Oltra clama contra "els enemics del valencià" que busquen "una castració cultural": "Tindre dues llengües és riquesa"

Subratlla que promocionar la llengua que és més feble és "una obligació política, legal i constitucional"

Guardar

oltra_dialogo
oltra_dialogo

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha clamat contra "els enemics que li han eixit al valencià" i fan "oposició denigrant" a aquesta llengua amb l'objectiu de fer una "castració cultural" perquè, al seu parer, "no han entés que tindre dues llengües en un territori és una riquesa i no un problema i que promocionar la llengua que és més feble és una obligació política, legal i constitucional".

Així ho ha indicat Oltra als mitjans de comunicació, després que el TSJCV haja declarat la nul·litat parcial del Decret 6/2017 de la Generalitat que regula l'ús del castellà i del valencià en l'Administració pública autonòmica. En concret, deixa sense efecte un total d'11 articles, entre uns altres els que donen un ús destacat al valencià sobre el castellà en les notificacions, la retolació d'edificis i la comunicació entre els empleats públics i amb els ciutadans.

Sobre aquest tema, Oltra ha puntualitzat que el Consell està estudiant recórrer la decisió de l'alt tribunal perquè considera que "no s'ajusta als paràmetres del mandat constitucional de defensa de les llengües cooficials com a riquesa cultural d'Espanya", regulat en l'article 3 de la Carta Magna i "la Constitució està per a complir-la", ha emfatitzat.

A més, ha indicat que des de l'executiu autonòmic entenen que "dins de la sentència hi ha diferents tractaments d'un mateix concepte que tampoc queda molt clar". "Nosaltres defendrem la protecció i la promoció del valencià com a mandat constitucional i com a llengua minoritzada", ha subratllat.

Oltra ha assenyalat que l'article 4 del decret 6/2017 de la Generalitat assenyala que el valencià és "la llengua pròpia de l'administració", com així també ho arreplega l'Estatut d'Autonomia que diu que el valencià és la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, però sense que d'eixa declaració "es puga entendre cap limitació de l'altra llengua cooficial", el castellà, ha puntualitzat.

"El decret estableix que totes les mesures de promoció i protecció (del valencians) no es faran en detriment del castellà. És molt incomprensible que s'anul·len determinats preceptes que no limiten el castellà, sinó que el que fan és un tractament de promoció com mana la Constitució d'una llengua que està minoritzada i, per tant, s'ha de protegir", ha defés.

A més, ha apuntat que la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries en el seu informe del 2017 establia que l'ús del castellà en la Generalitat és del 86,8% en producció escrita i del 87,7% en comunicació oral, per la qual cosa s'ha preguntat qui amb aquestes xifres pot pensar que el castellà està "limitat o amenaçat".

"ÉS UNA OBLIGACIÓ PROMOCIONAR LA LLENGUA MÉS FEBLE"

Per a Oltra, al valencià "li han eixit molts enemics", malgrat que és "la llengua dels seus iaios", que "bramen" contra ella i "fan oposició denigrant la llengua pròpia". "No sé quin objectiu tenen, probablement el de castració cultural, perquè no han entés que tindre dos llengües en un territori és una riquesa i no un problema i que promocionar la llengua que és més feble és una obligació política, legal i constitucional", ha remarcat.

En aquest sentit, ha lamentat que hi haja "enemics de la cultura i gent que prefereix saber menys". "Jo als meus fills sempre els he ensenyat que com més sàpien millor perquè no els molestarà tindre una llengua més, és més, tindran més oportunitats perquè una llengua dóna oportunitats de treball, comunicació, afectes i moltes coses", ha considerat.

Per tant, ha insistit que el Consell va a seguir treballant perquè a la Comunitat Valenciana "hi haja més oportunitats, riquesa cultural, sapiencia i més afectes". "Eixa és la nostra línia", ha resolt.

Arxivat a:

Destacats