Oltra creu que la visita de Sánchez és una oportunitat per a "apretar" en les reivindicacions valencianes

Diu que no hi ha "res millor que la immersió" i agrega: "Aquesta setmana hem jugat de visitants, la que ve a casa"

Guardar

oltra_9Octubre
oltra_9Octubre

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha insistit aquest divendres en què és "una bona notícia" que el president del Govern, Pedro Sánchez, vaja a acudir a la celebració del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, tant per a visibilitzar "la festa dels valencians" com les necessitats i capacitats de la regió. "És un bon moment per a apretar, sempre és un bon moment per a apretar per a aconseguir un tracte just", ha indicat.

En la roda de premsa posterior al ple del Consell, Oltra ha recorregut a un símil futbolístic per a indicar que, a més, aquestes reivindicacions es realitzaran "a casa": "Aquesta setmana hem jugat de visitants --en referència a la reunió en Moncloa--, la que ve a casa".

"És bé que venja, que escolte el que els valencians hem de dir", ha reiterat la vicepresidenta, que ha assegurat que "no hi ha gens millor que fer una immersió per a adonar-se de com respira aquesta comunitat".

Respecte a aqueixes reivindicacions, Oltra ha posat l'accent en la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic després de reconéixer la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, les diferències de finançament entre la millor finançada (del règim comú), que és Cantàbria, i la pitjor, la Comunitat Valenciana, que rep 800 euros menys per habitant.

"LA SUÈCIA MEDITERRÀNIA"

Així, ha indicat que si la Comunitat rebera el finançament que va a Cantàbria suposaria tenir 4.000 milions d'euros més en els pressupostos autonòmics: "Saben el que són? És pràcticament tot el pressupost d'Educació, és quatre vegades el d'Igualtat. I açò comparat amb les de règim comú, si comparem amb Euskadi podríem muntar ací la Suècia mediterrània".

Oltra ha indicat que aqueix "desequilibri" no està justificat, especialment perquè la Comunitat Valenciana té una renda per càpita inferior a la mitjana i hauria de tenir major finançament per a compensar-ho. "Jo no vull que Cantàbria tinga menys diners, vull que la Comunitat tinga més", ha precisat. Per açò, ha indicat que aqueix primer pas de reconéixer "la injustícia" està "bé", però ara el Govern ha de fer passos per a reparar-la.

Sobre les inversions, ha indicat que el compromís d'aconseguir el 10% ha de veure's "reflectit en nombres" per a, per exemple, executar el Corredor Mediterrani o connectar amb ferrocarril l'aeroport d'Alacant, a més de la gratuïtat de l'AP7. Així mateix, ha reclamat la regularització del deute acumulat per l'infrafinançament.

EL COMPROMÍS EN DEPENDÈNCIA "SONA BÉ"

Sobre el compromís del Govern d'incrementar fins al 50% el finançament de la dependència, ha indicat que "sona bé", ja que actualment aporta el 12% quan la llei marca que ha de finançar la meitat.

Si el Govern es fera càrrec d'aqueix 50% suposaria, segons les dades de 2017, l'arribada de 238 milions d'euros, encara que la xifra seria superior amb dades actualitzades davant la nova incorporació de beneficiaris, ha explicat Oltra, que han passat de 40.000 en 2015 als més de 70.000 actuals.

"Açò ha de posar-se en els Pressupostos Generals de l'Estat, no sé si la idea és arribar al 50% enguany o progressivament", ha dit, indicant que "qualsevol avanç és benvingut".

Quan els mitjans li han apuntat que el president, Ximo Puig, va dir que seria progressivament i si ha parlat amb ell, Oltra ha contestat que ho va fer gens més acabar la reunió i ha precisat que, de fet, estava menjant quan va rebre la seua trucada. Sobre la dependència li va dir que s'aniria al 50% però que no s'havia concretat de quina manera, en quin percentatge, "probablement de manera progressiva". Ella, ha agregat, va suggerir que si s'arribava al 25% el primer any "estaria ben" però no sap si aqueix percentatge és el seu suggeriment o el compromís del president.

Arxivat a:

Destacats