25n
25N
25N

Oltra reivindica que el Govern 'convenie en breu' amb el Consell la tramitació unificada de la renda valenciana d'inclusió i l'ingrés mínim vital

Oltra reivindica que el Govern 'convenie en breu' amb el Consell la tramitació unificada de la renda valenciana d'inclusió i l'ingrés mínim vital
15/07/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat la necessitat que el Govern espanyol impulse “al més prompte possible” un conveni entre l’Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) i la Generalitat per a gestionar de manera directa i unificada la renda valenciana d’inclusió i l’ingrés mínim vital.

Oltra ha comparegut en el Ple de Les Corts per a defensar el decret de modificació de la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió, motivat per la ineludible necessitat d’acoblar el seu règim jurídic i el règim jurídic de l’ingrés mínim vital aprovat pel Govern central, i que va entrar en vigor el passat 1 de juny.

El fet que les dues normes reconeixen i generen drets i prestacions, en molts casos “concurrents i compatibles”, justifica, segons el parer de la vicepresidenta, la necessitat d’aquest conveni entre administracions perquè el Consell puga gestionar de manera unificada totes dues ajudes i així evitar que es generen “duplicitats i col·lisions”.

Oltra, qui ha iniciat la seua compareixença agraint i felicitant els grups parlamentaris que van tirar avant aquesta prestació al Congrés dels Diputats, ha assenyalat que, gràcies a l’ingrés mínim vital, la societat espanyola és ara “una mica més justa i més homologable a les societats europees més avançades”.

En aquest sentit, ha assenyalat que el treball de la Generalitat ha sigut, des de l’inici, que aquesta nova prestació “es desenvolupe sense dificultar la renda valenciana d’inclusió, que és la gran eina de la qual disposem a la Comunitat Valenciana en la lluita contra la pobresa i per la inclusió social i laboral” dels col·lectius més vulnerables.

Oltra ha aprofitat per a aclarir que, mentre l’ingrés mínim vital només contempla la inclusió des del punt de vista econòmic, la renda valenciana d’inclusió “és molt més”, ja que inclou prestacions professionals i itineraris d’inclusió individualitzats, on els serveis socials tenen un paper fonamental.

Novetats del decret

El decret, que ja va ser aprovat pel Ple del Consell, adapta diversos articles de la llei per a poder aclarir i simplifica els dos conceptes normatius i permetre l’acoblament de les dues prestacions, de manera que la renda passa a ser una prestació complementària de l’ingrés mínim vital.

La renda serà complementària de l’ingrés mínim vital o de qualsevol altra prestació de garantia d’ingressos mínims de caràcter estatal que puga substituir-la, fins a l’import del mòdul garantit que corresponga percebre en concepte de renda valenciana d’inclusió.

Respecte al càlcul i quantia a percebre, el decret estableix que si un beneficiari o destinatari percep l’ingrés mínim vital se li restarà de la quantia a percebre corresponent a la renda.

En el cas en el qual l’import de l’ingrés mínim vital siga major que el de la renda l’import reconegut serà zero, però es mantindrà a la persona com a titular de l’ajuda autonòmica perquè mantinga el dret a la prestació professional dels itineraris d’inclusió.

Així mateix, i per a agilitar tot el procés de tramitació, es preveu la sol·licitud conjunta de les dues prestacions, que es podrà regular mitjançant conveni de la Generalitat amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social.

El decret del Consell regula de nou el procediment per a poder compatibilitzar totes dues prestacions. A més, afig la possibilitat de la sol·licitud anticipada i la regulació del procediment d’urgència per a agilitar la tramitació en casos especials com el de la situació de pandèmia per la COVID-19.

Ampliació de drets

Oltra ha apuntat que, a més dels canvis per a facilitar la compatibilitat de totes dues ajudes, el decret també ha servit per a ampliar les prestacions que podran ser complementades dins de la modalitat de renda complementària d’ingressos per prestacions, introduint les prestacions per incapacitat permanent del Sistema Nacional de Seguretat Social.

Així mateix, s’estableix un nou complement per a les unitats de convivència conformades per més de sis persones, tenint així en consideració les unitats de convivència àmplies, o famílies nombroses, on a partir de la setena persona, es percebrà un complement de 60 euros per cadascuna.

El decret també regula la possibilitat de sol·licitud anticipada, de manera que les persones interessades podran presentar la sol·licitud dins dels sis mesos anteriors a la data prevista del compliment dels requisits i en els casos previstos per a la tramitació d’urgència es reduiran a la meitat els terminis i se’ls donarà preferència a aquests expedients

Requisits per a l’RVI

Tal com s’estableix, les persones beneficiàries de la Renda Valenciana d’Inclusió hauran de reunir els següents requisits:

-Residència efectiva de 12 mesos a la Comunitat Valenciana
-En els casos de persones sense llar, els ajuntaments hauran de facilitar el seu empadronament

– Si no perceben cap prestació contributiva o no contributiva i compleixen els requisits per a percebre l’RVI, podran accedir a rendes de garantia

S’estableix com a exemptes de complir els requisits a les persones sol·licitants d’asil, refugiades, exiliades, apàtrides, víctimes de prostitució, tràfic de blanques, explotació sexual, violència masclista i intrafamiliar

Així mateix, en aquells casos en els quals els serveis socials municipals justifiquen circumstàncies extraordinàries, es podrà accedir a l’RVI malgrat no complir amb els requisits establits.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − un =

CCCC