25n
Orgull
Orgull

Ontinyent blinda el Pou Clar i limitarà el seu accés a partir de l'estiu

Podran accedir 250 persones simultànies i 900 al llarg d’un mateix dia i s’haurà de reservar grautítamente mitjançant una APP

Ontinyent blinda el Pou Clar i limitarà el seu accés a partir de l'estiu

L’Ajuntament d’Ontinyent s’ha posat a la feina per a garantir la protecció del paratge del Pou Clar a partir de l’estiu. Un estiu que, a falta de conéixer l’avanç de la pandèmia i de si hi haurà mesures restrictives més enllà de l’ús obligat de les mascaretes, es preveu una potenciació del turisme de proximitat.

La intenció de reactivar el sector turístic xoca, actualment, amb la dificultat per a trobar destins internacionals. Actualment molts països obliguen a realitzar una quarantena als viatgers arribats d’Espanya, una mesura que previsiblement decaurà en molts d’ells amb l’arribada del mes de juliol. També està a l’espera de definir-se el passaport sanitari per part d’Europa i la gratuïtat o no de les PCR necessàries per a aquells ciutadans que encara no s’han vacunat.

Davant aquesta incertesa els destins nacionals i també els més pròxims tindran un protagonisme destacat durant els pròxims mesos. En aquest sentit, al costat del gran ventall d’opcions de platja que ofereix la Comunitat Valenciana, les zones d’interior ofereixen propostes complementàries i també referents per als veïns i veïnes de la zona.

POU CLAR, VALOR NATURAL I PAISATGÍSTIC

Un exemple d’això és el paratge del Pou Clar d’Ontinyent. Es tracta del paratge fluvial més important de la capital de la Vall d’Albaida i alberga importants valors naturals i paisatgístics. El riu Clariano naix en aquest enclavament i en els seus primers metres configura un seguit de pous excavats per l’aigua sobre roca calcària conformant un paisatge ben singular de formes arredonides i de tranquil·les làmines d’aigua.

La forta vinculació d’aquest paratge amb la població local ha fet que cada pou tinga un nom: “Pou dels Esclaus”, “Pou Clar”, “Pou Gelat”, “Pou de la Reixa”, “Pou Fosc” i “Pou dels Cavalls”.

Una zona de bany a la qual es pot accedir tant en vehicle de motor (prenent la carretera CV-81 entre Ontinyent i Bocairent) com a peu o amb bicicleta. A més de poder refrescar-se, aquest paratge està molt pròxim, a uns 500 metres, de l’inici del sender PR V-122 que arriba al nucli urbà de Bocairent en menys d’una hora. Un recorregut que envolta al visitant de les penyes, els molins, la vegetació i l’ocasional soroll de l’aigua del “barranc dels Tarongers”.

Pou Clar. Foto: Luis Botella (AFO).

APP DE RESERVA GRATUÏTA

Aquest paratge no va poder ser gaudit massivament, com és tradicional amb l’arribada de les altes temperatures, durant l’època estival de 2020. La crisi sanitària va obligar les autoritats locals, el mes de maig passat, a mantenir tancades les zones de pàrquing d’accés al Pou Clar durant els mesos d’estiu, restringint l’accés habitual de visitants.

A partir d’aquest estiu l’accés estarà controlat per l’Ajuntament a través d’una APP de reserva gratuïta integrada en l’APP del lloc web municipal. El sistema de control d’accés i reserves que està encara ultimant-se inclourà la limitació d’accés en 250 persones simultànies i 900 al llarg d’un mateix dia, “les mateixes que vam posar en marxa l’any passat, però que ara controlarem de millor manera amb l’APP a la qual estem encara donant forma i on la voluntat és també incorporar la reserva de l’estacionament, que serà molt limitat”, afirma Sayo Gandia, regidora de Sostenibilitat.

Per part seua, l’alcalde Jorge Rodríguez destaca que les millores i canvis que es duran a terme “pretenen d’una banda donar compliment al mandat de la ciutadania en el procés Ontinyent Participa d’augmentar la protecció del paratge natural municipal i, alhora, abordar les problemàtiques d’ús a l’estiu que s’han vist agreujades per la pandèmia. No serà senzill, però tractarem de dur-ho a terme tot de la millor manera possible i sempre en comunicació molt directa amb el veïnat”.

L’objectiu que es marca el Consistori és anar canviant el tipus de visitant de diumenge i pícnic per un altre més responsable que visite el paratge per a caminar. Dins d’aquesta línia d’acció, es potenciarà que els vehicles s’estacionen en el poliesportiu, i s’accedisca des d’ací a peu o amb bicicleta per un itinerari totalment senyalitzat.

El projecte de les actuacions a dur a terme quant a la nova senyalització i infraestructures està pressupostat en 47.950 euros i té un termini d’execució de 2 mesos. Aquest projecte inclou la remodelació de la zona d’esbarjo de Galindo (on s’han fet tasques de neteja, plantació d’arbrat i dotació de nou mobiliari); dotar de taules el Pou dels Cavalls atenent també una petició de la ciutadania; i canviar la senyalística en tot el paratge.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × tres =