25n
Orgull
Orgull

Oltra proposa aplicar l'Autorització de Residència per Raons Humanitàries a les persones refugiades del Aquarius

La vicepresidenta s’ha reunit amb la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana

Oltra proposa aplicar l'Autorització de Residència per Raons Humanitàries a les persones refugiades del Aquarius
13/07/2021 -

La vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha proposat a la delegada del Govern de la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, la possibilitat d’aplicar la figura d’Autorització de Residència per Raons Humanitàries a les persones refugiades arribades en el vaixell Aquarius fa 3 anys i que encara no tenen regularitzada la seua situació a Espanya.

La vicepresidenta ha explicat que aquesta figura està recollida en el Reial decret 1325/2003, de 24 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament sobre règim de protecció temporal en cas d’afluència massiva de persones desplaçades, que “es podria aplicar a aquesta situació, ja que en l’Aquarius van arribar 630 persones”.

Aquest Reial decret “podria ser la solució” per a les persones a les quals se’ls ha denegat l’asil, “mentre s’obri la via de la regularització per arrelament, pel temps que porten vivint ací”, ha assenyalat.

Així, els permetria regularitzar administrativament la seua situació tant de residència, com de treball i fins d’atenció social “a través de la figura de protecció per raons humanitàries en persones desplaçades”, ha remarcat.

Oltra ha fet aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut amb la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, en la qual s’ha tractat, entre altres assumptes, sobre la situació en la qual es troben les persones refugiades que van arribar al port de València a bord del vaixell Aquarius el 17 de juny de 2018.

La vicepresidenta ha manifestat el seu agraïment pel clima de cordialitat i productivitat en la qual s’ha desenvolupat aquesta trobada així com per la receptivitat mostrada davant aquesta solució per a les persones de l’Aquarius per la delegada del Govern, que s’ha compromés a traslladar-la al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions aquesta via de solució.

Cal destacar que aquesta solució és una proposta treballada juntament amb la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) i treballada amb l’Associació de Supervivents de l’Aquarius.

Autorització de Residència per Raons Humanitàries

La figura consisteix a concedir aquesta autorització amb una vigència d’un any, que en el cas de les persones que manquen de passaports o qualsevol altra documentació acreditativa personal, s’acompanyaria automàticament de la concessió d’una cèdula d’inscripció.

D’aquesta manera, es concediria una Autorització de Residència Humanitària a Espanya i es dotaria a la persona interessada d’una documentació personal que substitueix a la manca del passaport, que és l’anomenada Cèdula d’Inscripció, i del Títol de Viatge per al cas que necessiten moure’s per tercers països amb excepció del seu país de nacionalitat.

Aquesta Autorització es renovaria fins que el govern el considerara, porta aparellada l’Autorització de Treball i podrien reagrupar als seus familiars.

L’aplicació d’aquesta norma està indicada per a aquelles persones de la població civil víctimes de les situacions de conflicte bèl·lic a les quals es veuen sotmeses als seus països, de les quals fugen, arribant a les nostres costes de diferents maneres. En aquests casos, els estats membres tenen l’obligació d’acollir i protegir aquestes persones conforme al Dret internacional humanitari i de la Convenció de Ginebra.

Grup de treball

D’altra banda, durant la reunió han acordat la constitució, a partir del pròxim dilluns, d'”un grup de treball estable per a tractar aquest i altres temes relacionats amb la situació de persones migrants en la Comunitat Valenciana”.

D’aquesta manera, es “coordinarà de manera quotidiana els treballs de les xarxes d’atenció de la Generalitat (tant les oficines Pangea com les oficines provincials que es posaran en marxa pròximament) amb les oficines d’estrangeria” dependents de l’Estat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × quatre =