25n
25N
25N

Oltra: "El concert de 2.087 places per a majors és un pas més en la implantació del model centrat en la persona"

Oltra: "El concert de 2.087 places per a majors és un pas més en la implantació del model centrat en la persona"
10/07/2019 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest dimecres que la formalització del concert social de 2.087 places per a persones majors en centres residencials i de dia gestionats per entitats sense ànim de lucre representa “un pas més en la implantació d’un model residencial centrat en la persona” per a “donar-los veu i centrar en ells la mirada”.

Oltra ha assistit aquest dimecres a l’acte de formalització del concert social amb 40 entitats del sector d’atenció a persones majors titulars de centres residencials i de dia. “Hui és un dia de celebració i d’alegria perquè amb aquest acord les entitats concertades passen a integrar-se en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials, una de les principals reivindicacions del sector”.

Sobre aquest tema, ha explicat que la posada en marxa del concert social en el sector de persones majors implica un doble benefici, ja que d’una banda facilitarà als centres “rebre els recursos econòmics dins del termini i en la forma escaient, la qual cosa afecta positivament també als professionals”. A més, implica la posada en marxa d’un nou model d’atenció residencial que promou “la defensa dels drets de les persones en situació de dependència” per a “donar-los veu i afecte”.

En aquest sentit, ha explicat que les noves places concertades ja aplicaran aquest model, elaborat la passada legislatura amb la participació de totes les parts implicades, i que té en compte la nova realitat del sector residencial, al qual les persones cada vegada entren a una edat més tardana, la qual cosa implica una deterioració neurodegenerativa major.

“Els majors volen sentir-se a casa en la residència perquè la seua residència és la seua casa, volen que se’ls escolte i que se’ls respecte la seua individualitat, que facen les activitats que els agraden o pintar-se la seua habitació del color que vulga, perquè totes les persones són úniques”, ha defensat.

Per això, ha explicat que el nou model també contempla que els centres se semblen el màxim possible a una llar, amb unitats residencials més reduïdes i permetent que les persones puguen portar-se mobles i altres estris dels seus domicilis per a decorar-se la seua habitació, “de manera que se senta com a casa”.

Per a atendre aquestes noves circumstàncies, en els mòduls on s’atenguen les persones amb malalties neurodegeneratives s’adopten mesures com fitar el nombre màxim de places per unitat a 12. “No és normal menjar amb 60 persones, 12 és un número més semblant a una família”, ha constatat.

A més, es redueix al màxim les contencions físiques i químiques que “solament s’aplicaran per indicació del servei mèdic responsable, i com a últim recurs en situacions de risc”, ha indicat.

De la mateixa manera, totes les habitacions disposaran de les instal·lacions necessàries per a l’ús hospitalari i comptaran també amb llits articulats, tren elevador, barreres de protecció i matalassos viscoelàstics.

El model també contempla que existisquen habitacions per a persones que es troben en estat terminal, on es garantisca la intimitat i on els seus familiars puguen estar solos amb ells per a acompanyar-los en els seus últims moments de vida.

Les persones residents també comptaran amb un professional de referència, que s’encarregarà de donar suport personalitzat a cada usuari en el dia a dia, des d’un acompanyament continuat i que serà el principal referent tant per a la persona major com per a la seua família.

Les noves places concertades també apliquen ja la millora de ràtio contemplada en el nou model i que implica una millora del marc normatiu estatal passant de dos auxiliars cada nou persones amb un grau tres de dependència, a dos auxiliars per cada set, a més de l’acompanyament terapèutic d’un equip format per professionals sanitaris i socials.

ESTABILITAT FINANCERA

Així mateix, ha ressaltat que el concert social garanteix la transparència, la publicitat i l’eficiència per a l’interés públic, i posa fi al caràcter subvencionador i graciable que tradicionalment regia les convocatòries dirigides a aquest sector, “eliminant la incertesa que any rere any tenien les entitats i garantint-los un marc d’estabilitat de 2 anys prorrogables”.

La formalització del concert social en l’àrea de persones majors correspondrà a un total de 2.087 places, 1.497 residencials i 590 places en centres de dia amb un pressupost de 77.236.890 euros per al període 2019-2020.

El concert també dóna una major estabilitat en els pagaments que transcendirà a una major estabilitat als llocs de treball i es beneficiarà al voltant de 1.500 professionals de centres de persones majors en tota la Comunitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − 13 =