Oltra: "La derrota del terrorisme masclista és imparable"

El 82% de les mesures estan executades o en procés en un acord basat en "la no confrontació partidista"

Guardar

Mònica Oltra Ple Consell GVA
Mònica Oltra Ple Consell GVA

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere té actualment executades o en execució el 82% de les seues mesures, en el seu segon aniversari. "El camí cap a la derrota del terrorisme masclista està ple de traves, però és imparable", ha exclamat.

En una compareixença a petició pròpia en Les Corts per a fer balanç del pacte, ha celebrat que "el relat compartit d'unitat política i comprensió ciutadana ha permés reconéixer la violència contra les dones com un conflicte social", la qual cosa ha canviat l'atenció a les víctimes "en tots els nivells".

Oltra ha arrancat amb el nom de Sheila, Andrea, Nalea, Beatriz, María Asunción, Rita i Elena, les set dones assassinades en el que va d'any a les mans de les seues parelles o exparelles i "l'expressió més indecent de la violència: Set vides trencades, acabades precipitadament quan tenien molts somnis per davant".

En aquesta "lluita de tots", el pacte va sorgir fa dos anys, el 17 de setembre de 2017, "sobre la base del consens i, sobretot, en la no confrontació partidista" per a transformar la societat i aconseguir la igualtat. "És més fàcil i ràpid canviar una llei que una mentalitat", ha il·lustrat la també portaveu del Consell.

L'acord, amb vigència fins a 2022, no és un programa de govern, sinó un document obert i "en constant canvi" que va ser el "precursor" del posterior pacte d'Estat. Actualment compta amb un total de 1.009 adhesions d'entitats i 12.039 de particulars.

TOCAR CONSCIÈNCIES

Els seus objectius, "crear espais lliures de masclisme", "trucar a la porta de les consciències", "trencar la roda de la violència" i "crear un nou relat social que permeta trencar les barreres que invisibilitzaven la violència". Oltra ha enaltit així les polítiques encaminades a garantir "una vida autònoma, segura, autosuficient i lliure" de les dones.

Entre elles, l'ampliació de les ajudes als fills de víctimes, de 6.000 a 75.000 euros, com "una indemnització més digna". "Quan maten a la teua mare i et donen 6.000 euros, quasi t'estan insultant", ha recalcat, sumat al fet que ara "no sols es contempla la mort com a indemnitzable, també quan la pallissa ha sigut tan gran que la teua mare ha quedat no tornarà a treballar en la seua vida".

Paral·lelament, les ajudes de lloguer social, els nous recursos per a afectades per tràfic o addiccions o l'equiparació de les víctimes amb les de terrorisme, al costat de millores en formació, acompanyament, atenció directa i inserció i mobilitat laboral de "les supervivents".

Un altre assoliment és la multiplicació per nou del fons d'emergència, fins a 900.000 euros en 2019, per a atendre quan "a les dotze i mitja de la nit et trobes a la porta de la teua casa, amb els xiquets i les maletes, sense saber on anar i amb l'ànima per terra", ha il·lustrat Oltra. També ha ressaltat que la renda activa d'inserció pot arribar a 900 euros en la Comunitat enfront de la mitjana de 430 a Espanya.

En general, el pressupost contra la violència masclista ha pujat un 150% des de 2015, amb el canvi de govern, fins a 19,1 milions, "un esforç sense precedents que situa a la Comunitat molt per damunt d'altres com Andalusia, Madrid o Múrcia; sextuplicant a Catalunya". De cara al futur, el Consell es manté "a l'espera" de saber la dotació del pacte d'Estat en 2020.

"DESEMMASCARAR EL MASCLISME"

Més enllà de les víctimes, Oltra ha cridat a girar el focus cap als homes i generar "noves masculinitats", una cosa posada en marxa amb tallers com els de prevenció o els de 'pornomasclisme', al costat de l'esforç per "desemmascarar el masclisme" en publicitat, prostitució i mitjans de comunicació, amb mesures com els 'punts violeta' en festivals de música.

"Si el masclisme ens ha intentat tallar les ales a les dones, als homes els ha impedit créixer en cor o emocionalment, alguna cosa que comença des que els diuen que 'els homes no ploren'", ha manifestat, recalcant que "és més fàcil recuperar unes ales que un cor danyat".

PP I CS MOSTREN SUPORT I VOX DEMANA RESPECTE ALS HOMES

Durant el debat en la comissió d'Igualtat, la diputada del PP Luisa Mezquita ha tornat a oferir col·laboració en aquest tema, però ha demanat "no tancar els ulls al fet que la Comunitat està a punt de liderar el rànquing" a Espanya, després del cas de la setmana passada a Dénia (Alacant). Jesús Salmerón (Ciutadans) ha destacat el grau de compliment del pacte en només dos anys i ha demanat que s'inicie la campanya contra el ciberassetjament i el pla d'igualtat en Justícia.

Vox, per part seua, ha carregat contra "les polítiques totalitàries del Consell que situen a la societat en dos bàndols", reclamant "una mica de respecte als homes" i preguntant-se "per què oculten les xifres de violència a homes per part de dones". "És un pacte ideològic que va en contra de la biologia", ha resumit la diputada Ángeles Criado.

En la seua rèplica, Oltra (Compromís) ha agraït a "totes les forces democràtiques" presents en el pacte la "complicitat" contra la violència masclista, comparant-la amb el front comú contra ETA. Ha recordat que és un acord que transcendeix la Generalitat i ha advertit sobre la "violència oculta" i la falta d'informació sobre les dones que segueixen sense denunciar, per la qual cosa veu l'augment de denúncies com "una bona notícia".

Arxivat a:

Destacats