25n
Orgull
Orgull

Oltra diu que el pla d'ajust no suposarà "anar cap a arrere" sinó que implicarà no avançar tot el previst

Espera que el Govern central done alguna solució en la reunió del dimarts i no es veu “amb esperit” de plantejar-se un nou escenari electoral

Arxiu

Oltra diu que el pla d'ajust no suposarà "anar cap a arrere" sinó que implicarà no avançar tot el previst
06/09/2019 -

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat aquest divendres que el pla d’ajust que haurà d’escometre el govern valencià no suposarà “anar cap a arrere”, sinó que “potser” el que suposa és no avançar tot el previst, i ha remarcat que s’està anant “pas a pas” i “quan estiga la proposta madura s’aprovarà”, sempre des del consens en el si del Botànic.

Així s’ha pronunciat Oltra en la roda de premsa del ple del Consell, el primer després de les vacances d’estiu, en ser preguntada sobre els ajustos a realitzar per la situació financera de la Generalitat al no materialitzar-se les transferències a compte del sistema de finançament per part del Govern central.

Segons ha indicat, “contenció de la despesa no és reduir el creixement que s’ha tingut ja”, sinó que potser es preveia arribar a 7 i s’arribarà a 6 o 6,5. “Retallada és el que es feia abans, el del PP si era clavar la tisora”, ha assenyalat.

Oltra també ha precisat que la major part dels ingressos previstos en els pressupostos autonòmics venen de les transferències estatals i en el cas de la recaptació dels impostos cedits, ha indicat que la Comunitat és la segona que més ha recaptat en Patrimoni i va fer “els deures” amb una reforma fiscal progressiva. “No com altres comunitats, que demanen a l’Estat mentre munten paradisos fiscals i ens fan dúmping a la resta”, ha advertit.

EL BOTÀNIC SAP “DIALOGAR”

En relació a les diferències entre socis respecte a eixos ajustos, el Botànic és un govern de coalició que “si alguna cosa sap fer és dialogar, escoltar i trobar sempre els punts d’equilibri” i també ho farà en aquesta qüestió.

En tot cas, ha recordat que el problema “diagnosticat”, en el qual tots els partits estan d’acord encara que hi haja diferents “mirades” sobre el seu abordatge, radica en la necessitat del canvi de model de finançament autonòmic.

Al seu juí, encara que un govern estiga en funcions “ha de garantir la suficiència financera” de les autonomies i per aquest motiu el president de la Generalitat, Ximo Puig, sol·licitara reunir-se amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en una trobada que tindrà lloc el pròxim dimarts.

UNA REUNIÓ IMPORTANT, PERÒ “NO SUFICIENT”

“És una reunió molt important, una iniciativa molt important del president”, ha subratllat Oltra, qui veu necessari reivindicar al govern la transferència de 730 milions, 450 per les entregues a compte del sistema de finançament i 280 per l’IVA del quart trimestre de 2017. A partir d’ací, ha prosseguit, eixa reunió “no és suficient”.

Preguntada sobre si Puig portarà alguna proposta a la ministra per a eixa transferència de recursos, ha assenyalat que no s’ha debatut cap aquest divendres però anirà, “com sempre, a proposar solucions per als valencians” i per a la resta de comunitats que estan en la mateixa situació, i s’espera que el Govern “propose alguna solució”.

Al seu juí, allò que ha de fer l’Executiu de Pedro Sánchez és que les transferències que la ministra Montero va dir arribarien abans del 15 de setembre arriben “abans del 15 de setembre o del 30, però que vinguen ja”, perquè això suposaria “una bomba d’oxigen” per a les arques públiques. Després, altres solucions al problema de fons “se n’aniran parlant”.

Davant la pregunta de si caldria escometre ajustos si arribaren finalment eixos 730 milions, Oltra ha incidit que van “pas a pas” i cal esperar a veure què passa en eixa reunió: “Més que avançar-se, el millor és anar pas a pas”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + dinou =