuació amb accions concretes com el nostre, i menys en ciutats menudes o mitjanes”.

Segons dades de l’OMS, cada 40 segons un mort al món per suïcidi. Per cada mort, uns 20 intents aproximadament, i en adolescents de 15 a 19 anys és la segona causa de mort. En Espanya les últimes dades de l’INE diuen que cada 2 hores i mitja mor una persona per suïcidi, 10 al dia. Les morts per suïcidis dupliquen a les dels accidents de trànsit, superen en 11 voltes a les d’homicidis i en 80 voltes a les de violència de gènere. Al 75% dels casos dels suïcidis consumats estos són homes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 3 =