25n
25N
25N

Oltra: 'La gestió de la renda garantida de ciutadania a Alacant es tanca amb un increment del nombre d'usuaris del 84,6%'

Oltra: 'La gestió de la renda garantida de ciutadania a Alacant es tanca amb un increment del nombre d'usuaris del 84,6%'
09/04/2018 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la gestió que en aquests tres anys ha fet el Consell de la renda garantida de ciutadania a Alacant ha aconseguit xifres rècords de 20.158 persones destinatàries, un 84,6% més que les que hi havia en 2013, un dels pitjors anys de la crisi.

Oltra ha recordat que el pròxim 23 d’abril entra en vigor la nova renda valenciana d’inclusió, que millorarà l’accés a la prestació i l’amplia la quantia, i és el moment de fer balanç l’ajuda garantida de ciutadania, que en aquests tres anys ha tingut una aplicació “molt més eficient” de la qual va fer l’antic govern, que va ser el que la va crear.

En aquest sentit, ha explicat que l’any 2013, quan la crisi econòmica “colpejava més forta a les persones”, els destinataris de la renda garantida a Alacant eren 10.919 una xifra que va començar a desenganxar realment en 2015 amb l’arribada de l’actual Consell, que en menys de 6 mesos de gestió va aconseguir arribar als 14.819 destinataris.

Aquesta xifra ha seguit creixent exponencialment en els anys següents, i així en 2016 es va arribar als 20.090 persones destinatàries i durant l’any passat la xifra va créixer fins a les 20.158.

Les dades de la gestió d’aquests últims 3 anys demostren, que el Consell està complint el seu compromís de “revertir l’abandó de la renda per part de l’antic govern” i evidencien una “marcada millora” tant en la gestió com en la implementació de la llei.

Una altra dada que reflecteix la millora de la gestió, tal com afirma la vicepresidenta del Consell, és el creixement constant en els tres anys de l’actual Consell de les prestacions concedides i que en termes generals ha suposat un 69 per cent més respecte a 2015, ja que el passat any es van concedir un total d’11.129, enfront de les 9,559 de 2016 i les 6.584 de 2015.

Per a Oltra, aquest augment en el nombre de prestacions concedides es deu al fet que el ritme de gestió de les renovacions de les ajudes és “molt més àgil que abans”, la qual cosa permet que moltes persones puguen cobrar “2 o 3 prestacions a l’any”, afavorint així “una major continuïtat de la prestació, proporcionant estabilitat a les persones”.

Sobre aquest tema, ha destacat els 52.698.524 euros que la Conselleria ha pagat en prestacions durant els últims tres anys a Alacant, i també ha posat en valor que la línia va tenir al llarg de l’exercici 2017, 4 increments pressupostaris fins a aconseguir els 57,9 milions d’euros globals a la Comunitat Valenciana , una quantitat que contrasta amb el pressupost que es destinava a aquesta prestació en 2014 on la renda tenia un pressupost de 22,7 milions d’euros.

Millores en tres anys

Oltra ha reivindicat la labor que s’ha fet en aquests tres anys per a acabar amb els retards que s’acumulava en el pagament d’aquesta prestació, i sobre aquest tema ha indicat que gens més arribar al Govern, concretament al juliol i el novembre del 2015, la Conselleria va aprovar sengles modificacions pressupostàries que ascendien a un total de 2,4 milions d’euros.

Entre els esforços fets, també ha ressaltat la creació de nous llocs de funcionarials en les territorials per a intentar atendre i reduir “l’insostenible nombre de sol·licituds no ateses, de manera que en pocs mesos, es va aconseguir reduir fins als 15.545 la llista d’espera.

Així mateix, ha recordat la decisió de considerar la renda com un dret subjectiu, i la consegüent declaració d’aquesta partida pressupostària com a crèdit ampliable, a més de l’aprovació d’un decret llei per a agilitar tràmits.

El decret, a més d’agilitar els tràmits administratius, també considera a les direccions territorials dependents de la Conselleria centres d’atenció directa,i que el pla familiar d’inserció que han d’elaborar els serveis socials municipals no siga determinant per a la concessió d’aquestes ajudes, en aquells casos en què els ajuntaments es demoren més de dos mesos en la redacció del pla.

Igualment, mitjançant el decret, els llocs de treball adscrits a la tramitació de la Renda Garantida de Ciutadania en les direccions territorials van passar a tenir la consideració de llocs d’atenció directa o cobertura prioritària susceptibles de substitució en el cas que es produïsca una baixa o una vacant.

Totes aquestes mesures, ha resumit la vicepresidenta , han permés augmentar cada any les persones destinatàries de la renda amb noves incorporacions fins a aconseguir que a final de l’any 2017 aconseguira la xifra rècord de 20.158 persones destinatàries, de les quals 8.417 tenen la condició de titular de l’ajuda, i 11.741 són beneficiàries

En aquest sentit, la vicepresidenta del Consell ha volgut agrair al personal de l’administració autonòmica “l’esforç i la labor realitzada al llarg del passat any per a poder incloure més persones dins del sistema de renda”.

Nova llei de renda valenciana d’inclusió

Paral·lelament, Oltra ha indicat que la llei de renda valenciana d’inclusió, aprovada el passat mes de desembre, i que entrarà en vigor el pròxim 23 abril, inclou millores respecte a l’actualment vigent, com l’ampliació i flexibilització dels requisits per a poder accedir a l’ajuda, l’augment de temps de cobertura de la prestació i l’estalvi en la gestió burocràtica.

L’objectiu de la nova normativa, segons ha explicat, és oferir una “resposta digna i de justícia” a les realitats carencials, de vulnerabilitat i precarització que, al seu judici, han produït “un alarmant increment de l’exclusió social i un debilitament de la cohesió social a la Comunitat Valenciana”.

Amb la nova llei l’import de la prestació serà, segons el salari mínim interprofessional a la qual està referenciada, de 515,13 euros, en el cas d’un titular, i 706,46 euros per a una unitat familiar de quatre persones, al que se sumaria un 25% en el cas de necessitar ajudes per a habitatge i pobresa energètica, amb el que l’ajuda s’elevaria a 643,91 euros en el cas d’una persona i 883,08 euros en el cas de quatre, enfront dels 385 actuals.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + 8 =