25n
Orgull
Orgull

Oltra sobre Port Mediterrani: "Quan consultores diuen que hi ha saturació, convé fer-les cas"

La Generalitat valorarà el projecte quan passe pels òrgans tècnics de control i gestió de Vivenda i Medi ambient

Oltra sobre Port Mediterrani: "Quan consultores diuen que hi ha saturació, convé fer-les cas"
07/09/2018 -

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat aquest divendres que la Generalitat Valenciana valorarà el projecte de Port Mediterrani a Paterna quan passe pels òrgans de control i gestió a nivell tècnic encara que ha advertit que quan existeixen consultores –com Aguirre Newman– que diuen que hi ha “saturació” de centres comercials, “convé fer-les cas” atés que “no tenen interés econòmic ací”.

En aquest sentit, ha indicat que el projecte passarà pels òrgans que deu –que són la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori competent en ús del sòl i la d’Agricultura, Medi ambient i Canvi Climàtic per l’impacte ambiental que puga tindre– i, dels informes que facen, eixirà la resolució que haja d’eixir.

“No és una qüestió de decidir quin tipus de comerç va sinó quin tipus d’ús es dóna al sòl i si encaixa en les planificacions estratègiques i d’ús del territori aprovades”, ha insistit. En tot cas, no ha volgut aventurar qual serà el pronunciament i ha recalcat que la valoració política és independent dels òrgans gestors que han d’avaluar-ho.

Així ho ha indicat en ser preguntada per la situació generada a Paterna en relació amb aquest projecte, on l’alcalde, el socialista Juan Antonio Sagredo va firmar a la fi d’agost el decret d’inici de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per a la instal·lació del “renovat” Port Mediterrani per part de la promotora Intu Mediterrani. La decisió va motivar l’eixida de l’equip de govern de Compromís per Paterna, el seu soci en el consistori des de 2016, en acusar Sagredo d'”usurpació de competències”.

No obstant açò, Oltra ha avisat que, en una valoració política de les conseqüències econòmiques, “el millor per a establir els projectes estratègics és atendre els informes solvents i independents” i que no tinguen “interés econòmic” en el projecte, ja que si es fa des d’una part interessada, “serà sempre de part”.
En aquest sentit, ha recalcat que, en el passat, a la Comunitat Valenciana van arribar “projectes que ens anaven a traure de pobres i a lligar gossos amb llonganisses”, que posteriorment han resultat “fallits” i “han sembrat el territori d’elefants blancs”, amb obres “a mig fer” i “un desastre econòmic”. “Poc pa per a hui, fam per a demà”, ha descrit de forma gràfica.

409M2 DE CENTRE COMERCIAL PER HABITANT

Així, ha posat l’accent que la consultora Aguirre Newman ja va advertir fa dos anys de la “saturació de centres comercials” a la Comunitat Valenciana, en determinar que l’equilibri entre metre quadrat de centre comercial per habitant se situa entre 300 i 325 m2 i la província de València està actualment “saturada” amb 409.

En aquesta línia, ha demanat que s’estudie “molt bé” la situació en el cas que es vaja “a moure el tauler per a no avançar”. Sobre aquest tema, ha advertit de la possibilitat que es buiden centres comercials i locals en aquestes àrees per a anar a uns altres, amb el que “no ompliràs i buidaràs alguns”, la qual cosa manca de “sentit”.

Al seu judici, un sistema sostenible procura crear ocupació “estable”, ben remunerat i “no deslocalitzable”, “per no parlar del comerç de proximitat que es ressent molt amb altres macroprojectes”. Per a Oltra, el xicotet comerç crea molta ocupació perquè és “tracte directe” i ha subratllat que en el cas de la Comunitat Valenciana, el comerç minorista és un 11,9% d’afiliats en l’activitat econòmica global, un punt per sobre d’Espanya. “Quan alguna cosa funciona, convé no destruir-ho”, ha fet notar, i ha advocat per “trobar equilibri”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + 15 =