25n
25N
25N

Oltra espera "un poc d'oxigen" després de la reunió de Puig amb la Ministra d'Hisenda

L’Estat deu 730 milions a la Comunitat entre pagaments pendents i IVA de 2017, que podria “comprometre” la “situació financera” de la Generalitat

Oltra espera "un poc d'oxigen" després de la reunió de Puig amb la Ministra d'Hisenda
06/09/2019 -

La Vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, ha recordat, com han realitzat altres membres de l’executiu l’última setmana, que la “Comunitat Valenciana està ofegada” a causa el bloqueig del govern en funcions. “450 milions més l’IVA del quart trimestre de 2017, que són 280 milions d’euros. Són 730 milions que estan determinant la situació financera de la Comunitat”, ha asseverat Oltra. Per aquesta qüestió, el President Ximo Puig es reunirà dimarts que ve amb la Ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

En la primera roda de premsa després de la deliberació del Consell d’aquest nou curs polític, les possibles retallades i la falta de finançament -la nova, sumada a l’infrafinançament “crònica”-, han marcat la roda de preguntes. Segons ha apuntat la Vicepresidenta, és un greu “problema” les causes del qual són conegudes, però hi ha “diferents mirades de com abordar-lo”. Una de les més importants, insisteix, és “reivindicar al Govern d’Espanya la transferència al més prompte possible””, en el que considera serà “una reunió molt important“.

Malgrat la programació de la reunió, la política insisteix que “això no és suficient”, però servirà per a “aplanar” una mica el terreny “i que l’oxigen arribe, sinó a tot el pulmó, almenys a la meitat”. Oltra ha assenyalat que les mesures que s’hagen de prendre, en referència a les possibles ‘retallades’, es faran de manera consensuada. “Si cal passar per una contenció de despesa”, ha indicat, no serà alguna cosa que farà anar a la Comunitat “cap endarrere”, com les “retallades del PP”, sinó si volien “arribar a set”, potser es queden “en el sis i mitjà o sis”.

Primers efectes

En la reunió del Consell de hui, assegura, no s’ha debatut cap proposta sobre el finançament, però assegura que “la iniciativa la porta el President de la Generalitat”, que és qui ha sol·licitat la reunió al Ministeri. Una reunió en la qual “es demanaran solucions per a la Comunitat, però també per a la resta de comunitats autònomes”. la diferència, resulta, en què en aquelles comunitats que “no se’ls castiga tant“, tenen “més oxigen que els més castigats, els valencians”.

Agrairien, reivindica, que des del Govern d’Espanya “hi haja alguna proposta singular” cap al problema de l’infrafinançament valenciana, perquè els valencians i valencianes “no tenen per què tindre menys dret que la resta”. Espera que no haja d’esperar-se a unes noves eleccions i un altre possible govern: “Si es va tot per l’aire… No em veig amb ànim ni esperit d’enfrontar-me a noves eleccions. No vull ni pensar-ho. Si es dóna, el 23 ho pensarem”.

Durant la roda de premsa, a preguntes dels periodistes i en nom del Consell, Oltra ha demanat disculpes “a totes aquelles entitats i persones que es veuen greument afectades per la situació financera”. Amb això, fa referència a les ONG que gestionen els Centres de Dia de Menors, als quals se’ls deu cinc milions d’euros.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit − tretze =

art en blanc
art en blanc
ruta del grial massamagrell
ruta del grial massamagrell