25n
25N
25N

Oltra: "Nosaltres sempre hem ajudat i el continuarem fent amb la situació de Ceuta"

Oltra: "Nosaltres sempre hem ajudat i el continuarem fent amb la situació de Ceuta"
19/05/2021 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que el Govern valencià “acostarà el muscle” davant la situació dels xiquets i xiquetes que estan arribant al Marroc sols, com ho ha fet sempre, alhora que ha volgut mostrar la solidaritat del Consell amb la ciutat autònoma, i també amb les regions on cada dia arriben persones “fugint de l’horror”, com són Canàries, Andalusia o Melilla.

En aquest punt, ha comminat al Govern d’Espanya al fet que s’assegure el compliment de les normes de la Convenció de Drets del Xiquet de les Nacions Unides i els Drets Humans perquè no es produïsquen devolucions “en calenta”.

Oltra, que ha participat en el Consell Interterritorial convocat de manera urgent pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, ha remarcat que la Comunitat Valenciana està disposada a col·laborar en l’atenció i acolliment dels xiquets i xiquetes en situació de desemparament. “Sense saber encara quants, sí. El que faça falta”, ha afirmat.

Des del Ministeri s’ha traslladat a les comunitats autònomes que s’està treballant en un criteri que pondere l’acolliment de xiquets i xiquetes per territoris que té en compte el pes poblacional, la situació i capacitat econòmica o l’esforç en polítiques d’acolliment.

Sobre aquest tema, Mónica Oltra ha recordat que, des de la Comunitat Valenciana, s’està fent un gran esforç en les polítiques de protecció i emancipació dels xiquets i xiquetes en situació de desemparament que posteriorment compleixen 18 anys. “Tinguem en compte el que passa quan compleixen 18 anys, perquè a eixa edat ningú es va de casa”, ha apuntat la vicepresidenta.

“En la Comunitat Valenciana hem creat una xarxa d’emancipació per a acompanyar-los a la vida adulta. Tenen la majoria d’edat, però no són persones amb totes les capacitats per a dir-se adult” i per això ha demanat “que es tinga en compte també aquest esforç”.

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives compta amb més de 4.000 xiquets i xiquetes en el sistema de protecció, dels quals 1.500 estan en acolliment residencial. A més, des de la Conselleria es va posar en marxa una xarxa d’emancipació que atén joves extutelats i extutelades quan compleixen la majoria d’edat. En concret, aquest sistema compta amb pisos d’emancipació i amb la xarxa d’Oficines Mentora per a realitzar l’acompanyament cap a la vida adulta i independent.

Canviar la llei d’Estrangeria

En aquest sentit, la vicepresidenta ha traslladat la necessitat d’abordar la reforma de la Llei d’Estrangeria i que els xiquets i xiquetes tutelats per les administracions “adquirisquen la nacionalitat espanyola”. Oltra ha demanat que se’ls equipare a les adopcions internacionals, perquè, com ha recordat, quan una família adopta a un xiquet o una xiqueta, eixe xiquet o xiqueta rep la nacionalitat espanyola. No obstant això, s’ha preguntat per què no se succeeix el mateix si eixe xiquet o xiqueta és tutelat per l’Administració.

En aquest punt, ha aprofitat per a sol·licitar en la reunió que es trasllade al ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que les comunitats estan demanant la convocatòria de la Conferència Sectorial de Migracions.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 1 =