Oltra: "Ha arribat el moment de superar el model productiu de fa 200 anys i posar les persones en el centre de l'economia"

Recorda que des del Consell "portem 5 anys treballant per a millorar la qualitat de vida d'homes i dones"

Guardar

4_5821322385789290542_con_alcaldesa_de_Algemesi
4_5821322385789290542_con_alcaldesa_de_Algemesi

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que, amb la crisi provocada per la COVID-19, "necessitem replantejar quins són els sectors que importen en la vida"; i ha fet la reflexió que "potser ja ha arribat el moment de superar el model productiu de fa 200 anys i posar les persones en el centre de l'economia".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la clausura de la jornada 'Les Rutes de la Seda i la dona en les cultures del Mediterrani', organitzada per l'Institut Seda Espanya (ISE), que s'ha celebrat en línia, i en la qual s'ha debatut sobre les repercussions de la crisi de la COVID-19 sobre la igualtat de gènere i les iniciatives dels governs dels països del Mediterrani.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que aquesta crisi "ha deixat en evidència que allò més essencial per a sostindre la vida, cuidar, curar i criar, és allò que portem fent des de sempre les dones" i que la societat actual "ha posat en segon lloc".

En aquest sentit, ha assenyalat que la desigualtat entre dones i homes s'ha posat encara més de manifest en aquests temps, com en el confinament, quan "la càrrega de la corresponsabilitat ha recaigut principalment en les dones".

Enfront d'això, la vicepresidenta ha repassat algunes de les mesures posades en marxa pel Consell durant la pandèmia, com els 7,5 milions d'euros en ajudes al lloguer que beneficien, entre altres, a les dones víctimes de la violència de gènere.

A més, en aquests mesos "s'ha incrementat l'atenció telefònica dels Centres 24 Hores i hem augmentat en un 15% la capacitat de les residències per a dones víctimes de violència masclista, amb 54 places més".

Al marge d'aquestes actuacions, Oltra ha destacat que el Consell "ja està treballant des de fa 5 anys a millorar a qualitat de vida dels homes i dones" a través d'un "canvi de model econòmic" en el qual el sector del 'cuidar' "és un dels motors.

"Exemple d'ells són les ajudes a la dependència - ha apuntat - amb les que prompte arribarem a les 100.000; a més, hem creat l'acreditació professional per a les cuidadores", que permetrà "avançar cap a la professionalització d'un sector que està altament feminitzat ".

Premis 'Silk Friendly' Dones i Rutes de Pau

Durant l'acte, la vicepresidenta Oltra ha entregat també els Premis Seda Creativa 2020 'Silk Friendly' Dones i Rutes de Pau, que es concedeixen a iniciatives d'innovació i participació social dirigides a impulsar l'emprenedoria turística a través de la Seda.

Oltra ha destacat que aquests premis "són una manera de visibilitzar el treball que moltes dones i homes fan cada dia per a atorgar-li al Mediterrani un futur esperançador"; en aquest sentit, ha apuntat que és necessari recordar que "estem units per una mar" i superar la situació actual en la qual "l'hem convertit en un espai que ens separa, que marca diferències i que, en moltes ocasions, és la fossa comuna de les persones que busquen desesperadament una oportunitat per a la vida."

Aquest 2020 s'ha premiat a la vicerectora d'Igualtat de la Universitat d'Alacant, María José Rodríguez, pel seu suport al 'Fòrum Pensament i Acció' i a la creació de la 'Càtedra Rutes de la Pau i Dona', dins de les càtedres de la Unesco.

També es premia a l'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano, per la iniciativa 'La Moda en Seda de la Sitja XX' del Museu d'Indumentària d'Algemesí.

Una altra de les guardonades és la doctora experta en Turisme Cultural Ana Mafé, pel projecte 'Woman Silk Med' de promoció de les Rutes de la Seda i Dona al Mediterrani.

Finalment s'ha premiat a Girselda Tolla, professora i especialista en viatges turístic pel seu projecte 'Dones Llavor de Pau', l'objectiu de la qual és l'apoderament i intercanvi de tradició històrica rural a través de la dona.

Arxivat a:

Destacats