caixa popular

Oltra: "Si Sánchez canvia el sistema finançament en els pròxims mesos, haurà aconseguit el projecte de legislatura"

El Consell aprova la creació de l’Alt Comissionat per al Finançament per a donar suport i un impuls a aquesta reivindicació

Oltra: "Si Sánchez canvia el sistema finançament en els pròxims mesos, haurà aconseguit el projecte de legislatura"
14/09/2018 -

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha considerat aquest divendres que si el Govern de Pedro Sánchez aconsegueix la reforma del sistema de finançament autonòmic “en els pròxims mesos”, aconseguirà “el projecte de legislatura”. “Estic convençuda que si Sánchez aconsegueix un sistema de finançament d’acord amb al marc constitucional i que garantisca la suficiència financera de tots els territoris, haurà aconseguit el projecte de legislatura i el que l’expresident Mariano Rajoy no va voler arreglar”, ha assenyalat.

Oltra s’ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa posterior al ple del Consell, que precisament aquest divendres ha donat llum verda a la creació de l’Alt Comissionat per al Finançament de la Comunitat, adscrit a Presidència, amb l’objectiu de donar suport i impuls a aquesta reivindicació de reforma d’una sistema “caducat des de 2014”, ha puntualitzat.

Oltra s’ha mostrat “convençuda” que si el president de l’Executiu central aconsegueix la reforma del sistema de finançament autonòmic en “els pròxims mesos”, “haurà aconseguit el projecte de legislatura” perquè “haurà arreglat un empastre que el govern de Rajoy no va voler arreglar” ni “va ser capaç” d’aconseguir. “Aquest govern ha d’intentar-ho i aconseguir-ho perquè ha alçat moltes esperances i expectatives”, ha indicat.

Al seu juí, es tracta d’una qüestió que “es pot”, però, per a açò, ha indicat que cal “moure la vertical” perquè “açò no pot ser rapinya entre CCAA”. “És necessari més diners per a les comunitats que som les que sostenim la part més fonamental dels drets dels ciutadans”, ha remarcat per a insistir que és necessari majors recursos econòmics, “equitat i un tracte just”. “Els valencians volem que se’ns tracte de manera justa, no volem ser més que ningú, però estem farts de ser els últims de tot”, ha incidit.

D’altra banda i qüestionada per la referència del president de la Generalitat, Ximo Puig, en el seu discurs en el debat de Política General de mantindre amb el Govern una relació “bilateral no excloent”, Oltra ha explicat que el Consell vol mentre es reforma el sistema, la Comunitat reba un tracte “singular” perquè “el maltractament és singular” i, per tant, considera que la “recuperació ha de ser singular” alhora que es manté una postura no excloent i “que incloga els drets, expectatives i reivindicacions d’altres CCAA sobretot de les infrafinançades”.

“Nosaltres no demanem una millora només per a la Comunitat, sinó per a tots els territoris que estan infrafinançats i no reben el tracte que reben altres”, ha assenyalat. Per tant, ha indicat que es tracta, d’una banda, d’una relació bilateral i de “tu a tu” per a les qüestions “singulars” de la Comunitat i una altra multilateral per a reformar el sistema de finançament.

Oltra ha recordat que l’últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) va acordar començar el canvi de model al setembre i, per tant, ha indicat s’està en un escenari en el qual es veuen “reforçats i apoderats per a exigir al Govern una solució ràpida en el temps a aquesta qüestió”.

ALT COMISSIONAT PER AL FINANÇAMENT

L’Alt Comissionat per al Finançament té com a objectiu, a més de l’impuls de la reforma del sistema, donar suport tècnic al president de la Generalitat, Ximo Puig, en matèria de finançament autonòmic, i al conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, en la seua condició de membre del Consell de Política Fiscal i Financera.

Per a açò, s’ha aprovat el nomenament com a membres de l’Alt Comissionat per al Finançament de la Comunitat Valenciana de José Antonio Pérez García i de Rafael Beneyto Cabanes, els qui acordaran les decisions a prendre en l’àmbit de les seues competències i exerciran les seues funcions durant tot el procés de negociació del sistema. La seua tasca conclourà quan així ho propose el president, una vegada s’aprove el nou model.

Per a exercir la seua comesa, l’Alt Comissionat assistirà a les reunions que es convoquen amb representants del Ministeri d’Hisenda o qualsevol altre òrgan estatal competent en matèria de finançament autonòmic, d’acord amb les indicacions rebudes de les persones titulars de la Presidència de la Generalitat o de la Conselleria d’Hisenda.

A més, elevarà a les persones titulars d’aquests departaments institucionals la informació sobre el contingut d’aquestes reunions, així com una anàlisi i valoració de les mateixes i actuarà com a òrgan de consulta i assessorament de totes les qüestions relatives a aquesta matèria que afecten la Comunitat Valenciana.

D’igual manera, proposarà la Generalitat iniciatives legislatives i materials i quantes actuacions considere oportunes per a aconseguir eliminar i compensar el dèficit de finançament que pateix la Comunitat Valenciana.

Més informació


try valencia

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × tres =

Valencia orgullosa