25n
25N
25N

Oltra advoca per "anar molt més enllà" d'eliminar barreres per a garantir la "plena igualtat" en accessibilitat

Oltra advoca per "anar molt més enllà" d'eliminar barreres per a garantir la "plena igualtat" en accessibilitat
22/01/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat durant la seua participació en la Fira Internacional del Turisme (Fitur) de Madrid que la futura Llei valenciana d’accessibilitat universal “anirà molt més enllà de la simple eliminació de les barreres físiques i arquitectòniques i garantirà la plena igualtat de totes les persones en matèria d’accessibilitat”.

La vicepresidenta ha participat, al costat del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en la presentació del projecte de turisme accessible ‘La Comunitat Valenciana, també per a tu’, elaborat per Cocemfe-CV amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana en la Fira Internacional de Turisme Fitur 2020.

Durant la presentació del projecte, Oltra ha assenyalat que per al Consell “l’accessibilitat universal ha d’incloure a sectors de la societat que no han sigut suficientment o adequadament tinguts en compte, com les persones amb alguna mena de diversitat funcional, la infància i adolescència o les persones majors”.

En aquest sentit, ha afegit que el lema ‘La Comunitat, també per a tu’ “resumeix a la perfecció l’objectiu del Consell del Botànic: que cap persona quede exclosa, que ningú que desitge conéixer els atractius turístics del territori valencià es quede sense poder viure una experiència inoblidable”.

Oltra ha indicat que, en la Comunitat, “estem compromesos amb els valors universals dels drets de totes les persones, amb un entorn on els espais siguen accessibles i on la inclusió siga plena”, i ha felicitat Cocemfe-CV pel seu projecte i pel treball que desenvolupa en aquest i en altres camps.

EL 80% DEL LITORAL VALENCIÀ ESTÀ ADAPTAT PER A MOBILITAT REDUÏDA

Entre les iniciatives proposades, la vicepresidenta ha destacat els nous equipaments per a millorar les prestacions dels 86 punts de platja accessibles del litoral valencià, un projecte realitzat en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló per a donar resposta a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda.

La vicepresidenta ha apuntat que aquests punts estan distribuïts en 46 municipis costaners, “amb el que es cobreix pràcticament el 80% de tot el litoral valencià”. Anualment, més de 55.000 persones amb diversitat funcional o mobilitat reduïda gaudeixen de les platges de la Comunitat “gràcies a l’existència d’aquests punts”.

Així mateix, Oltra ha incidit en el treball desenvolupat perquè la Comunitat siga una destinació turística referent per a totes les diversitats “perquè la valenciana és una terra d’acolliment, càlida en tots els sentits i on són benvingudes totes les persones siga com siga la seua condició, la seua orientació o la seua identitat de gènere”.

En aquest sentit, ha assenyalat l’objectiu de projectar la Comunitat Valenciana al món “com una marca d’igualtat i diversitat i com a referent internacional del turisme LGTBI des d’una perspectiva d’igualtat de drets”.

EQUIPAMENTS ACCESSIBLES PER A PLATGES MÉS INCLUSIVES

La presentació del projecte ‘La Comunitat, també per a la tu’ ha inclòs algunes novetats, com una gandula versàtil amb suport isquiàtic que permet prendre el sol en diverses posicions en funció de la mobilitat que presente la persona; unes taquilles accessibles, automàtiques i organitzades segons les necessitats de la persona usuària; dutxes amb cadires integrades i un joc inclusiu per als més menuts.

Aquestes són les millores que els ajuntaments podran incorporar a les seues platges accessibles, que han sigut dissenyades al costat de la Universitat Jaume I i que responen a les demandes del col·lectiu.

En la línia de millorar la competitivitat de l’oferta turística valenciana, Cocemfe CV ha elaborat, en col·laboració amb professionals de l’arquitectura especialitzats, un procediment per a avaluar l’accessibilitat en els establiments turístics, des d’hotels i restaurants a museus i altres infraestructures culturals.

Aquest procediment recull els elements i les característiques que han de complir l’accessibilitat a partir dels criteris establits en la normativa vigent. L’entitat ha anunciat que dissenyarà una App perquè els responsables dels establiments puguen mesurar el seu nivell d’accessibilitat i conéixer el marge de millora, així com conéixer les ajudes existents.

GUIA DE RUTES TURÍSTIQUES ACCESSIBLES

Per part seua, la guia ‘La Comunitat Valenciana, també per a la tu’ és una publicació pensada per a facilitar la participació en l’activitat turística de les persones amb diversitat funcional, i en la qual es poden trobar rutes com la que recorre l’Albufera amb barca adaptada, la que mostra el primer submarí adaptat a Torrevieja o la dedicada a l’observació de les estreles a Castelló. Les 12 rutes vénen complementades amb activitats en l’entorn i amb informació d’utilitat sobre accessos, tarifes, recomanacions i establiments on allotjar-se i on menjar que són accessibles.

Al llarg de 2019, aquestes guies han sigut presentades en un total de 8 fires de turisme, entre les quals destaca la World Travel Market de Londres, la Fira BEC de Bilbao o Aratur a Saragossa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × cinc =