Oltra afirma que les denúncies per violència contra dones "creixen perquè ha crescut la confiança en les institucions"

Guardar

oltra_ep
oltra_ep

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest dilluns que la Comunitat Valenciana és "una de les comunitats autònomes amb més denúncies tant de la violència de gènere com d'agressions sexuals i que han crescut molt aquests últims anys precisament perquè la confiança en les institucions ha crescut".

Així ho ha indicat aquest dilluns, en declaracions als mitjans, després de reunir-se amb la presidenta d'Amnistia Internacional Comunitat Valenciana, Consuelo Vives, i altres representants de l'entitat, per a tractar assumptes relacionats amb els drets de les dones i les xiquetes víctimes de violència sexual a Espanya.

Oltra ha explicat que, durant la reunió, les representants d'Amnistia Internacional han presentat les "preocupacions" sobre la violència contra les dones reflectides en un informe que analitza la situació de diverses comunitats autònomes.

La consellera d'Igualtat ha assenyalat que la Comunitat és "una de les comunitats autònomes amb més denúncies tant de la violència de gènere com d'agressions sexuals" i que aquestes denúncies "han crescut molt aquests últims anys perquè la confiança en les institucions ha crescut", "acostant-nos a poc a poc a la realitat".

"Som una de les comunitats que més ha crescut en les denúncies de violència sobre les dones precisament perquè s'ha fet un treball no solament d'esperar que les dones vinguen a denunciar sinó de ser proactius, d'estar en els llocs on es poden produir aqueixes agressions", ha remarcat.

En aquest sentit, ha citat com a exemples els Punts Violeta o el "garbellat en sanitat, que ha fet aflorar molts casos en els quals hi ha una dona que està patint aqueixa violència de gènere però no l'ha denunciada i es fa tot un treball d'acompanyament", així com l'ampliació de la xarxa dels Centres Dona 24 Hores i a l'"ampliació dels agents d'igualtat per tot el territori, passant de 35 punts d'atenció a cent".

Oltra ha reivindicat que cal "anar ampliant els recursos" i treballar en l'"acompanyament, el bon tracte a la víctima i facilitar les coses a la víctima de manera que la dona tinga la confiança a denunciar serà un punt alliberador en la seua vida perquè es jutjarà a l'agressor o maltractador i serà el punt de partida perquè ella puga apoderar-se i refer una vida que, òbviament, en aqueixos moments té un punt d'inflexió molt important".

UN PROCÉS "REVICTIMIZADOR"

La consellera ha lamentat que la violència de gènere i la sexual "desafortunadament moltes vegades es carrega sobre la víctima" i la seua "credibilitat". "S'hauria de carregar el pes a l'agressor i no a la víctima", ha subratllat.

En la trobada, han repassat el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, "que efectivament és el pacte que no solament aborda la violència de gènere com a tal, la violència que exerceix la parella o exparella, sinó que també inclou les agressions sexuals i altres tipus de violències contra les dones, com potser la tracta", ha indicat Oltra.

La vicepresidenta ha posat en valor que es tracta d'un "pacte molt global però també amb mesures molt concretes" encaminades al fet que "el procés de denúncia i de reparació no siga revictimizador, és a dir, que a més d'haver patit la violència després no siga un calvari".

Ha insistit que les víctimes han de poder "refer les seues vides" i "estar ateses socialment", "que tot això siga un camí fàcil i no una altra tortura". "En aqueix sentit estem treballant, que el camí cap a la justícia, cap a la reparació, cap a la inserció i la inclusió social siga un camí fàcil per a la víctima", ha afegit.

Per part seua, la responsable de Relacions Institucionals d'Amnistia Internacional, Verónica Barroso, ha destacat que aquesta organització i la Conselleria estan "en la mateixa línia quant a les preocupacions i mesures" que consideren que s'ha d'implementar per a "garantir la protecció i els drets de les dones".

"Fonamentalment", coincideixen en la necessitat de "coordinació entre les diferents oficines d'atenció a les mates i la necessitat d'acostar-se a les víctimes i facilitar que aqueix accés a la denúncia, a l'atenció especialitzada, l'accés a la justícia, es faça d'una manera que aconseguim que no tinguen obstacles en el camí sinó tot el contrari", ha explicat.

En aquest sentit, ha demanat que "es combaten aqueixos prejudicis i estereotips que hi ha en relació amb les víctimes de violència sexual" i ha reivindicat que el "camí siga moltíssim més senzill per a arribar a aqueix accés a la justícia i a la veritat del succeït".

Arxivat a:

Destacats