Oltra: 'La Estrategia de Migraciones recoge 101 medidas que tienen los derechos humanos como eje inspirador'

La vicepresidenta ha presidit la constitució de la comissió que realitzarà el seguiment de l'Estratègia que té un termini de 5 anys

Guardar

oltra-estrategia migraciones
oltra-estrategia migraciones

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que l'Estratègia de Migracions 2021-2016 és un document que recull 101 accions encaminades a visibilitzar a aquest col·lectiu i a afavorir la seua inclusió en la societat valenciana, "amb la defensa dels drets humans com a eix inspirador".

Oltra ha presidit la constitució de la comissió mixta per al desenvolupament de l'Estratègia Valenciana de Migracions 2021-2026 i que ha aprovat aquest text estructurat en 5 eixos, entre els quals es distribueixen 101 accions amb les quals es pretén dotar al Consell d'una eina amb la qual afrontar "el repte de la política migratòria des d'una perspectiva inclusiva i intercultural", ha indicat.

El text, que és fruit d'un ampli procés participatiu en el qual han participat 325 persones a través de jornades presencials i 'online', "reflecteix un compromís del Consell íntegrament, ja que recull mesures de pràcticament tots els departaments del Govern valencià, i totes elles centrades en les competències que són pròpies de la comunitat autònoma", segons Oltra.

El desenvolupament d'un marc institucional que responga a la realitat migratòria en la Comunitat Valenciana; assegurar l'exercici dels drets i l'accés als serveis públics en condicions d'igualtat; facilitar l'accés a l'ocupació i a un habitatge digne; desenvolupar un model social inclusiu i participatiu i impulsar un model de convivència i interculturalitat, són els 5 eixos en els quals se centra l'Estratègia.

Accions de l'Estratègia

La vicepresidenta ha afirmat que, sobre la d'aquesta estructura, s'han plantejat accions que marcaran el camí per al futur de la política migratòria del Consell, que s'iniciarà amb els estudis necessaris per a la posada en marxa d'un nou marc normatiu que estarà "allunyat del paternalisme i centrat en la interculturalitat i el respecte als drets humans".

El marc normatiu, ha afegit, anirà acompanyat d'un compromís amb la consolidació d'una xarxa pública d'allotjament i intervenció per a persones migrants en situació de vulnerabilitat, que es complementarà amb itineraris d'acompanyament, formació i assessorament que faciliten la seua inserció sociolaboral.

En l'àmbit laboral, ha apuntat, l'Estratègia també contempla l'establiment d'una connexió entre Labora, la xarxa de serveis socials i el sistema de protecció on es troben les persones menors d'edat que arriben a la Comunitat Valenciana no acompanyades, per a promoure la inscripció de les persones migrants en el sistema públic d'ocupació.

Així mateix, es contempla l'aplicació d'incentius perquè se sufrague la cotització a la seguretat social per a les persones que realitzen cures en l'entorn dins del sistema a la dependència, sempre que no tinguen parentiu amb les persones dependents. Oltra ha destacat la importància d'aquesta mesura en un sector on hi ha un gran nombre de dones migrants empleades.

L'Estratègia també contempla la creació d'un òrgan de participació de les persones migrants per a assessorar i avaluar les polítiques públiques en matèria de migració i asil, ja que el Consell vol treballar sempre de la mà de la societat, i en aquest àmbit no podia ser diferent.

La migració valenciana

La Comunitat Valenciana compta amb una població de 750.000 persones migrants, provinents fonamentalment de Romania, el Marroc i Regne Unit, seguits a distància per Colòmbia, la Xina, Itàlia i Rússia.

D'elles, un 85% tenen autorització de residència, i només un 15% estan en situació d'irregularitat documental.

Arxivat a:

Destacats