Oltra: "El Consell treballarà en 2019 per a consolidar els serveis socials com la quarta pota de l'Estat de Benestar"

Guardar

oltra_2018
oltra_2018

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que en 2019 el Consell del Botànic continuarà treballant per a consolidar els serveis socials com la "quarta pota de l'Estat del Benestar" i, amb aquest objectiu, es destinaran 48 milions d'euros per a la contractació de professionals en els equips bases dels ajuntaments i mancomunitats.

Oltra ha explicat que la quantitat destinada al reforç d'aquests equips ha anat incrementant-se any rere any des de 2015, la qual cosa permetrà que quan acabe la legislatura "s'hagen multiplicat per cinc el nombre de professionals subvencionats per la Conselleria i que s'estan contractant des dels diferents municipis de la Comunitat Valenciana".

Així, en 2019 la previsió és que els ajuntaments i mancomunitats puguen contractar a 1.784 professionals enfront dels 352 treballadors i treballadores municipals que hi havia a l'inici de la legislatura, segons ha destacat el seu departament en un comunicat.

Aquest increment de les plantilles de professionals permet una "reducció de la ràtio" d'habitants per professional, la qual cosa significa "augmentar el temps i la qualitat de l'atenció als ciutadans i ciutadanes, amb una dedicació més personalitzada, més professional i més pròxima", ha explicat.

Amb aquestes plantilles en els equips base dels serveis socials municipals, la ràtio es redueix de 12.743 habitants per professional en 2015 als 2.502 en 2019.

També respecte als equips de professionals i com a novetat per a l'any vinent, la vicepresidenta ha destacat l'increment en el finançament econòmic dels mòduls professionals fins als 28.000 i 21.000 euros, i la incorporació d'una nova figura de coordinador en els equips base.

NOU MODEL SOCIAL

Segons ha subratllat aquest departament, des de l'inici d'aquesta legislatura, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està abordant "la transformació del model social valencià més important dels últims 20 anys, apostant per la igualtat i la inclusió social com a horitzó i el dret i la dignitat de les persones com a qüestió essencial".

Per a aconseguir aquest canvi, des de la Conselleria s'ha considerat que els serveis socials dels ajuntaments "havien de ser claus en la implantació del nou model de fer polítiques socials en les quals el centre d'atenció siguen les persones".

Amb aquest objectiu, "s'ha anat augmentat cada any el finançament d'aquesta línia econòmica de forma constant, amb un increment del 153,5% entre 2015 i 2018, i amb un augment previst per a 2019 del 195,8%".

Aquesta quantitat pressupostada suposarà "triplicar la ràtio d'euros per habitant en inversió en serveis socials generals municipals", passant de 5,54 euros per habitant en 2015, als 16,5 euros per habitant previstos per a l'any vinent.

LLEI SERVEIS SOCIALS

La vicepresidenta també ha recordat la nova Llei de Serveis Socials Inclusius, actualment en tràmit parlamentari, que donarà "cos normatiu a la quarta pota de l'Estat del Benestar" i transformarà les pràctiques "assistencialistes i caritatives" d'èpoques passades, "en una concepció moderna de drets subjectius i d'abast universal".

La nova llei "reconeix i garanteix" l'accés al sistema públic valencià de serveis socials a totes les persones amb residència efectiva en territori valencià que ho requerisquen, alguna cosa que, segons la vicepresidenta "ens converteix en la primera comunitat autònoma que per llei declara els serveis socials universals, d'interés general i essencials".

Arxivat a:

Destacats