Oltra: 'La Llei Valenciana d'Accessibilitat Universal farà de la Comunitat Valenciana un territori plenament inclusiu'

Guardar

20-02-13_Oltra_Ley_accesibilidad
20-02-13_Oltra_Ley_accesibilidad

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la futura Llei Valenciana d'Accessibilitat Universal i Inclusiva "com una de les grans iniciatives legislatives i un repte social que farà de la Comunitat Valenciana un territori plenament inclusiu".

Així ho ha assenyalat durant la inauguració de les jornades de treball per al desenvolupament de la futura llei, que han comptat amb l'assistència de professionals, entitats més representatives del sector, sindicats i universitats, i on ha estat acompanyada pel secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, i per la directora de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert.

La vicepresidenta ha subratllat que la llei que prepara el seu departament "promocionarà i garantirà" els drets de la ciutadania per a accedir "en condicions d'igualtat" als béns, serveis i coneixements d'ús públic.

Per a Oltra, el desenvolupament d'aquesta llei transversal es "complementarà" amb la conscienciació social, la formació de les i els professionals i la coordinació entre les administracions.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que augmentar el nivell d'accessibilitat física, sensorial o cognitiva dels espais, productes i serveis "no es deriva d'una sola causa principal, sinó que respon a raons ètiques, legals, demogràfiques i d'economia", i ha destacat especialment aquesta última "per la rendibilitat, riquesa i ocupació" que genera, i perquè constitueix un motor d'"innovació i investigació".

Compromís del Botànic

La titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha recordat que aquesta llei és "un compromís del Botànic" per a garantir l'accessibilitat universal d'acord amb la convenció de l'ONU i els drets de les persones en el seu accés a tots els espais públics i privats, entorns naturals, sistemes de transport, mitjans de comunicació i serveis d'atenció a la ciutadania.

Oltra ha insistit, en la importància d'acompanyar aquesta iniciativa legislativa "amb l'eliminació de les barreres mentals, prejudicis, estereotips i ideologies que ens divideixen i confronten" i que al seu judici "són les més difícils d'esborrar".

Així mateix, ha mostrat la seua satisfacció perquè la tramitació administrativa de la llei "comptarà amb un procés participatiu d'entitats, col·lectius i organitzacions amb una llarga trajectòria en defensa dels drets de les persones amb diversitat funcional i de les persones més vulnerables i que millor coneixen els problemes d'accessibilitat".

En aquest sentit ha indicat que aquest assessorament és fonamental per a eliminar obstacles, obrir un camí sense traves i aconseguir "una Administració Pública i una societat valenciana plenament accessible per a totes i tots", i ha reiterat el compromís del tot l'equip de la Conselleria "a treballar sense descans per a aconseguir l'aprovació de la millor llei que donarà resposta a les necessitats i reivindicacions de totes les persones".

Grups de treball

El treball per a l'elaboració de la llei partirà de huit equips que s'agruparan entorn dels huit eixos que ha de desenvolupar la llei: serveis o accés inclusiu a l'estat de benestar; habitatge i mobilitat; espais públics; oci, cultura i esports; administració pública i justícia; mitjans de comunicació i telecomunicacions; béns de consum i emergència i canvi climàtic.

Al costat dels grups de treball, en la pàgina web de la Conselleria s'habilitarà un enllaç on es podrà accedir a la consulta popular en la qual la ciutadania, les entitats, federacions i sindicats, entre altres, podran fer les seues aportacions dins d'aqueixos huit eixos ajuste als que girarà la futura llei.

Aquestes aportacions, juntament amb les quals es recolliran i es discutiran en els diferents grups de treball, estaran coordinades i supervisades per la Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental, com a direcció competent en la matèria.

Arxivat a:

Destacats