25n
25N
25N

Onze mesos perquè el renovat Mercat del Grau òbriga les seues portes

Les obres del Mercat del Grau tindran un cost de dos milions d’euros, aproximadament

Onze mesos perquè el renovat Mercat del Grau òbriga les seues portes
01/10/2018 -

Fins a un total de 34 empreses s’havia interessat per ser les encarregades d’executar les obres d’un dels projectes de major envergadura que afronta la regidoria de Comerç de l’Ajuntament de València, encapçalada per Carlos Galiana: la rehabilitació total del Mercat del Grau. Finalment, ha sigut l’empresa Serrano Aznar Obres Públiques qui ha aconseguit l’adjudicació de la licitació d’obra. Una rehabilitació que, encara que manté l’arquitectura original del mercat, incorporarà nous elements, com a zones verdes i obertes a la ciutadania, convertint aquest espai en un lloc on es combinarà els usos propis d’un mercat i els punts de trobada veïnal.

El termini per a executar les obres de rehabilitació, que tindran un cost de 2.026.167,11 euros, serà d’onze mesos, cinc menys del que estava estipulat inicialment, per la qual cosa, quan arranquen aquestes obres, els veïns hauran d’esperar menys d’un any per a fer ús d’un mercat que, malgrat ser el més antic de València, hi havia estat abandonat durant molts anys.

En aquest sentit, Galiana explicava que aquest mercat era “un dels més desatesos dels últims anys, sent un exponent de la mala gestió de l’anterior equip de govern, que va convocar dues licitacions que van quedar desertes per tractar-se d’un projecte inviable. Després, ho van abandonar a la seua sort. Però ara, després de tres anys de molt treball, hi ha un projecte molt il·lusionant per a aquest espai, que ja està adjudicat a una empresa, i que en qüestió de setmanes començarà a fer-se realitat”.

El Mercat del Grau se sotmetrà a una intervenció integral, que consistirà en la demolició, rehabilitació i integració de jardineria per a tornar a obrir aquest mercat a la ciutadania, i revitalitzar el barri. I és que, tal com explicava l’arquitecte José María Tomàs Llavador a València Extra, ‘aquest edifici històric, dissenyat en 1902 per l’arquitecte municipal Rafael Alfaro, s’inaugurava sent el mercat més modern de la ciutat de València. Una imatge que res tenia a veure amb la qual, en l’actualitat, presenta el Mercat del Grau’.

Mercado Grao

No obstant això, amb el nou disseny, ‘els espais del nou mercat es podran veure des de fora, a través de les façanes de vidre. A més, s’incorporaran xicotets jardins interiors i una sala polivalent per a l’ús i gaudi dels veïns del barri. Les cobertes seran renovades per teula plana vidriada de colors (roig i negre), i els paviments de pedra seran la base per als espais públics i el mateix recorregut de llocs del mercat’.

Una de les grans novetats del renovat mercat és que les parades es reduiran de 24 a 19 per a garantir més espai d’emmagatzematge, i dotar-li d’una major amplitud. A més, de les 19 parades, que disposaran d’un horari comercial de matins i vesprades per a captar nous públics, la número 18 i 19 estaran buides per a destinar-les a la Tira de Comptar, així com a l’organització de diferents esdeveniments.

Però la rehabilitació del Mercat del Grau també afavorirà la reurbanització de l’entorn, que registrarà importants canvis, com la conversió en zona per als vianants del carrer Plaça del Mercat Nou que comptarà amb nou arbrat. Sens dubte, un projecte ambiciós que recuperarà l’aspecte modern del mercat, però sense deixar a un costat l’essència i història de l’espai. Un renovat mercat municipal que complirà amb el seu objectiu de revitalitzar el barri, però en el qual els productes de proximitat i la seua gent seguiran sent els principals protagonistes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + onze =

caixaontinyent
paterna
ruta massamagrell