25n
25N
25N

Ontinyent aposta per la recuperació del patrimoni local

L’Ajuntament ha licitat per 2 milions d’euros la restauració de la muralla medieval i la millora de l’accessibilitat al nucli històric La Vila i invertirà més de 700.000 euros en la restauració integral del Pont Vell

Ontinyent aposta per la recuperació del patrimoni local

L’Ajuntament d’Ontinyent ha redoblat aquestes setmanes els esforços per a apostar per la recuperació del seu patrimoni. La setmana passada es licitava per 2 milions d’euros la restauració de la muralla medieval i la millora de l’accessibilitat al nucli històric La Vila i a finals de 2020 s’anunciava la inversió de més de 700.000 euros en la restauració integral del Pont Vell.

Unes obres que, en el seu conjunt, permetran recuperar la memòria patrimonial i cultural de la ciutat.

L’alcalde Jorge Rodríguez ha qualificat d'”històrica” l’actuació al perímetre emmurallat, tant pel volum de la inversió prevista com per transcendència de l’obra per a la recuperació del patrimoni de la ciutat.

Rodríguez considera que l’actuació “va en la línia” de les polítiques de protecció del patrimoni històric que està duent a terme el Govern d’Ontinyent i que persegueixen “revitalitzar i dinamitzar” el nucli urbà fundacional de la ciutat. A més, el primer edil ressalta que, també en aquest cas, “es compta amb una ajuda de prop d’un milió d’euros del Govern d’Espanya”.

RECUPERACIÓ DE LES MURALLES MEDIEVALS

La restauració i posada en valor de les muralles medievals d’Ontinyent ja està en marxa. L’Ajuntament licitava la setmana passada per 2.013.750,03 euros les obres que permetran recuperar les muralles situades al nord de la ciutat, a més de la millora de l’accessibilitat al nucli antic de La Vila.

Entre objectius del projecte es troba el sanejament, restauració i posada en valor de les restes de la muralla Nord, situada a pocs metres del riu Clariano, recuperant el perfil de l’antiga muralla, la Torre dels Albellons i algun element històric més que s’ha de verificar quan es complete l’estudi arqueològic del conjunt a intervenir.

Per altra banda, es faran treballs d’estabilització de terrenys en la part baixa del carrer Trinitat, on es va desprendre part del terreny quedant en precari la terrassa de la casa, de propietat municipal. En aquest punt es tractarà de trobar la línia de muralla i recuperar-la, així com verificar l’existència de la Torre de l’Esperó.

Un altre dels objectius principals del projecte és facilitar l’accés dels vianants a la Vila, sobretot a les persones amb mobilitat reduïda.

L’actuació ha rebut una subvenció de 982.000 euros dins de l’1,5% cultural del Ministeri de Foment, havent d’aportar l’Ajuntament amb fons propis la quantitat que reste de la resultant de l’adjudicació de l’obra, per a la qual es poden presentar ofertes fins al pròxim 8 de febrer.

La intervenció, una volta finalitze el procés d’adjudicació i contractació, tindrà un termini d’execució de 16 mesos, de manera que la previsió és que s’executen al llarg dels anys 2021 i 2022.

INVERSIÓ AL BARRI DE LA VILA

El regidor de Territori, Joan Sanchis, recorda que a aquesta actuació s’afegirà l’execució de la sentència del conveni incomplit per l’antic Institut Valencià de l’Habitatge (IVVSA) que suposarà una inversió d’altres 3 milions d’euros de la Generalitat Valenciana als pròxims anys, “afegint-se a les obres de reurbanització integral fetes al barri als últims anys, i a les actuacions municipals executades dins els diversos programes de sanejament i rehabilitació posats en marxa”.

Com afirma l’edil, es tracta d’un conjunt d’actuacions que suposaran “un abans i un després” per a un barri “amb un valuosíssim passat que volem recuperar i dotar de vida per al futur d’Ontinyent”.

“Quan finalitzen aquestes obres haurem recuperat la memòria patrimonial i cultural d’Ontinyent i l’haurem valorada des d’un punt de vista social i turístic”, destaca, per la seua part, Jorge Rodríguez.

PONT VELL: ACTUACIÓ RECLAMADA A ONTINYENT PARTICIPA

Així mateix, en la setmana en què concloïa el 2021 es donava llum verda al projecte de restauració del Pont Vell del s. XVI, una actuació reclamada per la ciutadania al procés Ontinyent Participa i que forma part del programa Riu Viu del Govern d’Ontinyent.

Actualment s’està a l’espera del vistiplau de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i compta amb un pressupost de 720.000 euros.

El projecte de restauració tindrà en compte les possibles restes que es puguen trobar una vegada s’inicien les obres segons es va acordar a la Comissió de Patrimoni. El projecte ha estat preparat amb un escàner 3D, el que ha permès comprovar les deformacions que ha patit el Pont Vell amb el pas del temps.

L’estudi reflecteix una sèrie de danys en el pont, conseqüència de les riuades, l’ús i els efectes d’adequació de les antigues fàbriques. L’informe també evidencia danys en els arcs on s’han detectat desajustaments en els carreus, reparacions amb materials inadequats, fragmentació i pèrdua d’elements i colonització vegetal. Aquests danys van propiciar el tancament al trànsit rodat del Pont Vell per prevenir un agreujament del seu estat.

ELEMENT D’ATRACCIÓ TURÍSTICA

L’actuació persegueix conservar un element clau del patrimoni local, alhora que el busca potenciar com a element d’atracció turística i promoció de la ciutat.

Actualment ja ha finalitzat l’execució de la primera fase de restauració del Pont Vell, que ha permès recuperar la imatge que tenia el pont a principis del s. XX. Durant les obres es van treure a la llum l’antic mur d’embarcament, un arc i una volta. Així mateix s’han restaurat els murs de contenció i s’han construït unes escales i rampes al llit del riu Clariano.

Després d’aquesta primera fase el projecte de restauració contemplava altres tres, però després de la DANA es va decidir unificar-les en un únic projecte integral per accelerar la seua restauració davant els informes que alertaven del deteriorament de la seua estructura.

S’espera poder iniciar la licitació de l’obra en la segona meitat de 2021.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + huit =