25n
25N
25N

Oltra: "La corrupció i el balafiament del PP ens ha costat 15.000 milions d'euros"

L’infrafinançament i el deute històric de la Comunitat Valenciana, el problema valencià més recurrent en els debats electorals

@Compromis

Oltra: "La corrupció i el balafiament del PP ens ha costat 15.000 milions d'euros"
26/04/2019 -

Els cinc candidats a la presidència de la Generalitat Valenciana van tornar a veure’s les cares en l’últim debat electoral abans del tancament de la campanya. La creació d’ocupació, la sanitat o l’educació van ser alguns dels temes més debatuts. No obstant això, l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana tampoc podia faltar en un debat clau en el qual es van mostrar les cartes per a futurs pactes.

“El que vulga ser President d’Espanya, o es compromet a canviar el sistema de finançament que ens està dessagnant, amb un calendari, o que no compte amb els vots de Compromís. Aquesta situació ja està durant massa”. Així de contundent es va mostrar la vicepresidenta del Consell i candidata de Compromís a la presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, al que afegia que “ens hem cansat de ser ciutadans de segona. No volem ser més que ningú, però tampoc menys. Només demanem el que és just per als valencians i valencianes”.

I és que amb l’actual sistema de finançament, la Comunitat Valenciana se situa 12 punts per davall de la mitjana quant a la renda per capita. Una “anomalia democràtica” el resultat de la qual es resumeixen que “estem pagant a les comunitats més riques“. L’exemple el posava Oltra damunt de la taula: “La diferència entre un ciutadà de Cantàbria i un ciutadà de la Comunitat Valenciana és que aquest últim rep 800 euros menys per persona”.

Un infrafinançament prolongat que minva els nostres recursos com la sanitat, l’educació o el transport públic per no disposar d’un finançament i unes inversions justes que permeten equiparar-nos, quant a serveis, a la resta d’autonomies. “Ni PP ni PSOE han arreglat aquesta situació. Els únics que no tenim a ningú que ens mane som Compromís i, per això, som la garantia per a defensar els drets de la ciutadania valenciana”.

Així mateix, Oltra va aprofitar el seu torn de paraula per a desengranar per què del deute que arrossega la Comunitat Valenciana. “Primer, tenim 24.000 milions d’euros que, com està reconegut, no s’han generat perquè gastem més, sinó a causa dels pocs ingressos i al finançament injust que ha tingut la Comunitat Valenciana durant tots aquests anys, però tampoc ens podem oblidar dels 15.000 milions d’euros que ens ha costat la corrupció i el balafiament del Partit Popular. Ens preguntem quan començaran a retornar-ho”.

Per descomptat, la vicepresidenta del Consell tampoc es va oblidar del famós FLA (Fons de Liquiditat Autonòmic), és a dir, els préstecs obligats que el Govern Central fa a la Comunitat Valenciana que, després, ha de retornar sumant els interessos. “Per a posar un exemple, és com si a un treballador, quan li pagaran la nòmina, li la pagaren amb un préstec que després ha de retornar amb interessos”.

“El finançament just per a la Comunitat Valenciana és un dret. Ens canvien drets per préstecs. Per això, aquesta situació, si volen el suport de Compromís per a arribar a la presidència del Govern, s’haurà d’acabar”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 3 =