Oltra trasllada a les entitats representants de les persones depenents el nou decret que agilitarà la resolució de les ajudes

Guardar

oltra_photo5891185917715130804
oltra_photo5891185917715130804

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s'ha reunit amb representants del CERMI CV i de la Plataforma de la Dependència per a valorar i analitzar els canvis en el model d'atenció a la dependència a la Comunitat Valenciana introduïts en el nou decret del Consell i en el sistema de valoracions implantat pel seu departament per a agilitar la resolució dels expedients.

Oltra s'ha reunit amb els representants de les dues entitats per a informar-les sobre les particularitats de la nova normativa per la qual s'estableix el procediment per a reconèixer el grau de dependència a les persones i l'accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques aprovat pel Consell, i que és un "decret pioner" a Espanya que unifica la normativa autonòmica que existia sobre aquesta matèria.

Les entitats han mostrat a la vicepresidenta la seua satisfacció per aquest nou document que permetrà, entre altres coses, ampliar la xarxa pública de valoracions i afavorir la promoció de l'autonomia personal, amb mesures com permetre la compatibilitat entre serveis, de manera que les persones depenents podran compatibilitzar dues prestacions, ha explicat la vicepresidenta.

Així mateix, agilita els procediments i contempla millores en l'oferta de prestacions i serveis com la prestació vinculada de garantia que s'ofereix en els casos en què no es dispose de plaça pública adequada al grau de dependència de la persona sol·licitant en un radi de 20 quilòmetre del seu domicili.

Respecte a la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar, el decret arreplega algunes modificacions com que la persona cuidadora de proximitat podrà ser familiar fins a quart grau del sol·licitant o persona propera. A més, desapareix la incompatibilitat de treballar per a poder ser cuidador o cuidadora, sempre que no s'atenga a més de dues persones en situació de dependència.

Així mateix, el decret regula per primera vegada el procediment de revisió del grau de dependència i els trasllats entre comunitats autònomes, que fins ara no s'havien contemplat en cap normativa.

Canvis en el sistema de valoració

La vicepresidenta també ha explicat el nou sistema de valoració, que regula el decret, i que aposta per donar major protagonisme i mitjans a l'àmbit local en la gestió del sistema de la dependència i "la municipalització del sistema de valoració, amb l'objectiu d'afavorir la proximitat a les persones".

Així, de forma gradual i amb l'increment pressupostari que s'ha destinat als serveis socials municipals, dels 18 valoradors per a tota la Comunitat Valenciana que hi havia amb l'antic govern, es passa a prop de 450 professionals dels serveis socials municipals. Açò permet passar de 145 centres d'atenció a la dependència a 249 en tota la Comunitat, tot açò amb un pressupost de 52'2 milions d'euros.

La implantació progressiva del nou sistema, ha explicat la vicepresidenta, està millorant els resultats, i així ja s'ha incrementat en un 69% les valoracions realitzades en els sis primers mesos d'enguany respecte al mateix període de 2014, passant de 4.254 valoracions a 8.569. Concretament, les valoracions del mes de juny de 2017 tripliquen les de maig de 2014, ja que s'ha passat de 622 a 2.072.

En aquests moments a la Comunitat hi ha 57.364 persones ateses en el sistema d'atenció a la dependència. El pla d'impuls per a la resolució d'expedients ha millorat la gestió de la dependència amb una reducció de 16.164 persones en la llista d'espera.

Destacats