Ontinyent avança cap a una ciutat sense fum de cremes agrícoles

L’Ajuntament reforça les alternatives a les cremes atenent una petició ciutadana

Guardar

Crema de restes agrícoles
Crema de restes agrícoles

El departament de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Ontinyent està treballant aquests últims mesos en diverses alternatives a les cremes de residus de poda per a avançar cap a una ciutat sense fums.

Un conjunt d'accions que, a més, donen resposta a la segona petició ciutadana més votada a l'última edició del procés "Ontinyent Participa".

Per aquest motiu, fa uns mesos s'impulsava un Pla de Cremes que estableix diversos criteris per al seu control. En ell es diferencien dues zones per a fer aquestes tasques: d'una banda està la zona de risc màxim (parcel·les on la crema es realitza a menys de 30 metres de terreny forestal) on es pot cremar els dimarts i dijous prèvia concessió de certificat i declaració responsable; i per un altra s'estableix la zona general (la resta de parcel·les), en les quals es pot cremar dilluns i dimecres.

En els dos casos l'horari definit és des del trenc de l'alba fins a les 13.30 hores (a excepció dels matolls, que serà fins a les 11 hores) i únicament es permetran quan el nivell de preemergència establit per la Generalitat siga 1.

El Pla també estableix que les cremes es poden realitzar del 17 d'octubre al 31 de maig, excloent els festius i el període comprés entre el Dijous Sant i el dilluns de Sant Vicent. Així mateix es prohibeix la crema de cap resta de jardineria.

DOS NOUS PUNTS DE RECOLLIDA

Per a facilitar el compliment d'aquesta normativa, la setmana passada es van habilitar dos nous punts de recollida de restes de poda en les zones de Santa Anna i el Llombo com a prova pilot.

La iniciativa, que compta amb la col·laboració del Consorci per la Gestió de Residus (COR), podrà consolidar-se o ampliar-se en funció de la seua acollida per la ciutadania.

En concret, els contenidors se situen en el Camí de la Moneda i en el Camí del Llombo i es podran depositar, únicament per part de particulars, restes de poda, herba, flors o fulles sense utilitzar bosses o saques.

La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, considera que es col·loquen "atenent una demanda que havíem rebut per part de les associacions veïnals del disseminat i també al procés Ontinyent Participa" i recorda que "són residus que per llei no es poden cremar, per la qual cosa amb els contenidors evitem el desplaçament als ecoparcs fixe i mòbils i facilitem la realització d'una bona gestió de residus verds de les persones particulars".

La regidora Sayo Gandia i l'alcalde Jorge Rodríguez.

AUGMENT DE LA DEMANDA

La mateixa edil explica que la potenciació de les alternatives a les cremes "és una de les línies mestres d'aquesta legislatura en la regidoria" i afirma que "l'acceptació està sent molt positiva". Malgrat la pandèmia s'ha vist augmentada la demanda del servei de trituració de restes vegetals, passant de 369 sol·licituds en 2019 a 742 en 2020.

Sayo Gandia posa en relleu la importància de continuar potenciant les alternatives a les cremes "perquè així evitem les emissions de CO₂ i lluitem també contra el canvi climàtic". "Evitar les cremes també redueix el perill d'incendis i les molèsties i potencials problemes que puga generar el fum, i més en un context de pandèmia on en molts espais s'han de mantenir obertes les finestres", manifesta l'edil.

Per això, tant Gandia com l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodíguez, animen a la ciutadania a utilitzar aquests serveis "perquè les reticències inicials que algunes persones puguen tindre se'ls aniran en quant comproven els avantatges que tenen, tant per al seu ús particular com per la societat en general".

QUATRE SERVEIS GRATUÏTS

Dins del Pla de Cremes, des de la regidoria de Sostenibilitat es promouen quatre alternatives gratuïtes: triturat in situ per al disseminat; recollida a domicili en la zona urbana; cessió d'una trituradora domèstica i ús de l'ecoparc.

Tot això es complementa amb la creació d'una APP integrada en la de l'Ajuntament on es faciliten les sol·licituds dels diferents serveis d'alternatives a la crema de restes vegetals; s'identifiquen les parcel·les sense fum per a posar-les en valor i es personalitzen les saques de recollida amb les indicacions del manual del Pla de Residus.

A més, s'ampliarà un 10% la prestació de serveis de triturat in situ en el disseminat, en els quals es duplica la quantitat màxima de restes a recollir. Igualment, es millorarà el servei de trituradora domèstica, entregant i recollint a domicili la trituradora per part d'un operari amb vehicle municipal, i s'incorporarà al servei una màquina d'última generació.

Aquestes accions aniran aparellades a altres com la informació en l'Oficina d'Economia Verda, la modificació del reglament per a augmentar les quantitats de metres cúbics de recollida en el servei de trituració in situ, o la producció i disseny de les lones personalitzades per als contenidors i les saques de recollida.

Destacats