Oltra: 'L'Estratègia Valenciana de Migracions permetrà abordar polítiques i actuacions des d'una perspectiva inclusiva i multicultural'

La vicepresidenta ha inaugurat la jornada de desenvolupament de l'Estratègia Valenciana de Migracions

Guardar

20-02-11_Oltra_EVM
20-02-11_Oltra_EVM

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que l'Estratègia Valenciana de Migracions "constituirà una eina fonamental per a abordar polítiques i actuacions des d'una perspectiva inclusiva i multicultural".

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta durant la inauguració de la jornada d'inici i desenvolupament de l'Estratègia Valenciana de Migracions, a la qual han assistit representants de les principals entitats del sector, i on s'ha establit la participació i el calendari per als grups de treball encarregats de concretar els aspectes que conformaran aquesta estratègia.

En la seua intervenció, Oltra ha assenyalat la urgència de plantejar "polítiques d'inclusió" en un context com l'actual en el qual "renaixen ideologies xenòfobes i racistes, i en el qual molts pretenen un blindatge davant les migracions o el refugi de les persones que pateixen persecució".

La vicepresidenta ha indicat que, davant un fet innegable com és la migració, "els poders públics tenim el repte de dissenyar polítiques que donen respostes adequades i acollidores davant aquesta realitat d'acord amb els drets humans i amb la legislació internacional".

Són els poders públics, ha afegit, els que estan obligats a "garantir els drets i llibertats de totes les persones, i a promoure la diversitat com un actiu de creixement cap a una societat cohesionada més plural i igualitària".

Oltra ha destacat el caràcter coral de l'Estratègia Valenciana de Migracions "perquè des de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives treballarem conjuntament amb tots els agents, sectors i actors implicats en aquest assumpte comptant amb la seua participació i amb la seua veu, seguint l'element definitori de l'acció política d'aquest Govern".

Diagnòstic de la situació

L'Estratègia Valenciana de Migracions parteix d'un extens informe jurídic i social sobre la situació de les persones immigrants en la Comunitat Valenciana realitzat per l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València, en el qual es realitza un profund diagnòstic de la situació des de la perspectiva jurídica, la realitat social de la immigració, la integració i la convivència.

Aquest informe, ha indicat la vicepresidenta, conclou amb 50 propostes per a establir una política autonòmica d'inclusió que serviran de "punt de partida d'aquest treball conjunt".

Oltra ha explicat que el procés d'elaboració de l'Estratègia serà "molt participatiu i extens" amb sessions de treball al llarg de tot el territori de la Comunitat Valenciana per a recollir totes les realitats, i comptarà amb un canal de comunicació que permetrà "un diàleg constant".

En definitiva, l'Estratègia Valenciana de Migracions que naixerà d'aquest esforç conjunt "serà una fita que permetrà donar una resposta adequada, solidària i inclusiva als qui han de ser, i ja són, part d'aquesta societat, aportant el seu treball, la seua cultura, la seua mirada" ha indicat.

Finalment, ha agraït l'esforç del grup de la Universitat de València que ha encapçalat l'elaboració de l'estudi, així com del secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, i del director general d'Igualtat en la Diversitat, José Del Lamo, i dels seus equips, en la posada en marxa d'aquest projecte.

Estratègia Valenciana de Migracions

L'estratègia estarà centrada en cinc eixos: inclusió i accés als serveis públics; convivència i interculturalitat; drets humans i acolliment; participació, tant de les persones que venen com del teixit associatiu de la societat civil valenciana; i el repte demogràfic, envelliment poblacional i despoblament del territori.

Al costat d'aquests cinc eixos, sobre els quals pivotarà tota l'Estratègia Valenciana de Migracions, hi haurà tres transversals: la perspectiva de gènere; la infància i la diversitat, aspectes també a tindre en compte, ja que, segons ha assenyalat Oltra, "moltes vegades, les persones han de migrar, en el cas de les dones, perquè han sigut sotmeses a violència sexual o a mutilacions o a matrimonis forçats; hi ha persones que han de fugir per la seua orientació i identitat de gènere; i hi ha xiquets i xiquetes que arriben sols i hem de posar fi a aqueixa situació de desemparament".

Arxivat a:

Destacats