Oltra, després de suspendre Rambleta el xou de Mongolia: "L'agenda cultural valenciana no la pot marcar el feixisme"

Oltra, després de suspendre Rambleta el xou de Mongolia: "L'agenda cultural valenciana no la pot marcar el feixisme"
30/11/2018 -

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha subratllat aquest divendres que “l’agenda cultura valenciana no la pot marcar el feixisme” i ha considerat “preocupant” que “un grup d’extrema dreta, feixista, caracteritzat per amenaçar i violentar a les persones i que és enemic de la cultura” puga “eixir-se amb la seua” i obligar a suspendre un espectacle com el de ‘Mongolia sobre hielo’, previst per a aquest cap de setmana en la Rambleta.

Oltra s’ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell, preguntada per la decisió de Rambleta de suspendre l’espectacle de Mongolia després de rebre “amenaces en xarxes i directes a treballadors”.

Sobre aquest tema, la també consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha subratllat que “l’agenda cultural valenciana no la pot marcar el feixisme” i, en aquest sentit, ha assenyalat que els poders públics han de “garantir els drets fonamentals i la Constitució”.

“Quan un espectacle s’anul·la perquè un grup de feixistes fa unes amenaces a la seguretat de les persones que treballen en la sala es vulnera la Constitució i, per tant, crec que no s’han de suspendre espectacles de cap tipus perquè la llibertat consisteix a anar o no a veure-ho”, ha manifestat Oltra que ha insistit que si a algú no li agrada l’espectacle “que no vaja”.

“ÉS PREOCUPANT QUE LA POR S’IMPOSE”

Al seu judici, “la qual cosa no es pot és amenaçar a la gent que sí que vol ira veure-ho”. “En açò consisteix la democràcia, la qual cosa passa és que el feixisme i l’ultradreta és incompatible amb la democràcia i, per tant, els poders públics han de garantir la Constitució i la democràcia perquè és preocupant que la por s’impose”, ha insistit

Per açò, ha volgut traslladar a totes les sales, artistes i a qualsevol expressió cultural al fet que “tenen tot el dret a celebrar els seus espectacles” i ha apel·lat a les administracions públiques competents a “garantir la seguretat dels treballadors i dels espectadors”. “Aquesta és una línia roja que no podem traspassar perquè el feixisme no pot marca l’agenda cultural valenciana”, ha incidit.

Preguntada per si “es pot fer alguna cosa” davant aquest tipus d’amenaces, Oltra ha remarcat que el Consell garantirà que en les seues infraestructures culturals “es puguen celebrar els espectacles sense cap tipus d’incident”.

Ha recordat que en el cas de la Rambleta no és una sala que depenga de la Generalitat i, per tant, qui ha d’assegurar la seguretat enfront de les amenaces és l’Administració General de l’Estat mitjançant les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que estan per a “actuar quan hi ha una amenaça i garantir la seguretat”. “El que no pot ser és que aquesta gent enemiga de la cultura, la democràcia i l’alegria marquen l’agenda cultural valenciana”, ha reiterat.

“S’HA DE DENUNCIAR”

Oltra ha manifestat que “quan una persona té coneixement d’un delicte, ha de denunciar” i, de fet, ha apuntat que en aquest cas el delicte és “notori perquè hi ha hagut amenaces” i “es pot actuar d’ofici”. “No parlem d’injúries on es necessita la denúncia de l’ofés, sinó d’amenaces i açò és greu i jo entenc que l’Estat de Dret té mecanismes per a defensar-se”.

Per açò, espera que els treballadors que han rebut amenaces ho traslladen a la policia, a la Fiscalia o a un jutjat i que les persones que han proferit eixes amenaces “passen a disposició judicial per a investigar i jutjar-les si hi ha delicte”.

De fet, la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana ha informat que s’ha obert una investigació policial sobre “les suposades amenaces denunciades per la Rambleta sobre treballadors del centre per si incorregueren en delicte d’odi i coaccions” i que han fet que el centre cultural haja decidit suspendre aquest esdeveniment.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 3 =

sagunt a escena 2019
turismo salou