25n
25N
25N

Oltra: "L'educació ha de ser l'ascensor social que permeta a la infància i adolescència gitana eixir de la pobresa"

Oltra: "L'educació ha de ser l'ascensor social que permeta a la infància i adolescència gitana eixir de la pobresa"
29/10/2019 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que l’educació ha de ser “l’ascensor social que permeta als xiquets i xiquetes i adolescents gitanos eixir del cercle de la pobresa”.

Oltra ha mantingut aquest dimarts una reunió amb representants de la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA) per a tractar alguns assumptes relacionats amb els itineraris i fons europeus però, especialment, la posada en marxa del programa socioeducatiu Kumpania destinat a millorar el rendiment escolar i acadèmic de la infància i l’adolescència gitana. A la trobada ha assistit també el director general d’Igualtat en la Diversitat, José De Lamo.

La vicepresidenta s’ha referit a l’empobriment “molt per damunt de la mitjana general” del poble gitano que, al seu judici, està unit al fenomen de l'”abandó escolar dels xiquets i xiquetes gitanos que en la seua gran majoria no acaben els estudis obligatoris”.

Amb l’objectiu d’invertir aquestes dades, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha posat en marxa aquest servei social especialitzat i individualitzat, “únic a Espanya”, –subratlla la Generalitat– i que va dirigit a la infància i adolescència gitana, el seu entorn social i familiar, amb l’objectiu que cada vegada siguen més els joves gitanos i gitanes els que es graduen en l’Educació Secundària Obligatòria, i continuen en estudis postobligatoris.

La vicepresidenta ha explicat que aquest servei “permetrà una aliança per a itinerar de manera conjunta i acompanyar als xics i xiques i adolescents gitanos i gitanes en la seua formació i per tant en la conformació del seu futur”, de manera que es convertisquen en “referents” en el seu entorn, en la seua família, en la seua comunitat i en el conjunt de la societat.

Es tracta d’un projecte amb un pressupost de 3,7 milions d’euros i que ha comptat amb la col·laboració de les principals entitats del sector: l’associació il·licitana de Carrús, FAGA, Jovesolides, la Fundació Amigó i la Fundació Secretariat Gitano.

274 PLACES

Les persones usuàries del ‘Programa Kumpania’ de millora socioeducativa, seran xiquets i xiquetes i adolescents gitanos i gitanes de 6 i 18 anys que estiguen cursant l’Educació Primària o la Secundària Obligatòria.

El programa consta de 274 places organitzades en deu programes de 25 persones i dues de 12 persones. Les ciutats de Castelló, Elx i València comptaran amb dos programes de 25 places cadascun, i les ciutats d’Alacant i Paterna tindran tres programes que suposen 62 places en cadascuna d’elles.

El servei consisteix en una intervenció integral centrada en l’atenció socioeducativa que contindrà diverses accions entre les quals cal destacar l’elaboració d’un itinerari personalitzat per a cada xiquet, xiqueta o adolescent, la mediació i el seguiment en el centre educatiu i amb la família.

Igualment, es proporcionaran classes de reforç escolar i orientació cap als estudis postobligatoris i el món laboral, es fomentaran hàbits saludables i d’oci educatiu i s’oferirà formació en igualtat, interculturalitat i diversitat, entre altres.

A Castelló, els programes es desenvoluparan en el barri Sant Lorenzo. A la ciutat d’Alacant en els barris Verge del Carmen, 400 Habitatges i Cementeri. A Elx en el barri de Palmerars i Carrús. A Paterna serà en La Coma i a la ciutat de València en Poblats de l’Oest i Poblats Marítims.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + 17 =